Αποφασίστηκε από κοινού οι τρεις χώρες να προετοιμάσουν ένα συγκλισιακό κείμενο για να αντιμετωπίσουν τις «ανησυχίες» της Αγκυρας στην ένταξη των δύο χωρών της Βόρειας Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι η Τουρκία ήρε το βέτο. Ο αμερικανικός ρόλος ήταν καταλυτικός (κυρίως του ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν), ενώ η συνεχής «εμπλοκή» του Νορβηγού γ.γ. του ΝΑΤΟ συνέδραμε (σύμφωνα με βραδινές θέσεις αρκετών συμμαχικών κρατών) σε λίαν υπολογίσιμη «σύγκλιση».
Οπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, δήλωσε ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες αφορά τη δέσμευσή τους για τη διασφάλιση της κοινής ασφάλειας. Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ανέφερε ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει τις αιτήσεις Ελσίνκι και Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οπως είπε, στο μνημόνιο που υπεγράφη, οι τρεις χώρες συμφώνησαν «να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους ενάντια στις απειλές η μία για την ασφάλεια της άλλης».
Κρίσιμη συνάντηση
Πάντως, ως ιδιαίτερα σημαντική κρίθηκε η συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ (πριν τη μετάβαση στη Μαδρίτη) ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, αποκλειστικά για το αίτημα της Στοκχόλμης για ένταξη στη Συμμαχία, αλλά κυρίως για τα θέματα που έχει εγείρει η Αγκυρα αναφορικά με την παρουσία και δράση του κουρδικού εξτρεμιστικού PKK στη Σουηδία, καθώς και το υφιστάμενο εμπάργκο της σκανδιναβικής χώρας στην Τουρκία σχετικά με τα όπλα-πυρομαχικά, αφού από το 2019 διέκοψε την παροχή τους στην Αγκυρα λόγω της εισβολής της Τουρκίας για τρίτη φορά στο έδαφος της Βόρειας Συρίας.
Οι «ανησυχίες» της Τουρκίας για την ασφάλειά της σχετικά με τις υποψηφιότητες για ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών «είναι θεμιτές και πρέπει να αντιμετωπιστούν», δήλωσε για άλλη μία φορά ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «κανένας σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερο από τα χέρια των τρομοκρατών… συμπεριλαμβανομένων των φρικτών επιθέσεων από την τρομοκρατική ομάδα PKK».
Βρετανία: Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες
Ειδική σύνοδος
Διευρύνοντας την ατζέντα του ΝΑΤΟ, είπε ότι η Συμμαχία πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και υπογράμμισε ότι μια ειδική σύνοδος αφιερωμένη στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες του ΝΑΤΟ θα συγκληθεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην ισπανική πρωτεύουσα.(σήμερα ή αύριο). «Τώρα, εργαζόμαστε μαζί για μια συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της συμμάχου μας Tουρκίας, για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ανησυχιών της σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων/πυρομαχικών, καθώς και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
Η Σουηδία, μαζί με τη Φινλανδία, υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, μια απόφαση που ωθήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Tουρκία εξέφρασε επί ένα μήνα αντιρρήσεις για τις δύο υποψηφιότητες για ένταξη, επικρίνοντας τις δύο χώρες ότι ανέχονται ή και υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ομάδες.
Από την πλευρά της, σαφέστατα η Αντερσον είπε ότι «η στάση μας σχετικά με το PKK είναι ξεκάθαρη. Καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θεωρείται ως τέτοια και από τη Σουηδία, η οποία καταδικάζει την τρομοκρατία με τον πιο έντονο τρόπο. Είμαστε κατηγορηματικά δεσμευμένοι στον αγώνα κατά των τρομοκρατών σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις του», πρόσθεσε. Στην 35χρονη και πλέον εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας, το PKK -που έχει καταχωρισθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.- είναι υπεύθυνο για το θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων.