Στις 5 Ιουλίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τη μακρά μυστική αεροπορική εκστρατεία εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, αφού ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν υποτιθέμενη ιρανική θέση σχετικά κοντά στη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς. Την ίδια ημέρα, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι απειλεί να κλείσει την Εβραϊκή Υπηρεσία στη Ρωσία, η οποία βοηθά την εβραϊκή μετανάστευση και τις επισκέψεις στο Ισραήλ (γνωστή ως «Aliyah»). Τον Ιούνιο, η Ρωσία επέκρινε επίσης μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να κλείσει το αεροδρόμιο για μέρες.
ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ έχουν αμοιβαία επιθυμία να αποφευχθεί σύγκρουση στη Συρία. Η Ρωσία δεν έχει συμφέρον από την περιφερειακή εκστρατεία του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, κατά την οποία στο παρελθόν η Μόσχα δεν έδινε σημασία στην ισραηλινή αεροπορική δραστηριότητα πάνω από τη Συρία – ειδικά όταν οι στόχοι αυτών των επιδρομών δεν επηρέαζαν τον εμφύλιο πόλεμο συνολικά. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ιστορικά επίσης δεν έχει αντιταχθεί στη θέση της Ρωσίας στη Συρία και στη συμμαχία της με το καθεστώς Αλ Ασαντ, η οποία δεν έχει στόχο ή άλλο αντίκτυπο στο Ισραήλ. Αυτή η κοινή ουδετερότητα του ενός απέναντι στις ενέργειες του άλλου στη Συρία έχει βρει τη Ρωσία και το Ισραήλ να αποφεύγουν την κλιμάκωση τακτικά στη χώρα. Πράγματι, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, επισκέφθηκε τη Μόσχα στις αρχές Μαρτίου σε μια προσπάθεια να καταστεί το Ισραήλ ως πιθανός διαμεσολαβητής για την κατάπαυση του πυρός με το Κίεβο. Παρά την πρόσφατη άνοδο των εντάσεων για την Ουκρανία, Ρωσία και Ισραήλ εξακολουθούν επίσης να έχουν βαθιές πολιτιστικές, κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις. Και οι δεσμοί αυτοί παραμένουν άθικτοι.
Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας: Το Ιράν «πατάει γκάζι» στον εμπλουτισμό ουρανίου
ΩΣΤΟΣΟ, η αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από το Ιράν για την εξασφάλιση στρατηγικών κερδών στη Συρία θα αυξήσει την προθυμία της να επιβραδύνει τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον ιρανικών στόχων. Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά του Ιράν -το οποίο είναι στενός σύμμαχος του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία καθεστώτος στη Δαμασκό- ενέχουν πλέον μεγαλύτερο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της συριακής κυβέρνησης, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να επιβαρύνει τη δυνατότητα της Μόσχας να προστατεύει τις δυνάμεις του Αλ Ασαντ. Για τη Ρωσία, το να συνεχίσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να εξαπολύει τέτοιου είδους επιθέσεις ενέχει επίσης τον κίνδυνο να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση της με την Τεχεράνη – έναν από τους βασικούς συμμάχους της Μόσχας κατά της εκστρατείας οικονομικής απομόνωσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Αυτή η αυξημένη εξάρτηση σε θέματα οικονομικά και ασφάλειας από τον ρόλο της Τεχεράνης στη Συρία θα ωθήσει πιθανώς τη Μόσχα να προσπαθήσει να επιβραδύνει τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Μέσω των γραμμών επικοινωνίας που έχει δημιουργήσει με το Ισραήλ, η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να πείσει το Ισραήλ να μην πλήξει ορισμένους στόχους ή περιοχές, όπως η ευαίσθητη επαρχία Λατάκια και το αεροδρόμιο της Δαμασκού, καθώς και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες που είτε συνδέονται με την οικονομία της Συρίας είτε είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το Ιράν. Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να απειλήσει να δώσει στις συριακές δυνάμεις το «πράσινο φως» να χρησιμοποιήσουν ρωσικής κατασκευής όπλα, όπως το σύστημα αεράμυνας S-300, ακόμα και να στοχεύει ισραηλινά αεροσκάφη, είτε εικονικά είτε με πραγματικά πυρά. Στην πιο ακραία περίπτωση, η Μόσχα θα μπορούσε να απειλήσει με τη χρήση των S-400 εναντίον ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών εάν στοχεύσουν σε τοποθεσίες που η Ρωσία θεωρεί ιδιαίτερα ευαίσθητες.
Η ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ των δεσμών του Ισραήλ με την Ουκρανία καθιστά πιο πιθανό να συνεχίσει η Ρωσία να διακόπτει τους διπλωματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της με το Ισραήλ. Πάνω από 150.000 Εβραίοι παραμένουν στη Ρωσία. Περίπου 900.000 Εβραίοι στο Ισραήλ είναι επίσης Ρώσοι ή ρωσικής καταγωγής. Αυτός ο βαθύς πολιτιστικός και κοινωνικός δεσμός δίνει στο Ισραήλ ένα ισχυρό πολιτικό κίνητρο να διατηρήσει τους δεσμούς με τη Μόσχα, όπως αποδεικνύεται από την αντίσταση του Ισραήλ στην επιβολή κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία. Αλλά αυτό δίνει επίσης στη Μόσχα κάποια ισχύ στην προσπάθειά της να περιορίσει τους δεσμούς του Ισραήλ με την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία μπορεί να απειλήσει με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, να εμποδίσει την επικοινωνία, να διακόψει τη μετανάστευση και τα ταξίδια προς το Ισραήλ (Aliyah) και, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, να συλλάβει επιφανείς Εβραίους στη Ρωσία. Η Ρωσία αποτελεί επίσης αξιοσημείωτη πηγή τουρισμού για το Ισραήλ.
Η ΤΥΧΑΙΑ κλιμάκωση παραμένει πιθανή, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να πραγματοποιήσει την αναδιαμόρφωση της σχέσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλωματική ρήξη ή σε στρατιωτική σύγκρουση στη Συρία. Το Ισραήλ ενδέχεται να μην ικανοποιήσει τις ρωσικές απαιτήσεις για μείωση των αεροπορικών επιδρομών, ιδίως εάν οι πυρηνικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν καταρρεύσουν και ωθήσουν σε περιφερειακή στρατιωτική κλιμάκωση. Τότε η Ρωσία θα πρέπει να διακινδυνεύσει είτε την αξιοπιστία της, ως προστάτιδα της συριακής κυβέρνησης, είτε μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Ακόμα και η χρήση των S-300 που ανήκουν στη Συρία εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπαράθεση, εάν τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη καταστρέψουν μια συστοιχία S-300, προκαλώντας ρωσικές απώλειες. Στο μεταξύ, αν η Ρωσία εκμεταλλευτεί στο έπακρο την κοινωνική και την οικονομική της επιρροή για να απομακρύνει το Ισραήλ από την Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ προκαλώντας το Ισραήλ να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με την Ουκρανία και την εκστρατεία απομόνωσης της Ρωσίας από τη Δύση.