Μπορεί να μην είχαμε στην ατζέντα της Συνόδου άμεσα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας, ενώ ο υπογράφων είχε προβλέψει ότι ο εκκεντρικός Τούρκος πρόεδρος δεν θα θέσει τις μονομερείς και ανεδαφικές αιτιάσεις του σε βάρος της χώρας μας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ δεν υπήρχε περίπτωση δυο κορυφαίες ευρωπαϊκές και δυτικές χώρες να μην προσκληθούν επίσημα και σύντομα να γίνουν μέλη της πανίσχυρης ευρωατλαντικής οικογένειας.
Οι εκβιαστικές τακτικές του Ταγίπ Ερντογάν δεν πέρασαν, ενώ το ΝΑΤΟ πάντοτε καταφέρνει εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, μεταψυχροπολεμικά και μετα-μεταψυχροπολεμικά να εξέρχεται ισχυρό και με ενισχυμένη παγκόσμια και ευρωατλαντική παρουσία.
1 Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ των αιτημάτων των δυο φίλων βορείων χωρών να ενταχθούν στη Συμμαχία, αφού πέραν των εγγυήσεων ασφαλείας που θα τύχουν (Αρθρο 5) έχουν να προσφέρουν πολλά σε γεωπολιτικό, στρατιωτικό, διπλωματικό, τεχνογνωσιακό πλαίσιο, ενώ θα συνδράμουν με λίαν αξιόλογες, μάχιμες και υψηλού επιπέδου στρατιωτικές δυνάμεις στην υπό νέα διαμόρφωση και μετασχηματισμό αμυντική διάταξη του ΝΑΤΟ.
Οι διάφορες φωνές κάποιων πρώην ξεπερασμένων κοινοβουλευτικών, ορισμένων στελεχών των υπαρχόντων αντιπολιτευόμενων κομμάτων (που βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου) και των γνωστών ρωσοψέκ (που είναι επηρεασμένοι από άλλες τάσεις, όπως φαντασιοπληξία και ατελεύτητη μυθοπλασία, πουτινική παραφιλολογία και παρασιτική συνωμοσιολογία) στερούνται σοβαρότητας. Επιπλέον στη χώρα μας τα νατοϊκά θέματα λίγοι τα κατέχουν (ακόμα και πολλοί στρατιωτικοί δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι), με αποτέλεσμα να επηρεάζονται από τη ρωσική προπαγάνδα-παραπληροφόρηση.
Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας: Το Ιράν «πατάει γκάζι» στον εμπλουτισμό ουρανίου
2 Στα πλείστα θέματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής εκ μέρους των σχολιαστών παρατηρούνται μεμψιμοιρία, μιζέρια, σκοταδιστικές αναφορές, φοβικά σύνδρομα, ατονική σκέψη, κομπλεξική αναφορά και εμφανής αδυναμία στη σωστή ανάλυση των εξελίξεων. Επιπρόσθετα, δεν μελετούν τα τελικά κείμενα και ανακοινωθέντα της Ατλαντικής Συμμαχίας, που είναι εμπεριστατωμένα, περιεκτικά και διεισδυτικά. Για αυτό και επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια στις αναφορές τους με μία γλώσσα ερασιτεχνική και χωρίς διευρυμένους όρους. Η Σύνοδος της Μαδρίτης εμπλούτισε πολλά θέματα, όπως τη διασυμμαχικότητα, τη διαλειτουργικότητα, τον εξελισσόμενο μετασχηματισμό της Συμμαχίας, με την πληθώρα νέων όρων, αποφάσεων κ.λπ. 22 παράγραφοι του τελικού ανακοινωθέντος και 49 παράγραφοι της στρατηγικής αντίληψης λένε τόσα και υπονοούν δέκα φορές περισσότερα.
