Η διαβόητη φυλακή κοντά στη Δαμασκό – με το παρατσούκλι “Η Ανθρωποσφαγή” – είναι συνώνυμη με φρικαλέους βασανισμούς, εκτελέσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονταν από το καθεστώς Άσαντ, το οποίο ανατράπηκε από τις δυνάμεις των Σύριων ανταρτών αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι δεκάδες άτομα εκτελούνταν μυστικά κάθε εβδομάδα στο Saydnaya, εκτιμώντας ότι έως και 13.000 Σύροι σκοτώθηκαν μεταξύ 2011 και 2016.
Τα πλάνα που δείχνουν αυτό που φαίνεται να είναι μια μεγάλη υδραυλική πρέσα μέσα στη φυλακή δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά οι ιστορίες για βασανιστήρια, στέρηση, πείνα και εκτελέσεις στο Saydnaya έχουν καταγραφεί εκτενώς.
Οι Σύριοι αντάρτες βρίσκονται τώρα σε αγώνα δρόμου για να ελευθερώσουν χιλιάδες κρατούμενους που φέρεται να είναι παγιδευμένοι σε μυστικά κελιά βαθιά κάτω από τη φυλακή.
Αν και πολλοί από τους έγκλειστους έχουν ήδη απελευθερωθεί από τους αντάρτες, χιλιάδες ακόμη φέρονται να είναι κλειδωμένοι σε σφραγισμένα κελιά, αρκετούς ορόφους κάτω από το κεντρικό κτίριο της φυλακής.
Αυτά τα επίπεδα είναι κλειδωμένα με ειδικούς μηχανισμούς με ηλεκτρονικούς πίνακες και, σύμφωνα με αναφορές, είναι προσβάσιμα μόνο μέσω ενός λαβυρίνθου από τούνελ.
Η Κυβέρνηση της Επαρχίας Δαμασκού ισχυρίζεται ότι οι κρατούμενοι μπορούν να φαίνονται σε κάμερες παρακολούθησης CCTV, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι σύντομα μπορεί να “πνιγούν” αν τα κελιά δεν αερίζονται.
Οι αρχές ανέφεραν έναν αριθμό 100.000 παγιδευμένων κάτω από τη φυλακή, αν και αυτός ο αριθμός δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Η πολιτική αμυντική ομάδα “Λευκά Κράνη” της Συρίας δήλωσε στο X ότι έχει αναπτύξει “ειδικευμένες ομάδες εκτάκτου ανάγκης”, οι οποίες βοηθούνται από έναν οδηγό που γνωρίζει τη διάταξη της φυλακής, για να υποστηρίξουν τους αντάρτες στην απελευθέρωση των κρατουμένων.
Λέκκας για Λος Άντζελες: «Είχαμε στρεβλή άποψη – Η πυρκαγιά σε αστικούς χώρους δύσκολα αντιμετωπίζεται» [βίντεο]
Καθώς οι αντάρτες της Συρίας προχωρούσαν προς την πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, είχαν ως βασικό σκοπό την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων από κάθε φυλακή που έβρισκαν, ισχυριζόμενοι ότι οι περισσότεροι από τους κατοίκους ήταν πολιτικοί κρατούμενοι του καθεστώτος Άσαντ.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών, οι αντάρτες απελευθέρωσαν κρατούμενους σε πόλεις όπως το Χαλέπι, η Χομς, η Χάμα και η Δαμασκός.
Τα πλάνα που κυκλοφόρησαν ευρέως έδειξαν τους αντάρτες να “ανοίγουν τα κελιά το ένα μετά το άλλο”, σπάζοντας τους τοίχους, και φέρονται να έχουν διασώσει “εκατοντάδες κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών”.
Στο Saydnaya, ο τρόμος που βίωναν οι κρατούμενοι ήταν φανερός όταν οι απελευθερωτές έφτασαν.
Οι γυναίκες κρατούμενες, μερικές με τα παιδιά τους που γεννήθηκαν πίσω από τα κάγκελα, φώναζαν καθώς οι άνδρες έσπασαν τις κλειδαριές από τις πόρτες των κελιών τους.
Άλλοι φαινόντουσαν σχεδόν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα κελιά τους, φοβούμενοι αντίποινα, ενώ ένας άνδρας που απελευθερώθηκε από τη φυλακή δεν μπορούσε να μιλήσει όταν τον ρωτούσαν ποιος ήταν.
“Μην φοβάστε – ο Μπασάρ Άσαντ έπεσε! Γιατί φοβάστε;” ακούγεται να λέει ένας από τους αντάρτες καθώς προσπαθούσε να βγάλει γρήγορα τις γυναίκες από τα υπερπλήρη μικροσκοπικά κελιά τους σε ένα βίντεο.
Ένα άλλο συγκλονιστικό βίντεο έδειξε ένα νήπιο να βγαίνει σαστισμένο από τις ξεκλείδωτες πόρτες του κελιού, κοιτάζοντας μπερδεμένο.
Οι φυλακές της Συρίας είναι διαβόητες για τις σκληρές συνθήκες τους.
Τα βασανιστήρια ήταν συστηματικά, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλοντες και πρώην κρατούμενοι.
Μυστικές εκτελέσεις έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και σε άλλους χώρους.
Το 2013, ένας συριακός στρατιωτικός αποστάτης, γνωστός ως “Caesar”, διέφυγε με πάνω από 53.000 φωτογραφίες που, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έδειχναν σαφή στοιχεία για την εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων, αλλά και για ασθένειες και λιμοκτονία στις φυλακές της Συρίας.
Η φοβισμένη υπηρεσία ασφαλείας και οι φυλακές της Συρίας δεν χρησίμευαν μόνο για να απομονώσουν τους αντιπάλους του Άσαντ, αλλά και για να δημιουργήσουν φόβο ανάμεσα στους ίδιους τους ανθρώπους του, ανέφερε η Λίνα Χατίμπ, συνεργάτης στο πρόγραμμα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του βρετανικού think tank Chatham House.
“Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να ριχτείς σε μία από τις διαβόητες φυλακές του Άσαντ δημιούργησε γενικευμένη δυσπιστία στους Σύριους”, δήλωσε η Χατίμπ. “Ο Άσαντ καλλιέργησε αυτήν την κουλτούρα φόβου για να διατηρήσει τον έλεγχο και να συντρίψει την πολιτική αντιπολίτευση.”
Ειδήσεις σήμερα
Κωνσταντίνος Αργυρός – Αλεξάνδρα Νίκα: Η πρώτη φωτογραφία από το παιδικό δωμάτιο του γιου τους
Πυροβολισμοί στη Γλυφάδα: Πώς συνέβη το συμβάν με τους 2 νεκρούς – Βρέθηκε το όπλο
Συρία: Η Άγκυρα ζητά τον σχηματισμό συμπεριληπτικής κυβέρνησης