Η σκηνήήταν είναι διαμορφωμένη όπως η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου (Union Flag) και την πάτησαν η Κέιτι Πέρι, ο Λάιονελ Ρίτσι, οι Τέικ Δατ, ενώ έδωσαν κοινή παράσταση το Βασιλικό Μπαλέτο, η Βασιλική Όπερα, η Royal Shakespeare Company, το Royal College of Music και το Royal College of Art.
Η Νικόλ Σέρζινγκερ (Nicole Scherzinger), ο Αντρέα Μποτσέλι (Andrea Bocceli), ο Νικ Κέιβ (Nick Cave), ο Όλι Μερς (Olly Murs) και οι άλλοι αστέρες έδωσαν το παρών στο Κάστρο του Γουίνσδορ. Παράλληλα, μια ορχήστρα παγκόσμιας κλάσης έπαιξε μια σειρά από αγαπημένα μουσικά κομμάτια.
The King and Queen have arrived!
The Prince and Princess of Wales have been joined by George and Charlotte for the #CoronationConcert pic.twitter.com/12nn0eFnXW
— Belle (@RoyallyBelle_) May 7, 2023
CORONATION CONCERT LIVE!
We bring you all the latest as it kicks off from the #CoronationConcert tonight LIVE from the grounds of Windsor Castle!
The atmosphere is fantastic pic.twitter.com/G6QfiLzVIp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ22/11/2024|16:33Απίστευτο περιστατικό σε πτήση: Μια influencer έκανε προπόνηση μέσα σε αεροπλάνο - «Η ηλίθια της χρονιάς» [βίντεο]
— Daily Express (@Daily_Express) May 7, 2023
Στέψη Καρόλου: Δείτε τα highlights της ιστορικής τελετής μέσα σε 4 λεπτά
Το BBC συγκέντρωσε τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της λαμπρής θρησκευτικής τελετής, με συμβολισμούς και παραδόσεις αιώνων, σε ένα συνοπτικό βίντεο 4 λεπτών.
Το τελετουργικό ξεκίνησε στις 12:20 ώρα Ελλάδος με τη λεγόμενη «Πομπή του Βασιλιά» προς το Αβαείο του Γουέστμινστερ. Στη 1.00 η ώρα ξεκίνησε η θρησκευτική τελετή, χοροστατούντος του προκαθημένου της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι, η οποία διήρκησε δύο ώρες.
Σε αυτήν αρχικά ο νέος βασιλιάς παρουσιάστηκε στο εκκλησίασμα και στη συνέχεια έδωσε όρκο σεβασμού του νόμου και προστασίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια έλαβε το χρίσμα και στο τέλος έγινε η στέψη με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρονολογείται από το 1661 και ζυγίζει 2,21 κιλά. Την ολοκλήρωση της τελετής ακολούθησε η λεγόμενη «Πομπή της Στέψης» όπου το βασιλικό ζεύγος επέστρεψε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Εκεί, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι των Ανακτόρων για να χαιρετίσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα ανάκτορα. Μαζί τους βρίσκονταν ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας και των παιδιών τους.
Στέψη Καρόλου: «Ο χάρος βγήκε παγανιά» – Tο video που έγινε viral
Μία μαυροφορεμένη φιγούρα με μανδύα που τρέχει στο φόντο της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ δεν ξέφυγε από τη ματιά των χρηστών του twiiter οι οποίοι τον παρομοίασαν με τον «Grim reaper».
Ένα άτομο με κουκούλα, μαύρη ρόμπα που κουβαλούσε μια μακριά ράβδο, παρόμοια με δρεπάνι, πιάστηκε να τρέχει μπροστά στις χρυσές καμάρες μέσα στον καθεδρικό ναό το Σάββατο (6/5).
«Πρόσεξε κάποιος άλλος τον Grim Reaper στο Αββαείο του Γουέστμινστερ;» έγραψε ένα άτομο στο Twitter , συγκεντρώνοντας 2 εκατομμύρια προβολές. «Τον πρόσεξα! Ποιον ψάχνει;» ένας άλλος απάντησε. «Βλέπει κανείς άλλος τον Grim Reaper να εμφανίζεται στη στέψη;» έγραψε ένα άλλο tweet , καθώς οι χρήστες ειρωνεύτηκαν ότι θα μπορούσε να είναι η σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι, Μέγκαν Μαρκλ, μεταμφιεσμένη. Μάλιστα το βίντεο έφτασε και στο ΤikTok, όπου ένας θεατής από το σπίτι συγκέντρωσε εκατομμύρια προβολές στη γρήγορη εμφάνιση του «θεριστή».
«ΌΧΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑ», έγραφε εν μέρει η λεζάντα. «Η Νταϊάνα παίρνει την εκδίκησή της», είπε ένας άλλος χρήστης της πλατφόρμας.
Anyone else just notice the Grim Reaper at Westminster Abbey? #Coronation pic.twitter.com/77s4XIY17i
— Joe (@realjoegreeeen) May 6, 2023
@stxawbs NAH IT CANT JUST BE ME THAT SAW IT HELP FULL ON SIMS DEATH PERSON OMG #fyp #blowup #foryou #coronation #charles #kingcharles #run #funny #getthisviral #charlescoronation #6thmay2023 #6thmay ♬ son original – Netic.s it’s your choice
Στέψη Καρόλου: Ο βυζαντινός Ψαλμός 71 ακούστηκε τη στιγμή παράδοσης του Ξίφους στον Βασιλιά
Ως φόρο τιμής στην ελληνική καταγωγή του πατέρα του Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππο, ο βασιλιάς Κάρολος αιτήθηκε να ακουστεί – για πρώτη φορά στην Ιστορία – βυζαντινή ψαλμωδία, στην ιστορική και μεγαλοπρεπή τελετή στέψης του. Ο ψαλμός ήταν τυπωμένος στα ελληνικά στο πρόγραμμα της λειτουργίας, με αγγλική μετάφραση. Να σημειωθεί πως οι βυζαντινοί ψαλμοί έχουν αναγνωριστεί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Μετά το Χρίσμα και λίγο πριν την Στέψη του Καρόλου, το επταμελές Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών υπό τον Δρ. Αλέξανδρο Λίγκα, έψαλλε στα ελληνικά τους πρώτους επτά στίχους από τον 71ο από τους Ψαλμούς του Δαυίδ της Παλαιάς Διαθήκης, μια προσευχή για να ευλογεί ο Θεός τον βασιλιά Σολομώντα.
Υπό τους ήχους της βυζαντινής ψαλμωδίας το «Κεκοσμημένο Ξίφος της Προσφοράς» – που αντιπροσωπεύει στην τελετή τα υπόλοιπα βασιλικά ξίφη – τοποθετήθηκε στο δεξί χέρι του βασιλιά Καρόλου με την «εντολή» από τον Αρχιεπίσκοπο να χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση του καλού και την τιμωρία του κακού.