3 Είναι τόσο επηρεασμένοι από αντιδυτικισμό, που υπερασπίζονται (!) τη ρωσική βάναυση εισβολή στην Ουκρανία με εντελώς τραγελαφικά, ανούσια και ανερμάτιστα επιχειρήματα και φθηνές θεωρητικολογίες. Ορισμένοι είναι τόσο άσχετοι, που δεν γνωρίζουν ούτε τα γεωγραφικά σύνορα της Ουκρανίας (αυτό το έχω επιβεβαιώσει πολλές φορές). Ορισμένοι μάλιστα μέσα στην ασχετοσύνη τους επικρίνουν τον Ουκρανό πρόεδρο για ανεπάρκεια και άλλα τινά. Εναν άνθρωπο που επί πέντε μήνες παραδίδει μαθήματα αντοχής, αξιοπρέπειας και γενναιότητας…
Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια. Είναι μέλος δυτικών οργανισμών, συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές των ΟΗΕ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η Σύνοδος της Μαδρίτης είναι λογικό να ήταν εστιασμένη στην Ουκρανία, γιατί εκεί συγκρούεται ο περήφανος ουκρανικός λαός με τα διεστραμμένα μυαλά της κυβερνώσας ελίτ της Μόσχας και τα απομεινάρια των καγκεμπίτικων και αλήστου μνήμης ανατολικογερμανικών / σοβιετοποιημένων προτύπων. Η σύγχρονη Ελλάδα δεν μπορεί να είναι με όλους αυτούς. Ορθά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την Ουκρανία ως πρώτο θέμα.
4 Η Μαδρίτη έστειλε το μήνυμα για τις νέες διαστάσεις της Συμμαχίας. Η Ρωσία είναι πλέον η βασική απειλή για τη Δύση. Η Κίνα είναι μία ύπουλη αναθεωρητική δύναμη και χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση. Η τρομοκρατία παραμένει πάντοτε στο προσκήνιο. Οι Αμερικανοί λόγω του πολέμου επανέρχονται πολύπλευρα, αριθμητικά και στρατιωτικοποιοτικά στην Ευρώπη. Ο Πούτιν απέτυχε, αφού σκόπευε σε ουδετεροποίηση της ηπείρου μας, αλλά του προέκυψε ενισχυμένη νατοποίηση. Η κλιματική αλλαγή είναι χώρος για ευρύτερη μελέτη σε σχέση με την άμυνα, ενώ το νέο Καινοτόμο Ταμείο του ΝΑΤΟ θα αλλάξει τα δεδομένα και θα σφυρηλατήσει πολύ δυνατούς διατλαντικούς δεσμούς. Οι επικριτές των νέων τάσεων είναι αγκυλωμένοι σε παρελθούσες ιστορίες και σε οστεπορωμένα γεωπολιτικά πρότυπα. Η Ελλάδα είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, όπως ήταν το 1914, το 1940, το 1949 και το 1952 που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.
5 Δεν μπορεί να αποκλειστεί μία περίπτωση ο σουλτάνος του Βοσπόρου να προσπαθήσει να καθυστερήσει μέσω της επικύρωσης από το Κοινοβούλιο τη γρήγορη ένταξη των δυο σκανδιναβικών κρατών. Λογικά εκτιμάται ότι οι Σκανδιναβοί θα τιμήσουν την υπογραφή τους. Η Ελλάδα θα πρέπει διά του πρωθυπουργού να κινηθεί άμεσα και να επικυρώσει την ένταξη της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι στον ευρωατλαντικό αστερισμό. Ηδη πολλά κοινοβούλια δηλώνουν έτοιμα. Η Αθήνα πρέπει να πρωτοστατήσει στη γρήγορη επικύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
6 Είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι στο ΝΑΤΟ δεν πηγαίνεις για να έρθεις σε αντιπαράθεση με προβληματικό σύμμαχο. Το ΝΑΤΟ δεν συνεστήθη για να επιλύει διαφορές μεταξύ συμμάχων. Οσοι το βλέπουν υπό αυτή την οπτική γωνία πλανώνται. Η στάση της χώρας μας στο ΝΑΤΟ κρίνεται ως σοβαρή και ρεαλιστική. Και για τους σκοπούς της Συμμαχίας σε μία τραγική περίοδο για την Ευρώπη θα κληθούμε και θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.