Η Βίδα και ο Λου, δύο ειδικά εκπαιδευμένα «θεραπευτικά σκυλιά», πέτυχαν με το παραπάνω στην αποστολή τους.
«Είναι υπέροχο να έχεις κάποιον που σε αγαπάει περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο», δήλωσε πανευτυχής ο νεαρός Ισπανός στον φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters που απαθανάτισε την τρυφερή σκηνή. «Τα ζώα αυτά σου δίνουν τα πάντα, όσο λίγο κι αν σε ξέρουν, όσο χρόνο κι αν έχεις περάσει μαζί τους».
Η απρόσμενη επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πειράματος που διεξάγει το Hospital del Mar της Βαρκελώνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Affinity. Το τελευταίο ειδικεύεται στη θεραπεία με τη βοήθεια ζώων (pet therapy), προκειμένου να βελτιώσει τη συναισθηματική υγεία των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Βάσει του πρωτοκόλλου, οι επιλεγμένοι ασθενείς του πειράματος δέχονται δύο τετράποδες επισκέψεις την εβδομάδα, διάρκειας 15-20 λεπτών η καθεμία.
«Προς το παρόν, είναι μια ιδέα στα σπάργανα, αλλά έχουμε ενδείξεις πως οι ασθενείς ωφελούνται σημαντικά», δήλωσε στο Reuters η γιατρός της Εντατικής, Λουσία Πικάθο.
Παρίσι: Ιδιοκτήτης εστιατορίου κρατάει ομήρους τους εργαζομένους του
Η παρατήρηση της βελτίωσης των ασθενών από την επαφή με σκυλάκια δεν θα γίνει μόνο εμπειρικά, αλλά θα καταστεί προσπάθεια να εξακριβωθεί με επιστημονικές αναλύσεις. Συγκεκριμένα, θα αναλυθεί δείγμα σάλιου των ασθενών πριν και μετά τη θεραπευτική συνεδρία, ώστε να ελεγχθεί αν μειώνονται οι στρεσογόνοι δείκτες, όπως η κορτιζόλη, και αντιστρόφως αν αυξάνονται οι δείκτες ευφορίας της ωκυτοκίνης και της σεροτονίνης.
Το αξιοθαύμαστο είναι πως οι ευεργετημένοι του προγράμματος δεν είναι μόνο οι ασθενείς. Με το μαγικό ραβδί της αγάπης (την… ουρά τους), οι τετράποδοι επισκέπτες του νοσοκομείου γεμίζουν χαρά τους γιατρούς και τους νοσοκόμους της ΜΕΘ. Αυτό υπογράμμισε η Μαριμπέλ Βίδα, επικεφαλής των προγραμμάτων «Αnimal therapy» του Ινστιτούτου Affinity. Για τον ασθενή, βέβαια, ούτε λόγος. Με το που πληροφορήθηκε ότι «κάποιοι τετράποδοι φίλοι μπορεί σύντομα να τον επισκεφθούν», ο Τζοέλ Μπουένο ξέχασε θρόμβους και ορούς κι ήταν έτοιμος να πεταχτεί στο διάδρομο για να τους προϋπαντήσει!
Η θεραπευτική χρήση ζώων στην Ιατρική γνώρισε ιδιαίτερη διάδοση από τη δεκαετία του ’80 και μετά, αλλά η αξιοποίησή τους σε νοσοκομειακό επίπεδο αποτελούσε ένα ταμπού, που έσπασε μόλις τα τελευταία χρόνια – λόγω του φόβου των λοιμώξεων.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες αμερικανικών πανεπιστημίων και των αμερικανών υπηρεσιών Υγείας, οι επισκέψεις ζώων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Animal Assisted Interventions/ ΑΑΙ ή Animal Assisted Therapy/AAT) εμπεριέχουν μικρούς κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα, έναντι των μεγάλων τους ωφελημάτων. Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο να ελαχιστοποιούνται αυτοί οι κίνδυνοι μέσα από τον σωστό προγραμματισμό και την κατάλληλη προετοιμασία. Oι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν δείξει πως η επαφή με ζώα συντροφιάς στα νοσοκομεία μειώνει τον πόνο, την αρτηριακή πίεση, το στρες, την κατάθλιψη και το άγχος, αυξάνοντας την κινητικότητα των ασθενών και την κοινωνικοποίησή τους με το προσωπικό του νοσοκομείου και τις οικογένειες.