Την Παρασκευή (19/7), ένα drone μεγάλης εμβέλειας έπληξε την ισραηλινή πόλη, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο. «Αυτή ήταν μόνο η αρχή», δήλωσαν αξιωματούχοι των Χούθι. «Θα ακολουθήσουν περισσότερες αεροπορικές επιδρομές όσο το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα».
«Η επίθεση στο Τελ Αβίβ δείχνει ότι η Κύπρος, μέλος της ΕΕ, βρίσκεται επίσης εντός εμβέλειας των πυραύλων Χούθι», επισημαίνεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
Οι Χούθι αυτή τη φορά έδειξαν, εξάλλου, να κλιμακώνουν την επίθεσή τους ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο. Το drone που χρησιμοποίησαν για να πλήξουν το Τελ Αβίβ έφερε το όνομα «Yafa», όπως ονομαζόταν, δηλαδή, η περιοχή του Τελ Αβίβ κατά την προ-ισραηλινή εποχή.
Οι Χούθι, οι οποίοι λαμβάνουν τον εξοπλισμό τους από το Ιράν, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις επιθέσεις τους για να βοηθήσουν τη Χαμάς – την οποία υποστηρίζει και το Ιράν – στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Δυτικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σχεδόν καθημερινά αποκρούουν πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) των Χούθι, που στοχεύουν φορτηγά και δεξαμενόπλοια που πιθανώς συνδέονται με το Ισραήλ.
Οι Χούθι έχουν πλήξει πάνω από εκατό πλοία, από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Μάλιστα, η ναυτιλιακή κίνηση στη Διώρυγα του Σουέζ στο βόρειο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε στο μισό λόγω του κινδύνου. Τον Μάιο, οι Χούτι ανέφεραν την πρώτη τους επίθεση σε πλοίο που βρισκόταν στην Μεσόγειο.
Όσον αφορά, τώρα, το drone που έφθασε στο Τελ Αβίβ, αυτή δεν επρόκειτο για την πρώτη φορά που οι αντάρτες από την Υεμένη επιχειρούσαν ένα τέτοιο πλήγμα. Παρόλα αυτά, οι έως τώρα προσπάθειές τους είχαν στεφθεί με αποτυχία, χάρη στην ισραηλινή αεράμυνα και την παρέμβαση συμμάχων όπως οι ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε επίσης έναν πύραυλο Χούθι που βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Ισραήλ, τουλάχιστον μία φορά. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το drone των Χούθι πέρασε λόγω «ανθρώπινου λάθους» στην αεράμυνα.
Η επίθεση στο Τελ Αβίβ είναι μια «σημαντική κλιμάκωση», λέει στην Tagesspiegel ο ειδικός Abdulghani al-Iryani από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Σαναά στην Υεμένη.
NATO: Νορβηγικά F-35 αναπτύχθηκαν ως απάντηση στην είσοδο ρωσικών αεροσκαφών στον πολωνικό εναέριο χώρο
Με το βεληνεκές των drones των Χούθι, ο κίνδυνος για το Ισραήλ και πιθανώς την Κύπρο μεγαλώνει. Σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών DIA, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι που επιχειρούν από την Υεμένη μπορούν να χτυπήσουν στόχους από την Τανζανία στο νότο, έως την Τουρκία στο βορρά.
Υπάρχει επίσης ένα πιθανό κίνητρο για επιθέσεις των Χούθι στην Κύπρο: Η βρετανική Πολεμική Αεροπορία έχει βομβαρδίσει αρκετές φορές θέσεις των Χούθι στην Υεμένη από βάσεις που βρίσκονται στο νησί.
«Οτιδήποτε μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει και την Κύπρο», λέει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Yörük Işık. Εάν οι Χούθι θελήσουν να επιτεθούν στο νησί, «τότε μπορούν να το κάνουν και αυτό», προσθέτει, μιλώντας στην Tagesspiegel.
Η Κύπρος δεν διαθέτει σύστημα αεράμυνας που να μπορεί να αντέξει τέτοιες επιθέσεις. «Ωστόσο, τα drones και οι πύραυλοι θα έπρεπε να πετάξουν πάνω από πολλές άλλες χώρες και ελπίζουμε ότι θα γίνονταν αντιληπτά εγκαίρως και θα αναχαιτίζονταν», επισημαίνει ο ειδικός.
Μία ημέρα μετά την επίθεση στο Τελ Αβίβ, το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους των Χούθι στη δυτική Υεμένη ως αντίποινα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση των Χούθι στη Χαναά, χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου, καθώς και ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι υπήρξαν και απώλειες μεταξύ αμάχων, αλλά δεν έδωσε αριθμούς.
Παρόλα αυτά, ο ειδικός στα θέματα της Υεμένης al-Iryani θεωρεί ότι οι αντάρτες δεν θα αποθαρρυνθούν από μελλοντικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει, οι αντάρτες αυτοί «έχουν επιβιώσει από χρόνια πολέμου εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και γνωρίζουν ότι κανένας από τους αντιπάλους τους δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε τίποτα παραπάνω από μικρά, στρατιωτικά “τσιμπήματα” κατά του εδάφους τους στην Υεμένη».
«Οι αμερικανικές και βρετανικές αεροπορικές επιδρομές μέχρι στιγμής δεν έχουν αποτρέψει τους Χούθι από το να συνεχίσουν να εκτοξεύουν drones και πυραύλους», επισημαίνει επίσης, υποστηρίζοντας ότι «μόνο μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να σταματήσει τους Χούθι».
Την άποψή του συμμερίζεται, τέλος, και ο Işık, λέγοντας ότι όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, οι Χούθι «θα συνεχίζουν να προσπαθούν».
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στο Σουδάν: Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον ΟΗΕ να επεκτείνει το εμπάργκο όπλων σε όλη τη χώρα
Τραμπ κατά της Χάρις – «Τρελή της Αριστεράς, τάσσεται υπέρ της «εκτέλεσης μωρών»»
Τζο Μπάιντεν: «Αποσύρθηκα για να ενώσω το κόμμα και το έθνος»