Οι πιστοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για να σαρώσουν τις ταυτότητες.
Τα μέλη του κοινού θα βλέπουν εν συνεχεία ένα πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο φως στην οθόνη του κινητού τους, ανάλογα με την κατάσταση του ιερέα.
Το δελτίο ταυτότητας με QR Code θα δίνει διάφορες πληροφορίες σχετικά με τον ιερέα. Η κύρια λειτουργία του θα είναι να αποκαλύπτει εάν ο ιερέας έχει τα προσόντα να διευθύνει τη λειτουργία ή να εξομολογεί τους πιστούς. Ο κώδικας θα αποκαλύπτει επίσης εάν ο ιερέας έχει χάσει την ιερατική ιδιότητα.
Πολλά από τα παραπάνω δεν θα αναφέρονται ρητά, ωστόσο η κόκκινη σήμανση θα υποδεικνύει ότι ένας ιερέας μπορεί να έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης.
Ως εκ τούτου, το κοινό μπορεί να ανακαλύψει εάν οι επίσκοποι, οι διάκονοι και οι ιερείς τους είναι πιθανοί παραβάτες, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France 24.
Το πορτοκαλί φως θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ένας ιερέας που έχει χειροτονηθεί πρόσφατα δεν έχει πλήρως τα προσόντα για να καθοδηγήσει τη λειτουργία ακόμα.
Το πράσινο υποδηλώνει ότι ο ιερέας είναι πλήρως εξουσιοδοτημένος να οδηγεί το ποίμνιο.
Το νέο σύστημα επιβεβαιώθηκε στη Διάσκεψη των Γάλλων Επισκόπων και έχει σχεδιαστεί για να κάνει την εκκλησία πιο διαφανή, ωστόσο η κίνηση έχει δεχτεί κριτική από ορισμένες ομάδες επιζώντων σεξουαλικής κακοποίησης.
Σύμφωνα με το France 24, ο François Devaux, πρώην πρόεδρος της ομάδας επιζώντων από κακοποίηση Εκκλησίας La Parole Libérée (Ο Απελευθερωμένος Λόγος), δήλωσε: «Είναι ένα μέτρο που, κατά τη γνώμη μου,αποτελεί μία από τις τρία κορυφαίες ηλίθιες ιδέες της Καθολικής Εκκλησίας».
«Αν πρέπει να σαρώνουμε τους κωδικούς QR των κληρικών για να καθησυχαστούμε, σημαίνει ότι η Εκκλησία έχει φτάσει σε νέο χαμηλό. Δεν είναι τίποτα άλλο από ένα διαφημιστικό κόλπο και δείχνει σε ποιο βαθμό έχει σπάσει η εμπιστοσύνη μεταξύ των πιστών και του κλήρου».
Οι Γάλλοι Καθολικοί ιερείς υποχρεούνται ήδη να φέρουν ένα χάρτινο έγγραφο που ονομάζεται «celebret» το οποίο επιβεβαιώνει το επάγγελμά τους και τα προσόντα τους, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι είναι δύσκολο το celebret να ενημερώνεται για τυχόν αλλαγές, σε αντίθεση με έναν ψηφιακό κώδικα QR.
Σε μια δήλωση που ανακοινώνει το νέο της ψηφιακό σύστημα, το οποίο αναμένεται να είναι λιγότερο δυσκίνητο από τα έντυπα έγγραφα, η Καθολική Εκκλησία εξήγησε ότι το νέο δελτίο ταυτότητας θα τη βοηθήσει να καταπολεμήσει τους απατεώνες με πλαστά έγγραφα και να «εντείνει τον αγώνα κατά της σεξουαλικής βίας».
Η βάση δεδομένων που αναφέρει την κατάσταση κάθε ιερέα θα ενημερώνεται μία φορά κάθε χρόνο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων, η βάση δεδομένων θα ενημερώνεται άμεσα.
Ενώ οι Επίσκοποι έχουν ήδη λάβει τις κάρτες τους, 18.000 διάκονοι και ιερείς αναμένεται να λάβουν τις κάρτες τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Μίνι καλοκαιράκι από σήμερα με ζέστη και αφρικανική σκόνη – Που θα δούμε τα πρώτα 30αρια
Μαϊμού διπλώματα πιλότου: Μέχρι την… Ιορδανία είχαν απλώσει τα «φτερά» τους
Εκλογές 2023: Δωρεάν διόδια – Για ποιους ισχύει και για ποιες ώρες