Το ΝΑΤΟ παρακολουθούσε από τις συνοριακές κωμοπόλεις της Ρουμανίας τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Αμερικανοί και άλλοι Δυτικοί στρατιωτικοί και ειδικοί αναλυτές επεσήμαναν ότι «φθάσαμε πολύ κοντά σε μείζον επεισόδιο με απρόβλεπτες προεκτάσεις, αφού ρωσικά drones-καμικάζι κατέστρεψαν λιμενικές υποδομές σε εφαπτόμενες διασυνοριακές περιοχές» ενώ και η γειτονική φιλοδυτική Μολδαβία εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης.
Το ΝΑΤΟ παρακολουθούσε όλα αυτά από τις Βρυξέλλες και από τα συμμαχικά στρατηγεία σε Νάπολι, Μονς και Μπρούνσουμ (Ολλανδία) ενώ ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι διατηρούσαν την ψυχραιμία τους. Καθώς η Μόσχα ενίσχυσε τις αεροπορικές, πυραυλικές και θαλάσσιες επιχειρήσεις της κατά μήκος της νοτιοανατολικής Ουκρανίας τον τρέχοντα μήνα, σε απόρρητες εκθέσεις της η Συμμαχία έχει αυξήσει την «ευαισθητοποίηση» για τις κλιμακούμενες και αυξανόμενες απειλές αναφορικά με την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων Ρουμανίας-Ουκρανίας, αλλά δεν επιχείρησε να αποτρέψει τις ρωσικές αεροπυραυλικές επιδρομές μόλις 350 μέτρα (!) από το έδαφος ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ!
Επιδρομές
Η Ρωσία εξαπέλυσε κύμα επιδρομών με drones-καμικάζι εναντίον εγκαταστάσεων διαχείρισης εμπορευμάτων στις πόλεις-λιμάνια του ουκρανικού τμήματος του ποταμού Δούναβη (Iζμαΐλ, Ρένι και Kάλι). Αυτή η σφοδρή επίθεση άνοιξε τρύπες σε σιλό, πυρπόλησε τόνους αποθηκευμένων σιτηρών και κατέστρεψε τον εξοπλισμό του λιμανιού (ειδικά του Ρένι). Οι εκρήξεις που προέκυψαν από διασκορπισμένα μέταλλα τραυμάτισαν αρκετούς ανθρώπους, ενώ κατέστρεψαν τμήμα του εξοπλισμού αποθηκών σιτηρών, σύμφωνα με δήλωση της Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκησης της Ουκρανίας.
Η επιδρομή με drones ήταν η πρώτη στον 18 μηνών πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου το Κρεμλίνο επιτέθηκε σε ουκρανικά παραποτάμια λιμάνια, σε μια γεωγραφική επέκταση και κλιμάκωση του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού με πυραύλους και drones κατά της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα. Τα τρία λιμάνια του Δούναβη ήταν, μέχρι τα πρόσφατα ρωσικά χτυπήματα, οι μόνες οδοί μέσω των οποίων η Ουκρανία εξακολουθούσε να εξάγει σιτηρά διά θαλάσσης.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνες σε δήλωση της 24ης Ιουλίου καταδίκασε τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού στα λιμάνια του Δούναβη της Ουκρανίας, αποκαλώντας τες επικίνδυνη «κλιμάκωση». Οι εικόνες ενός ρωσικού drone Shahed που πλήττει το λιμάνι Iζμαΐλ και εκρήγνυται σε μια τεράστια πορτοκαλί φλόγα, καλύφθηκαν τηλεοπτικά από τη ρουμανική πλευρά του Δούναβη και κοινοποιήθηκαν ευρέως σε ρωσικά, ουκρανικά και ρουμανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετές ώρες μετά τις επιθέσεις δεν φάνηκε να υπάρχει άμεση απάντηση του ΝΑΤΟ, αλλά «κινητοποίηση» των πολυεθνικών δυνάμεων και επιτελείων (επιπέδου σώματος, μεραρχίας και ταξιαρχίας) που σταθμεύουν σε Βουκουρέστι, Κράιοβα και Σίμπιου υπό ρουμανική διοίκηση.
Οι διεθνείς πλατφόρμες παρακολούθησης πτήσεων ανέφεραν ότι ένα αμερικανικό ελικόπτερο AH-64E Apache με το διακριτικό «Hunt32» πέταξε στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ρουμανίας περίπου 30 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα και την πόλη του λιμανιού Ρένι, ώρες μετά τη ρωσική επίθεση. Τα αεροσκάφη αναγνώρισης του ΝΑΤΟ μεγάλης εμβέλειας πετούν συνήθως κοντά στα ουκρανικά σύνορα και πάνω από διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα. Οι πτήσεις επιτήρησης από μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κοντά στις ουκρανικές τοποθεσίες που επλήγησαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς είναι σχετικά συχνές.
