«Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο λόγω πολέμου, όχι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών», υποστήριξε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτηρίζοντας εκ των προτέρων «πραξικόπημα» οποιαδήποτε αντίθετη απόφαση της κυβέρνησης ή του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου. Στελέχη του ΑΚΡ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών/βουλευτικών εκλογών τουλάχιστον στις 11 πληγείσες επαρχίες, ενώ ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Βουλής, Μπουλέντ Αρίντς, πρότεινε να διεξαχθούν μαζί με τις περιφερειακές εκλογές το 2024, όταν θα έχει προχωρήσει η ανοικοδόμηση. Ο ίδιος ο Ερντογάν δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.
Ωστόσο, έγκριτοι Τούρκοι συνταγματολόγοι τού επισημαίνουν ότι δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος αν οι κάλπες στηθούν μετά τον Ιούνιο, εκτός αν στο μεταξύ αναθεωρηθεί το Σύνταγμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με το λαϊκό αίσθημα, συλλαμβάνοντας σωρηδόν ασυνείδητους εργολάβους και δείχνοντας ότι το κράτος νοιάζεται για τους σεισμοπαθείς. Η εκτίμηση-σοκ του διάσημου Τούρκου καθηγητή Σεισμολογίας Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν στο Halk TV ότι «υπάρχουν ζωντανοί τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι κάτω από τα ερείπια» ανάγκασε τον Ερντογάν να διαβεβαιώσει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης «θα συνεχιστούν ώσπου να ανασυρθεί και ο τελευταίος πολίτης κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια».
Επίσης υποσχέθηκε ότι τον Μάρτιο θα ξεκινήσει το χτίσιμο 30.000 κατοικιών και ότι σταδιακά όλοι όσοι έχασαν τα σπίτια τους θα μετεγκατασταθούν σε νέα, που θα ανεγερθούν μακριά από τα ρήγματα. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε στην Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών (ΑFAD) – επικεφαλής της οποίας έχει διορίσει έναν φίλο του… θεολόγο-, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πληγείσες περιοχές και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 105.000, με 13.000 εξ αυτών να βρίσκονται σε νοσοκομεία. Συνεχίζοντας τον απολογισμό, ο Ερντογάν ανέφερε ότι 47.000 κτίρια κατέρρευσαν ή χρειάζονται κατεδάφιση και σε αυτά κατοικούσαν 211.000 άνθρωποι.
Τραγικά είναι τα στοιχεία από την κάκιστη ποιότητα αυτών των κατασκευών που έρχονται διαρκώς στο φως. Σε δείγματα από τα κτίρια στο Ντιγιάρμπακιρ, ο λέκτορας Μηχανικής Σεντάτ Σαβάς, του Πανεπιστημίου του Ευφράτη, αποκάλυψε ότι βρέθηκε τσιμέντο χαμηλής πυκνότητας. Η αντοχή του σκυροδέματος ήταν μόλις 3-4 Megapascal, αντί για 35 Megapascal που απαιτούνται για ένα σεισμό 7,5 ρίχτερ!
Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους προσωπικούς δεσμούς της οικογένειας Ερντογάν με τον διεφθαρμένο κατασκευαστικό κλάδο, στηλιτεύει το γαλλικό περιοδικό «Le Point». Σε άρθρο με τίτλο «Ο σεισμός αποκάλυψε τη διαφθορά του καθεστώτος Ερντογάν» γίνεται λόγος για την έλλειψη σεβασμού των αντισεισμικών προτύπων, τους μαφιόζικους δεσμούς των μεγάλων κατασκευαστών με την εξουσία, αλλά και τον κίνδυνο να αναβάλει τις εκλογές ο Ερντογάν, προκειμένου να τις κερδίσει με κάθε τρόπο.