Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Σιμσέκ χθες, Σάββατο, στο υπουργικό συμβούλιό του για να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής και άλλα ζητήματα, σε μια σαφή ένδειξη πως η νεοεκλεγείσα κυβέρνυσή του θα επιστρέψει σε περισσότερο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.
Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, ο Σιμσέκ δήλωσε πως ο κύριος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να αυξήσει την κοινωνική πρόνοια.
«Διαφάνεια, συνέπεια, προβλεψιμότητα και συμμόρφωση προς τις διεθνείς προδιαγραφές θα είναι οι βασικές αρχές μας για την επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο Σιμσέκ.
Τουρκία: Ποιος είναι ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ
Έναν από τους αγαπημένους της αγοράς, τον Μεχμέτ Σιμσέκ, διόρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της νέας του κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους επενδυτές μετά τις εκλογές, την ώρα που η τουρκική οικονομία παραπέει.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο διορισμός του Σίμσεκ ως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, σηματοδοτώντας στροφή 180 μοιρών στην μακροχρόνια πολιτική του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων παρά τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.
Αφού κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εκλογών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν, 69 ετών, ο οποίος κυβερνά για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ξεκίνησε τη νέα του πενταετή θητεία καλώντας τους Τούρκους να παραμερίσουν τις διαφορές και να επικεντρωθούν στο μέλλον.
Η φαινομενική στροφή στην οικονομία έρχεται καθώς πολλοί αναλυτές λένε ότι η μεγάλη αναδυόμενη αγορά οδεύει προς αναταραχή λόγω των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, του διευρυνόμενου συστήματος προστατευόμενων καταθέσεων με κρατική υποστήριξη και των ανεξέλεγκτων προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Ο 56χρονος Σίμσεκ, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές όταν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018.
Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν ο Ερντογάν θα δώσει στον Σιμσέκ την ευελιξία και την ανεξαρτησία που επιθυμεί κατά την άσκηση της πολιτικής του, ή αν θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με τους προκατόχους του.
«Αυτό υποδηλώνει ότι ο Ερντογάν έχει αναγνωρίσει την ικανότητά του να διαχειριστεί τις οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, ενώ ο διορισμός του Σίμσεκ είναι πιθανό να καθυστερήσει μια κρίση, είναι απίθανο να παρουσιάσει μακροπρόθεσμες λύσεις στην οικονομία», υπογράμμισε ο Εμρέ Πεκέρ, διευθυντής στον όμιλο Eurasia.
«Ο Σίμσεκ πιθανότατα θα έχει ισχυρή εντολή νωρίς στη θητεία του, αλλά θα αντιμετωπίσει ταχέως αυξανόμενα πολιτικά προβλήματα για την εφαρμογή πολιτικών καθώς πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2024».
Το οικονομικό πρόγραμμα του Ερντογάν από το 2021 τονίζει τη νομισματική τόνωση και τη στοχευμένη πίστωση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, των εξαγωγών και των επενδύσεων, πιέζοντας την κεντρική τράπεζα σε δράση και διαβρώνοντας άσχημα την ανεξαρτησία της.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος πληθωρισμός να φτάσει κοντά σε τριψήφιο ποσοστό πέρυσι.
Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας της την τελευταία δεκαετία και έφτασε σε νέα ιστορικά χαμηλά πάνω από τις 20 λίρες ανά δολάριο μετά την ψηφοφορία της 28ης Μαΐου.
Ο Σιμσέκ, από τα στρατηγικά στελέχη της Merrill Lynch, έχει κερδίσει τον σεβασμό των επενδυτών για τη συνέπεια με την οποία υπηρετεί τις ορθόδοξες αρχές της οικονομίας, ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ερντογάν.
Στην τελευταία του θητεία στο υπουργικό συμβούλιο, ο Σισμσέκ επισκεπτόταν συχνά το Λονδίνο μαζί με τον τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια, σε μια περίοδο κατά την οποία κατέβαλαν προσπάθειες να καθησυχάσουν τους επενδυτές οι οποίοι δεν φαίνονταν ικανοποιημένοι από τη φιλοδοξία του Ερντογάν να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικής πολιτικής.
Ο Σισμσέκ θα αντικαταστήσει τον Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών από τα τέλη του 2021. Ο Νεμπάτι, προηγουμένως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θεωρήθηκε ότι ήταν κοντά στον πρώην τσάρο της οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν.
Για τον Μεχμέτ Σιμσέκ, αυτά δεν είναι άγνωστα μονοπάτια.
Έχοντας χτίσει διεθνή καριέρα ως οικονομολόγος, αρχικά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα (1993-1997) και έπειτα στον ιδιωτικό τομέα -από την UBS στη Νέα Υόρκη έως τη Merrill Lynch- μεταπήδησε στην πολιτική το 2007 με το AKP.
Ανέλαβε με το «καλημέρα» το υπουργείο Οικονομίας και δύο χρόνια αργότερα το υπουργείο Οικονομικών (2009-15) κάνοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προτού γίνει αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Νταβούτογλου και Γιλντιρίμ (2015-2018), αρμόδιος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις.
Μετά όμως τις εκλογές του 2018 το πόστο καταργήθηκε και τα «ηνία» της οικονομίας ανέλαβε ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, εφαρμόζοντας πειθήνια -όπως και οι υπόλοιποι ιθύνοντες- την ανορθόδοξη πολιτική των Erdoganomics.
Στην προσωπική του ζωή ο Σιμσέκ είναι παντρεμένος με την Έσρα Καρά από το 2010 και έχουν δυο κόρες και έναν γιο. Μάλιστα έχει υπηκόοτητα από τις ΗΠΑ αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου σπούδασε και εργάστηκε.
Στα χόμπι του η συλλογή ταινιών, ενώ παίζει τένις για δυο με τρεις ώρες την ημέρα μετά από το πρωινό του γεύμα.
Ειδήσεις σήμερα
Γιασάρ Γκιουλέρ: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας
Ιταλία: Λεωφορείο με 38 επιβάτες έπεσε σε γκρεμό – Ένας νεκρός και 14 τραυματίες
H άνοδος και η πτώση του «επαναστάτη» Πάμπλο Ιγκλέσιας