Ασκηση «Poseidon 2023»
Η πιο πρόσφατη άσκηση του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία ήταν η «Poseidon 2023» που διεξήχθη από τις 14 έως τις 21 Ιουλίου στη δυτική Μαύρη Θάλασσα. Η άσκηση είναι ετήσια και φιλοξενείται εναλλάξ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ επικεντρώθηκε από κοινού σε ναυτική εκπαίδευση για τον εντοπισμό και τη σάρωση θαλάσσιων ναρκών. Φέτος, συμμετείχε στρατιωτικό προσωπικό από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Οι ρωσικές επιθέσεις στα λιμάνια της Ουκρανίας έγιναν τέσσερις ημέρες μετά τη λήξη της άσκησης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα από τη Ρουμανία η άσκηση του 2023 δοκίμασε τη φρεγάτα του ρουμανικού ναυτικού «Regina Maria» στο να ενταχθεί σε ένα μόνιμο ναυτικό πλαίσιο που ονομάζεται Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, με τις συγκεκριμένες αποστολές εκκαθάρισης ναρκών ως και εξουδετέρωσης πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί. Εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι Dogrogea της Ρουμανίας έδειχναν Ρουμάνους δύτες να καταγράφουν εκπαιδευτικές νάρκες, ελικόπτερα Puma να πραγματοποιούν περιπολίες και αποστολές έρευνας και διάσωσης, ενώ πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων νατοϊκών κρατών έκαναν ελιγμούς με τα αντίστοιχα ρουμανικά σε ύδατα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στο λιμάνι της πόλης Κωστάντζα.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΧΙΜΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
Εχει κολλήσει η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16
Η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 στη Δανία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στην πτέρυγα μαχητικών Skrydstrup τον άλλο μήνα. Διάφορες τελικές προετοιμασίες για τους πιλότους θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Ορισμένοι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών καθώς και η ηγεσία της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας εμφανίζονται προβληματισμένοι λόγω της ασάφειας και της φαινομενικής έλλειψης συντονισμού όσον αφορά τις υποσχέσεις για F-16.
Οι εκτιμήσεις για το πότε τα F-16 θα εκτελούν μάχιμες αποστολές υπερασπιζόμενα την Ουκρανία κυμαίνονται από 5 μήνες έως ένα χρόνο. Σίγουρα δεν θα είναι εδώ μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, όπως ήλπιζαν και αναφέρονταν από διάφορους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και μεταξύ των συμμάχων υποστηρικτών της Ουκρανίας. Την τελευταία μιάμιση εβδομάδα υπήρξαν πιο στέρεες πληροφορίες σχετικά με την ένταξη του «Viper» (του μαχητικού που οι πιλότοι αποκαλούν ανεπίσημα F-16 «Fighting Falcon») στην ουκρανική πολεμική αεροπορία. Γνωρίζουμε τις τοποθεσίες των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων σε Δανία και Ρουμανία καθώς και ότι τα αεροσκάφη αυτά προέρχονται από τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία.
Ο Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα φτάσουν στην Ουκρανία κοντά στα τέλη του τρέχοντος έτους, δήλωσε αναλυτής της USAF, υποδεικνύοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μια αίσθηση της επείγουσας ανάγκης να παραδώσουν τα πολεμικά αεροσκάφη το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη εγκρίνει καθολικά το πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο απαιτείται βάσει των περιορισμών στις εξαγωγές των ΗΠΑ.
Ενας συνασπισμός 11 κρατών του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τη Δανία και την Ολλανδία, έχει κάνει τα πρώτα βήματα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ουκρανών πιλότων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήλπιζαν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση στα τέλη Αυγούστου στη Δανία, ενώ ένα κέντρο εκπαίδευσης στη Ρουμανία είναι υπό σύσταση τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει σύντομα ταχύρρυθμη εκπαίδευση στην αγγλική σε Ουκρανούς πιλότους. Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας της Δανίας τόνισαν: «Σχεδιάζουμε αρχικά να εκπαιδεύσουμε δύο ομάδες, που θα περιλαμβάνουν συνολικά 10 έως 12 πιλότους και κάποιο βοηθητικό προσωπικό για τη συντήρηση αεροσκαφών». Είπαν επίσης ότι «περίπου 30 με 40 τεχνικοί έχουν προγραμματιστεί για την εκπαίδευση».
Η Νορβηγία σχεδιάζει να στείλει δύο εκπαιδευτικά αεροσκάφη για την εκπαίδευση των Ουκρανών, ενώ η Δανία και η Ολλανδία θα έχουν σύντομα διαθέσιμα F-16 που αποσύρθηκαν πρόσφατα. Ενα από τα πλεονεκτήματα των F-16 από τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία είναι ότι -σε αντίθεση με τα αμερικανικά- είναι εξοπλισμένα με αλεξίπτωτα έλξης για να μπορούν να προσγειώνονται σε σύντομους, προετοιμασμένους αεροδιαδρόμους διπλής χρήσης αυτοκινητόδρομου/διαδρόμου. Αυτό θα είναι χρήσιμο στη διασπορά του αεροσκάφους για να αποφευχθεί ο στόχος από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ειδήσεις σήμερα
Πυροσβέστης σκοτώθηκε σε επιχείρηση για την κατάσβεση φωτιάς στον Καναδά
Πανικός στη Μόσχα: Επίθεση από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη