Η γιαγιά της Σολγκάμι πέθανε μόνη της και μένει ακόμα άταφη στο σπίτι της οικογένειας. Ο παππούς της πυροβολήθηκε τρεις φορές ενώ βρισκόταν εκτός σπιτιού για να αγοράσει τις απαραίτητες προμήθειες και βρίσκεται τραυματισμένος κάπου στο Χαρτούμ.
Η ιστορία της απηχεί αυτήν άλλων απεγνωσμένων μελών της σουδανικής διασποράς και αυτών που βρίσκονται εκτός της πρωτεύουσας και πασχίσουν να μεταφέρουν τους οικείους τους που έχουν εγκλωβιστεί στους βομβαρδισμούς, έχοντας περιορισμένη πρόσβαση σε τροφή ή νερό ενώ ο τακτικός στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) μάχονται στο Χαρτούμ.
«Η διαδικασία είναι εξουθενωτική», δήλωσε η Σολγκάμι, φοιτήτρια που ζει στη Νέα Υόρκη, ενώ διηγείται τις φρενήρεις προσπάθειες της οικογένειας να σώσει το ζευγάρι των ηλικιωμένων, των Αλαουεγιά Ρεσουάν και Αμπντουλάχ Σολγκάμι, που ήταν παντρεμένοι για 60 χρόνια.
«Η γιαγιά μου πέθανε μόνη της και αυτό μου ραγίζει την καρδιά διότι ανέκαθεν μου έλεγε ότι φοβάται να μένει μόνη της», είπε.
Μεγάλο μέρος της οργής και της απογοήτευσής της έχουν στόχο τη βρετανική πρεσβεία και την απροθυμία της, σύμφωνα με τη Σολγκάμι, να βοηθήσει τον παππού της, Βρετανό πολίτη, διότι έχει επίσης τη σουδανική υπηκοότητα.
«Η βρετανική πρεσβεία είναι δυο βήματα από το σπίτι των παππούδων μου… Ο παππούς μου είναι επίσης Βρετανός πολίτης. Κάθε φορά που παίρναμε τηλέφωνο ή συμπληρώναμε μια αίτηση, μας ρωτούσαν εάν έχει διπλή υπηκοότητα. Πώς τον καθιστά αυτό λιγότερο προτεραιότητα;», δήλωσε.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Βρετανία έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και μέγεθος επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από το Σουδάν συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης και ότι η προσπάθεια αυτή ήταν ανοικτή σε Βρετανούς υπηκόους και μέλη των οικογενειών τους.
Μία εβδομάδα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, η Βρετανία και άλλες χώρες της Δύσης άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες και αμάχους. Οι παππούδες της Σολγκάμι δεν περιλαμβάνονταν στην προσπάθεια αυτή. Ζώντας σε μια συνοικία με εταιρίες, χωρίς να έχουν κοντά τους γείτονες και χωρίς να μπορούν να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους, λόγω της διακοπής του ρεύματος, έμειναν μόνοι τους.
Οι δυνάμεις των RSF κατέλαβαν το σπίτι τους — όπως έχουν κάνει σε σπίτια σε όλη την πόλη, σύμφωνα με κατοίκους του Χαρτούμ, κάτι που η οργάνωση αρνείται.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Ύστερα από 10 ημέρες, ο παππούς της βγήκε από το σπίτι για να αγοράσει προμήθειες αλλά τραυματίστηκε – τον πυροβόλησαν στο χέρι, στο στήθος και στη μέση. Ένας στρατιώτης τον μετέφερε στο νοσοκομείο, αφήνοντας μόνη στο σπίτι τη σύζυγό του.
Η οικογένεια δεν ενημερώθηκε για τον τραυματισμό του παρά μόνο κάποιες ημέρες αργότερα και αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στα λίγα εναπομείναντα νοσοκομεία για να μάθει εάν είναι ακόμα ζωντανός. Η Σολγκάμι απευθύνθηκε στη συνέχεια στην πρεσβεία.
«Θέλαμε να δούμε εάν θα μπορούσαν απλά να τους στείλουν τρόφιμα ή νερό. Δοκιμάσαμε τουλάχιστον 30 φορές για να μεταφερθούν αλλά τίποτα δεν πέτυχε», είπε.
Τελικά ήταν ένας Τούρκος διπλωμάτης που ενημέρωσε την Αζάρ για τον θάνατο της γιαγιάς της, επικοινωνώντας μαζί της μέσω Twitter και ζητώντας τον τηλεφωνικό της αριθμό.
«Νόμιζα ότι θα μου έλεγε ότι θα την απεγκλώβιζαν, αλλά αντ’ αυτού έμαθα ότι πέθανε», είπε.
Στο μεταξύ, η οικογένεια προσπαθεί να βγάλει ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου ο παππούς της να ταξιδέψει στο Κάιρο καθώς το διαβατήριό του παραμένει στο γραφείο του και είναι αδύνατον να το πάρει.
«Πέθανε από την πείνα, στη ζέστη χωρίς ηλεκτρικό… έως τώρα δεν έχουμε καταφέρει να ανακτήσουμε τη σορό», δήλωσε.
«Εκλιπαρούμε τις RSF, εκλιπαρούμε τον οποιοδήποτε, τουλάχιστον να τη θάψουν στη δική της αυλή».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Μίνι καλοκαιράκι από σήμερα με ζέστη και αφρικανική σκόνη – Που θα δούμε τα πρώτα 30αρια
Μαϊμού διπλώματα πιλότου: Μέχρι την… Ιορδανία είχαν απλώσει τα «φτερά» τους
Εκλογές 2023: Δωρεάν διόδια – Για ποιους ισχύει και για ποιες ώρες