Η Βόρεια Συρία είναι χωρισμένη σε ζώνες ελέγχου από τις συριακές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ, τους Κούρδους και τους Σύρους αντάρτες που χωρίζονται σε τρεις ομάδες: αυτούς που είχαν συνασπιστεί από την αρχή κατά της Δαμασκού, τους Τζιχαντιστές, και εκείνους που συνεργάζονται με τις τουρκικές δυνάμεις.
Σε πολλές σεισμόπληκτες περιοχές που ελέγχονται από τις ανταρτικές δυνάμεις, οι επιζώντες του σεισμού βρίσκονται στο έλεος των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των ασθενειών και των ελλείψεων τροφής, νερού και φαρμάκων. Λόγω του πολέμου, τα περάσματα από τα τουρκικά σύνορα είχαν κλείσει και το μόνο πέρασμα που είχε απομείνει ανοιχτό με εντολή του ΟΗΕ, ήταν το Μπαμπ αλ-Χάουα. Η πρώτη αποστολή βοήθειας που πέρασε από την Τουρκία προς τη Συρία, έφθασε την Πέμπτη, τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Η κατάσταση είναι περίπλοκη και όσο περνούν οι μέρες γίνεται αφόρητη για τους ανθρώπους. Καμιά χώρα ή διεθνής οργάνωση δεν εμπιστεύεται το καθεστώς Ασαντ, καθώς όλοι πιστεύουν πως η κυβέρνηση της Δαμασκού θα συγκεντρώσει την ξένη βοήθεια – παρά τις υποσχέσεις του προέδρου της Συρίας ότι θα φροντίσει για τη διανομή της.
Η Ανίτα Σταρόστα, υπεύθυνη της οργάνωσης Medico για τη Συρία, δήλωσε στην «Ντόιτσε Βέλε» ότι υπάρχουν δυσκολίες στη μεταφορά της βοήθειας σε πόλεις όπως το Χαλέπι, που ελέγχονται από το καθεστώς Ασαντ. Οπως είπε, «όλη η βοήθεια σε χρήμα περνά από τη Δαμασκό και χρηματοδοτεί δομές του καθεστώτος και οργανώσεις που συνδέονται με την οικογένεια Ασαντ» – όπως είναι η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος. Από την άλλη πλευρά και οι δυτικές χώρες διστάζουν να αποστείλουν βοήθεια σε περιοχές ελεγχόμενες από τζιχαντιστικές ομάδες, όπως η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, (ο συριακός κλάδος της Αλ-Κάιντα). Μεγάλες δυσκολίες παρουσιάζονται για τη βοήθεια που κατευθύνεται προς τους κατοίκους της επαρχίας Ιντλίμπ, που δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του Ασαντ και έχουν καταφύγει εκεί 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες του εμφυλίου. Σύμφωνα με τη Μελίσα Γιανγκ, υπεύθυνη της Unicef για τη Συρία, οι βόρειες περιοχές της χώρας, που έπληξε ο σεισμός, είναι σχεδόν απροσπέλαστες, ενώ οι ελλείψεις σε πόσιμο νερό είναι μεγάλες. Η ίδια σημειώνει ότι η κατάσταση που ήταν ζοφερή για τα παιδιά λόγω του εμφυλίου, θα γίνει ακόμη χειρότερη τώρα.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα στείλει 3,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω του οργανισμού Πολιτικής Προστασίας και οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 85 εκατομμύρια δολάρια για τους πληγέντες στις δύο χώρες, ενώ θα χαλαρώσουν τις κυρώσεις που έχουν λάβει σε βάρος του καθεστώτος Ασαντ, για τις αγριότητες κατά του λαού του. Αποστολές στη Συρία έχουν ήδη δρομολογήσει το Ιράν, το Ιράκ, η Ιορδανία, τα ΗΑΕ, η Ρωσία, η Αίγυπτος.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Τουρκία: Τρόμος για τα ρήγματα που απειλούν με νέους σεισμούς
Κιβωτός του Κόσμου: Άγρια επίθεση σε 16χρονο από αγνώστους – Τι τον ρώτησαν πριν
Διαγράφονται όλα τα χρέη προς τους δήμους μέχρι και το 2012