Ο θάνατος του προέδρου του Ιράν θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν «πικρό» εμφύλιο πόλεμο στην «ασταθή» Ισλαμική Δημοκρατία, πιστεύει ένας ειδικός.
Η είδηση για τη θανατηφόρα συντριβή ελικοπτέρου στην ομιχλώδη, ορεινή επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν προκάλεσε σοκ στη χώρα. Μόλις χτες το πρωί οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι ήταν μεταξύ των νεκρών.
Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος ήταν υπεύθυνος για τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο που ξέσπασαν στη χώρα το 2022 μετά το θάνατο του Mahsa Amini ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία. Η νεαρή γυναίκα πιστεύεται ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου αφού συνελήφθη για ακατάλληλη χρήση χιτζάμπ.
Κάποιοι υποψιάζονται ότι ο θάνατός του θα αφήσει ένα κενό που θα μπορούσε να προκαλέσει εσωτερικές διαμάχες για την κορυφή. Εάν ισχύει αυτό, ο εμφύλιος πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει στο ήδη «άκρως επικίνδυνο και ασταθές έθνος».
Ο Βρετανός ιστορικός, καθηγητής Anthony Glees, του Κέντρου Σπουδών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, δήλωσε: «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο Ανώτατος Ηγέτης, όχι ο πρόεδρος, έχει την πραγματική και απόλυτη εξουσία στο Ιράν· ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και ασταθές Εάν υπάρξουν μαζικές εσωτερικές διαμάχες, όπως προβλέπουν ορισμένοι, στο Ιράν θα μπορούσε να εξελιχθεί ένας αιματηρός και πικρός εμφύλιος πόλεμος».
Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο Raisi θα αντικατασταθεί από τον Mohammed Mokhber, 68 ετών, ο οποίος -όπως και ο προκάτοχός του- είναι κοντά στον ανώτατο ηγέτη. Τουλάχιστον προς το παρόν, θεωρείται ως «ασφαλές στοίχημα» που θα πρέπει να μπορεί να βασιλεύει στις αντιμαχόμενες φατρίες. Μπορεί επίσης να καθησυχάσει τους «γενναίους Ιρανούς άνδρες και γυναίκες που είναι εντελώς εξεγερμένοι από την αιματηρή διακυβέρνηση των Αγιατολάχ», είπε ο καθηγητής.
Ο καθηγητής Γκλίες εξήγησε: «Οι σκληροπυρηνικοί σιίτες, τους οποίους μπορείς να αναγνωρίσεις από τα μαύρα τουρμπάνια τους, πιστεύουν ότι ενώ οι ιμάμηδες επιλέγονται από τον Θεό, οι πρόεδροι εκλέγονται από τον λαό. Πρόκειται για μια κληρονομική αρχή, η αντίθεση στην οποία, στην περίπτωση του τελευταίου Σάχη, είναι ένα από τα βασικά πράγματα που πυροδότησε την ιρανική επανάσταση του 1979».
Ο καθηγητής πρόσθεσε περαιτέρω ότι για τον θάνατο του Ραΐσι -ο οποίος «ανέβηκε στις τάξεις αυτού του απεχθούς καθεστώτος εξαιτίας της βαρβαρότητάς του»- θα πρέπει να «χαρούμε». Πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για το ότι δικάστηκαν άλλοι 20.000 αντιφρονούντες και για το ότι οι 5.000 από αυτούς εκτελέστηκαν μαζικά.
Πιο πρόσφατα, «ηγήθηκε της επίθεσης στο κίνημα «Γυναίκες, Ζωή και Ελευθερία», σκότωσε πάνω από 500 γυναίκες και πιστεύουμε ότι 20.000 συνελήφθησαν». «Και ξέρουμε τι συμβαίνει με τις γυναίκες που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι Ιρανοί φρουροί», είπε.
«Πρέπει να χαιρόμαστε που αποτελεί παρελθόν. Το ίδιο το γεγονός ότι ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών ήταν και οι δύο στο ίδιο ελικόπτερο και πετούσαν και οι δύο σε ομίχλη τόσο πυκνή που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν, μας δείχνει πόσο ανίκανοι είναι αυτοί οι κληρικοί όταν πρόκειται για τη διοίκηση μιας χώρας Μπορούν να σφάξουν και να βιάσουν τους αντιπάλους τους, επικαλούμενοι θρησκευτικές πρακτικές, αλλά δεν είναι ικανοί ούτε για να βγουν μέσα από μια… χάρτινη σακούλα», κατέληξε.
Ειδήσεις σήμερα
Τα Φιλαράκια: Σοκάρει η αποκάλυψη της Κόρτνεϊ Κοξ- «Ο Μάθιου Πέρι με επισκέπτεται συχνά» [βίντεο]
Η τρυφερή ανάρτηση του Άγγελου Λάτσιου για την γιορτή της μητέρας του, Ελένης Μενεγάκη
Πρίγκιπας Χάρι: Δεν μπορεί να τα βάλει με τον Ρούπερτ Μέρντοκ