Από την πλευρά του, ο Ερντογάν τον κατηγόρησε χθες ότι πήρε μέρος σε μια συνωμοσία ψεύδους κατά του ιδίου σε σχέση με την απόπειρα του γκιουλενικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, λέγοντας ότι δεν θα αφήσει τη χώρα στους τρομοκράτες, υπονοώντας τη στήριξη που προσφέρει στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και ο εκ των ηγετών του κόμματος Ντεμιρτάς (που είναι επί χρόνια φυλακισμένος στις υψίστης ασφάλειας φυλακές της Αδριανούπολης), ενώ κατηγόρησε εκ νέου τον Κιλιτσντάρογλου ότι είναι υποχείριο της Δύσης(!). Εξι επισημάνσεις λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες.
1 Στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής στην Τουρκία καθοριστικής σημασίας θα είναι η ψήφος των περίπου 5.100.000 νέων ψηφοφόρων, και ειδικά αν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ή θα απέχουν και πώς θα κατευθυνθούν οι ψήφοι τους. Αρκετοί δείχνουν προς στιγμήν να προκρίνουν ως ένα υπολογίσιμο ποσοστό τον αντίπαλο του Ερντογάν, αλλά είναι πολλοί εκείνοι που τον θεωρούν μόνιμα αποτυχόντα/LOSER. Επίσης, λόγω του ισχυρότατου παρακράτους του «Ερντογανιστάν», επικρατεί και σχετική τρομοκρατία. Μένει να δούμε πρακτικά και τις θέσεις των γυναικών μετά από 20 χρόνια ερντογανικής απολυταρχίας.
2 Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (εξαιρώ την περίοδο των πρώτων ημερών μετά τους σεισμούς), δεν εμφανίστηκε έντονα στο προσκήνιο ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και ειδικότερα ο ρόλος και η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Μείζονα γεγονότα συνδεόμενα με την ασφάλεια και το ρόλο της χώρας ήταν υπό την πλήρη καθοδήγηση και έλεγχο του Ερντογάν. Ο στρατηγός ε.α. Χουλουσί Ακάρ είναι το πιο φιλοδυτικό πρόσωπο στην κυβέρνηση Ερντογάν και στενά συνδεδεμένος με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.
3 Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, από τον Τούρκο πρόεδρο και τους επιτελείς του δόθηκε έμφαση στην αμυντική τεχνολογία, τα νέα οπλικά συστήματα, αλλά και ευρύτερα σε τεχνολογικά επιτεύγματα (π.χ. η τεράστια προβολή του στην τεράστια έκθεση TEKNOFEST).
4 Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι καταστροφικοί σεισμοί δεν επηρέασαν την κοινή γνώμη σε μεγάλο βαθμό κατά του AKP. Στις δέκα πληγείσες περιοχές ο Ερντογάν προηγείται σε όλες, ενώ όπως αναμένονταν ειδικά στο Ντιγιαρμπακίρ έπεται της λίαν υπολογίσιμης Κουρδικές παρουσίας.(αλλά και εκεί τα ποσοστά του είναι υπολογίσιμα) .
5 Oι Κούρδοι, παρά τα λεγόμενα και υποσχόμενα, δεν εμπιστεύονται τον Κιλιτσντάρογλου, αφού γνωρίζουν τι κρύβει αυτός και η «λύκαινα» Ακσενέρ. Σημειώνω ότι αλλιώς βλέπουν τα πράγματα οι Κούρδοι στα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα (που είναι κατά του Ερντογάν) και διαφορετικά στα ενδότερα της Ανατολίας και όχι μόνο.
6 Μην αγνοούμε την επιρροή, τις πιέσεις, τις απειλές, τους εκβιασμούς της προπαγάνδας της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας MIT των ισλαμικών εσωτερικών και εξωτερικών κέντρων και παράκεντρων, τη δικαστική εξουσία, τη στρατοχωροφυλακή, τα ισλαμικά τάγματα κ.ά. Ασφαλώς η κάκιστη οικονομική κατάσταση διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά η Τουρκία είναι πολιτικά, στρατιωτικά και γεωπολιτικά μια άλλη περίπτωση, μια άλλη χώρα…
Τέλος, στο ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει η Τουρκία (παρά τα χίλια μύρια προβλήματα που δημιουργεί με τη στάση της έναντι Μόσχας και Πεκίνου, αλλά και με τη μη αποδοχή -μέχρι σήμερα- της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ), οι πλείστοι πολιτικοί-στρατιωτικοί παράγοντες εν όψει των εκλογών είναι «μουδιασμένοι» και προβληματισμένοι για τη στάση της Αγκυρας.