«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι της Ιταλίας και της Γαλλίας. Επανέλαβα ότι για εμάς το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κοινοτικό επίπεδο. Υπογραμμίσαμε ότι το πρόβλημα των μεταναστών δεν αφορά μόνον τη διαδρομή της Μεσογείου, αλλά συμπεριλαμβάνει και τη διαδρομή των Βαλκανίων και ο όλος τόνος της συζήτησης δεν ήταν εκείνος της ρήξης», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.
«Θα αφιερωθούμε πρώτα στα Βαλκάνια, διότι εκεί υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αλλά θα πάω και στην Αφρική, διότι θεωρώ ότι είναι σημαντικό, το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στην πηγή του και ότι πρέπει να υπογραφούν συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης, ώστε να σταματήσουν οι αναχωρήσεις», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.
Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, «όταν προσφέρεται βοήθεια στην θάλασσα σημαίνει ότι δίδεται αρωγή σε ναυαγούς που κινδυνεύουν να πνιγούν, αλλά το να δίνεις ραντεβού στη θάλασσα σημαίνει ότι κάποιοι μεταφέρουν τους ανθρώπους μόνο για το ήμισυ του ταξιδιού, και το άλλο μισό το αναλαμβάνουν κάποιοι άλλοι».
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
«Αυτό δεν είναι σωστό, διότι οι ΜΚΟ που δρουν στην κεντρική Μεσόγειο δεν πληροφορούν το Λιμενικό, το Πολεμικό Ναυτικό, την Οικονομική Αστυνομία μας. Κινούνται με αυτόνομο τρόπο, αποφασίζουν πού να πάνε, χωρίς να μιλούν με κανέναν. Είναι μια επιλογή η οποία δεν μπορεί να γίνεται από έναν ιδιωτικό οργανισμό. Με την παροχή βοήθειας στη θάλασσα θα έπρεπε να ασχολούνται τα εμπορικά πλοία, αλλά υπάρχουν οι ΜΚΟ, οι οποίες κάνουν διαφορετική δουλειά», κατέληξε ο Ταγιάνι.