Το Μάλι βρίσκεται αντιμέτωπο από το 2012 με την εξαπλούμενη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων και παραμένει βυθισμένο σε πολυδιάστατη κρίση, ασφαλείας, πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική. Οι συνταγματάρχες που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του 2020 τερμάτισαν τη συμμαχία με τη Γαλλία και τους εταίρους της το 2022, στρεφόμενοι στη Μόσχα.
Παραδόσεις ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού έγιναν τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023. Τον Μάρτιο, ο στρατός του Μάλι παρέλαβε αεροσκάφη από τη Ρωσία και UAVs από την Τουρκία.
Οι παραδόσεις όπλων από την Κίνα είναι πολύ πιο σπάνιες.
Ευχαριστίες από τη χούντα
«Σας παρακαλώ να μεταφέρετε στις ανώτατες αρχές της χώρας σας τις ειλικρινείς ευχαριστίες του λαού του Μάλι», είπε ο κ. Καμαρά απευθυνόμενος στον επιτετραμμένο της κινεζικής πρεσβείας, υπό το βλέμμα του επικεφαλής της χούντας, του συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
«Η ποιότητα των υλικών σας και η ικανότητα των εκπαιδευτών που θέσατε στη διάθεσή μας για να μας εξοικειώσουν (με τον εξοπλισμό) επιταχύνουν την αύξηση της δύναμης και της αυτονομίας των ένοπλων δυνάμεων του Μάλι», πρόσθεσε.
Παρελήφθησαν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, φορτηγά (υδροφόρα, δεξαμενοφόρα για τη μεταφορά καυσίμων, άλλα φορτηγά…), ασθενοφόρα, οπλισμός –ατομικός και μονάδων– και άλλα στρατιωτικά είδη, διευκρίνισε ο Σαντιό Καμαρά.
Η στρατιωτική χούντα διαβεβαιώνει πως έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι των τζιχαντιστών. Ειδικοί πάντως διατηρούν τις αμφιβολίες τους για τις ανακοινώσεις του καθεστώτος.
Ειδήσεις σήμερα
Χλωμός ο Ερντογάν, «πυρετός» στην Τουρκία