Προβαίνοντας σε μάλλον σύντομες δηλώσεις, ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα ζητήματα και τις αξιώσεις που έθετε στο δημόσιο διάλογο κατά το προηγούμενο διάστημα, αλλά επικεντρώθηκε στα της Συνόδου.
Μέχρι στιγμής, όλοι οι ηγέτες που έχουν μιλήσει έχουν εκφράσει την αμέριστη στήριξή τους στην Ουκρανία και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της χώρας απέναντι στη ρωσική εισβολή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί γύρω στις 14:oo ώρα Ελλάδος.
Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Πηγαδάκι» Δένδια με Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Καλίν στη Μαδρίτη
Σύντομη συνομιλία είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Στη φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter του υπουργείου Εξωτερικών, διακρίνονται επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.
Είχα σύντομο κοινωνικό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Τουρκίας R.T.Erdogan & τον ΥΠΕΞ M.Cavusoglu μαζί με ομολόγους μου της 🇱🇹G.Landsbergis, της 🇵🇱Z.Rau & της 🇵🇹J.Cravinho πριν την έναρξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. pic.twitter.com/6WppV6lbUR
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 29, 2022
Στο ίδιο «πηγαδάκι» βρέθηκαν ακόμη οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας.
Σύνοδος ΝΑΤΟ – Μητσοτάκης: Είμαστε αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις – Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα
Την ικανοποίησή του για την προοπτική της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλε άφησε αιχμές για την ως τώρα στάση της Τουρκίας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για το ΝΑΤΟ και ότι, σε αυτή τη συγκυρία, δεν επιτρέπονται άλλα πεδία αστάθειας εντός της Συμμαχίας.
«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας».
Σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. «Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητας και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, θα γίνει η τελετή υποδοχής από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς φτάσαμε στην Τουρκική κωλοτούμπα
Κορονοϊός: Με Long Covid ένας στους 5 ασθενείς – Ποια τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν
Βάσεις 2022: Τι δείχνουν οι βαθμοί στις Πανελλήνιες για τις δημοφιλείς σχολές ΑΕΙ [πίνακες]