Χθες ο Τούρκος πρόεδρος είχε προγραμματίσει να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη 1.30 μ.μ. με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τα εγκαίνια του ρωσο-τουρκικού σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου, αλλά η εμφάνισή του αναβλήθηκε για τις 4 μ.μ. Να σημειωθεί ότι αρχικά ο Ερντογάν σχεδίαζε να συναντηθεί αυτοπροσώπως με τον Ρώσο πρόεδρο στο Ακούγιου, κοντά στη Μερσίνα, για μια μεγάλη προεκλογική φιέστα. Κατόπιν όμως συμβουλών των γιατρών αναγκάστηκε να ματαιώσει το ταξίδι, όπως και κάθε προεκλογική περιοδεία τουλάχιστον την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, είχε τονίσει ότι πριν από την τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας θα είχαν τηλεφωνική συνομιλία, δηλώνοντας πλήρη άγνοια για την υγεία του Ερντογάν.
Aπό τη συνομιλία με τον Πούτιν η τουρκική προεδρία περιορίστηκε να διανείμει φωτογραφίες ενός ανησυχητικά καταβεβλημένου, πελιδνού και αδυνατισμένου Ερντογάν στο γραφείο του, να περιστοιχίζεται από τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, τον επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν και τον εκπρόσωπό του, Ιμπραήμ Καλίν. Σαν μάζωξη δελφίνων γύρω από τον απερχόμενο ηγέτη…
Μια εξήγηση για την απότομη κατάρρευση του Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης, σε ζωντανή συνέντευξη στο Kanal 7 από το προεδρικό μέγαρο, όπως και για την αδυναμία του να συνέλθει, έδωσε ο πρώην θεράπων ιατρός του, Tουράν Τσονμέζ, αποδίδοντάς την σε βιο-ψυχο-πολιτικά αίτια!
«Υπάρχει κάποια εξάντληση του κ. προέδρου. Αυτός ο έντονος τρόπος εργασίας και η κούραση μπορούν να του φέρουν και νέα προβλήματα υγείας. Αρα θα είναι καλό να ξεκουραστεί. Νομίζω πως ο λόγος που ο κ. Ερντογάν ενέτεινε τους ρυθμούς είναι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και η δημοτικότητα της αντιπολίτευσης που αυξάνεται καθημερινά. Αν θυμάστε, στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου είχε δηλώσει πως λόγω του σεισμού δεν θα κάνει συγκεντρώσεις, πως δεν θα υπάρχουν τραγούδια στις εκδηλώσεις κ.τ.λ. Αλλά μετά ο ίδιος και οι υπουργοί του προσπάθησαν να τρέξουν μια μεγάλη εκστρατεία, με εγκαίνια και συγκεντρώσεις», δήλωσε ο Τσονμέζ, λύνοντας ένα μέρος του μυστηρίου.
Βρετανία: Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες
Ο Τούρκος επιστήμονας απέφυγε να αναφερθεί στο βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του Ερντογάν, που σύμφωνα με ημιεπίσημες, αλλά μη αμφισβητούμενες πηγές, περιλαμβάνει ένα σοβαρό περιστατικό επιληψίας το 2006 (όταν οι σωματοφύλακές του προσπαθούσαν έντρομοι να σπάσουν τα τζάμια του κλειδωμένου αυτοκινήτου του με βαριοπούλες) και τουλάχιστον ένα χειρουργείο για καρκίνο του εντέρου το Νοέμβριο του 2011, που αποτελεί και τη βασική πηγή των προβλημάτων του.
Το βράδυ της Τετάρτης σε τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες και ΜΜΕ του εξωτερικού οργίασαν οι φήμες ότι ο Ερντογάν έπαθε έμφραγμα του μυοκαρδίου και διακομίστηκε επειγόντως σε καρδιολογική κλινική, όπου τον επισκέφθηκε μάλιστα και η οικογένειά του! Φυσικά η τουρκική προεδρία και η κυβέρνηση βιάστηκαν να το διαψεύσουν, επιμένοντας στο σενάριο του κρυολογήματος και της στομαχικής ίωσης, που επικαλέστηκε και ο ίδιος ο Ερντογάν στο Kanal 7, ζητώντας συγγνώμη για την ολιγόλεπτη διακοπή λόγω της «αδιαθεσίας» του.
Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρεντίν Αλτούν, απέρριψε κατηγορηματικά τους «αβάσιμους ισχυρισμούς για την υγεία του προέδρου μας», υποστηρίζοντας ότι «παρά την παραπληροφόρηση ο Ερντογάν και το ΑΚΡ θα καταγάγουν περιφανή νίκη στις 14 Μαΐου». Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, κατήγγειλε τις «ανήθικες ψευδείς ειδήσεις» και διαβεβαίωσε, ότι «ύστερα από λίγη ξεκούραση» ο Ερντογάν θα συνεχίσει κανονικά το (προεκλογικό) πρόγραμμά του. Κάτι που μένει να αποδειχθεί.
Τα νεύρα στην κυβερνητική παράταξη είναι τεντωμένα, καθώς από τη μια πλευρά οι συνεργάτες του Ερντογάν αγωνιούν για την πορεία της υγείας του και από την άλλη για τις επιπτώσεις αυτής της απρόοπτης εξέλιξης στις δημοσκοπήσεις. Ηδη, το φάσμα της ήττας από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διαγράφεται όλο και πιο καθαρά. Στον μέσο όρο των τελευταίων μετρήσεων ο ηγέτης της ενωμένης αντιπολίτευσης (που ευχήθηκε ιπποτικά «καλή ανάρρωση» στον αντίπαλό του, γεγονός που αναγνώρισαν τα στελέχη του ισλαμικού κόμματος) προηγείται με περίπου 3 μονάδες, χωρίς όμως να εξασφαλίζει εκλογή από τον πρώτο γύρο.
Σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, σε περίπτωση θανάτου, βαριάς ασθένειας ή παραίτησης του προέδρου της δημοκρατίας, τον αντικαθιστά ο πρόεδρος της Βουλής (στην προκειμένου περίπτωση ο 55χρονος Μουσταφά Σεντόπ) ωσότου εκλεγεί ο αντικαταστάτης του. Τυχόν βέβαια, αδυναμία του Ερντογάν να συμμετάσχει σε δύο εβδομάδες στις εκλογές, θα βάλει την Τουρκία σε αχαρτογράφητα πολιτικά νερά καθιστώντας παρακινδυνευμένο κάθε προγνωστικό για την αυριανή μέρα.