Το δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την αποκάλυψη των αρχείων eBay και PayPal από τον λογαριασμό eBay του υπόπτου, πρώην επιμελητή Δρ Peter Higgs.
Το μουσείο υποστηρίζει ότι αυτά τα αρχεία περιέχουν στοιχεία για τα αντικείμενά του που πωλούνται στο διαδίκτυο. Στο δικαστήριο είπαν ότι ο Δρ Χιγκς σκόπευε να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς.
Το μουσείο είπε στο δικαστήριο ότι τώρα έχει αποδείξεις ότι ο Δρ Χιγκς πουλούσε αντικείμενα από τη συλλογή για περισσότερα από 10 χρόνια, σε τουλάχιστον 45 αγοραστές από όλο τον κόσμο και κάλυψε τα ίχνη του «χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα, δημιουργώντας πλαστά έγγραφα και χειραγωγώντας αρχεία».
Το δικαστήριο διέταξε επίσης τον Δρ Χιγκς να μοιραστεί όποια πληροφορία έχει για το τι πουλήθηκε από τη συλλογή και το πού βρίσκονται τα αντικείμενα.
Thief sold stolen gems to at least 45 buyers on eBay, British Museum says https://t.co/Tu8NGJKQLW
— BBC News (UK) (@BBCNews) March 26, 2024
Λείπουν και κλεμμένα πετράδια
Το μουσείο λέει ότι πολλά από τα χαμένα και κλεμμένα αντικείμενα προέρχονταν από μη καταχωρημένες συλλογές που φυλάσσονταν σε αποθήκες, οι οποίες δεν είχαν ατομικό αρχείο σε κανέναν από τους καταλόγους του μουσείου.
Οι νόμιμοι εκπρόσωποι του μουσείου, Daniel Burgess και Warren Fitt, είπαν στο δικαστήριο πώς ο έλεγχος του 1993 σε μια αποθήκη έδειξε ότι υπήρχαν 1.449 μη καταχωρημένα αντικείμενα, αλλά κατά τη διάρκεια άλλου ελέγχου το 2023, 1.161 – λίγο πάνω από το 80% αυτών των αντικειμένων – έλειπαν από την ίδια αποθήκη.
Ο 56χρονος Δρ. Πίτερ Τζον Χιγκς, εργαζόμενος επί 30 χρόνια στο Μουσείο, εργάστηκε στο τμήμα του μουσείου στην Ελλάδα και τη Ρώμη από το 1999 έως το καλοκαίρι του 2023 και έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς.
Προήχθη σε εν ενεργεία φύλακας του τμήματος τον Ιανουάριο του 2021, μια θέση που περιγράφεται από τον κ. Burgess ως «πολύ ανώτερη και διάσημη θέση».
«Πειραγμένα» στοιχεία στο αρχείο
Το μουσείο τόνισε ένα παράδειγμα ενός αντικειμένου που καταγράφηκε από τον Δρ Χιγκς στο eBay και στη συνέχεια αφαιρέθηκε, όπου θεώρησαν ότι τα στοιχεία που τον συνδέουν με το αντικείμενο ήταν ιδιαίτερα ισχυρά.
Σε αυτήν την περίπτωση, ένα θραύσμα καμέου που είχε καταχωρηθεί ότι ανήκε στο μουσείο, είχε διαφημιστεί στο eBay στον λογαριασμό του Dr Higgs πριν αφαιρεθεί από την πώληση λίγες ώρες αργότερα.
Το μουσείο είπε στο δικαστήριο ότι τα στοιχεία τους έδειξαν ότι ο Δρ Χιγκς είχε αλλάξει το αρχείο του Μουσείου για το αντικείμενο την ίδια μέρα, έτσι ώστε μια φωτογραφία του να μην εμφανίζεται πλέον δίπλα στην καταχώρισή του.
Ο νόμιμος εκπρόσωπος του μουσείου, ο κ. Burgess, είπε στο δικαστήριο ότι 356 κλεμμένα αντικείμενα έχουν επιστραφεί στο μουσείο μέχρι σήμερα και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκτηση των αντικειμένων που λείπουν.
Προσπάθησε να «θολώσει τα νερά»;
Το 2021, ο κ. Burgess είπε ότι το μουσείο πιστεύει ότι ο Δρ Χιγκς προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του στο μουσείο αφού ειδοποιήθηκε για υποψίες για αυτόν.
Ο Δρ Χιγκς ασκούσε καθήκοντα επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας και Ρώμης εκείνη την περίοδο. Ο ύποπτος επεξεργάστηκε τουλάχιστον 83 ψηφιακά εσωτερικά αρχεία που αφορούσαν κλεμμένα, κατεστραμμένα ή χαμένα αντικείμενα, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του υπόπτου τον Αύγουστο του 2023 και κατέσχεσε μια συλλογή από αρχαία χάλκινα νομίσματα και μετάλλια, τα οποία σύμφωνα με το μουσείο ταιριάζουν με μια συλλογή από εγγεγραμμένα και μη νομίσματα που φυλάσσονται στο ελληνικό και ρωμαϊκό τμήμα του μουσείου.
Το μουσείο είπε ότι ο Δρ Χιγκς τους το είχε αρνηθεί, ισχυριζόμενος ότι τα νομίσματα και τα μετάλλια προέρχονταν από έναν νεκρό συγγενή, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπες οδηγίες για τον τρόπο επεξεργασίας των αρχείων του μουσείου.