Μάλιστα, η Goldman Sachs «ποντάρει» στο ότι η FED θα αποφύγει μία νέα αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Μάρτιο, στον απόηχο της κατάρρευσης της τράπεζας της Silicon Valley – όπου οι τεχνολογικές εταιρείες διατηρούν καταθέσεις ύψους 160 δισ. δολαρίων.
Στο μεταξύ, την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στον τραπεζικό τομέα ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε με την Silicon Valley Bank (SVB).
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος εκείνοι που διαχειρίζονται τις προβληματικές τράπεζες πρέπει να απολυθούν, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι επενδυτές στις χρεοκοπημένες τράπεζες δεν θα προστατευτούν. «Πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο και όταν αυτό το ρίσκο δεν αποδίδει, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους», τόνισε ο Μπάιντεν.
Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως οι πολίτες «θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές».
Pres. Biden says those who invested in failed Silicon Valley Bank and Signature Bank will not be protected: “They knowingly took a risk and when the risk didn’t pay off, investors lose their money. That’s how capitalism works.” https://t.co/HWi82gAbJP pic.twitter.com/3hVKFJqmZt
— ABC News (@ABC) March 13, 2023
Παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν θα ξανανασυμβεί αυτό και σημείωσε πως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και άλλες τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν λάβει «άμεσα» μέτρα. «Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», είπε.
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) έχει αναλάβει τον έλεγχο της SVB και της Signature, υπογραμμίζοντας ότι οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου και τα χρήματα θα προέλθουν από το νεοσυσταθέν ταμείο ασφάλισης.
Γουίλεμ Νταφόε: Viral ο ηθοποιός - Δημοσιογράφος τον ρώτησε τι κάνει για να... ζήσει - Πώς απάντησε (βίντεο)
«Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν»
Σημειώνεται πως με κοινή τους ανακοίνωση η Fed, το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), γνωστοποίησαν τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος δανεισμού της Fed με κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.
«Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι φορείς αυτοί, προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου».
Το μέτρο, που σκοπό έχει να καθησυχάσει πολίτες και επιχειρήσεις, ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Χθες Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν».
«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.
«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Silicon Valley Bank: Τι κοινό έχει με την Lehman Brothers
Η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) πρόκειται για την πρώτη πτώχευση τράπεζας που καταγράφεται στις ΗΠΑ από το 2008 – ακολουθούμενη από την Signature Bank – και ξυπνάει τις άσχημες μνήμες που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.
Πέραν του ότι και οι δύο αποτελούν μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, υπάρχει και ένα ακόμη στοιχείο που ενώνει την SVB με την Lehman Brothers. Συγκεκριμένα, και οι δύο επιχειρήσεις είχαν το ίδιο στέλεχος στο «εργατικό δυναμικό» τους πριν την κατάρρευση.
Πρόκειται για τον Jospeph Gentile, ο οποίος εργάστηκε ως Οικονομικός Διευθυντής στην Global Investment Bank της Lehman Brothers, από όπου αποχώρησε μόλις ένα χρόνο πριν αυτή χρεοκοπήσει, ενώ είναι και Διευθύνων Σύμβουλος Διοίκησης της Silicon Valley Bank.
Γιατί κατέρρευσε η Silicon Valley Bank
Η είδηση για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank συντάραξε συθέμελα το χρηματοπιστωτικό κλάδο παγκοσμίως, όμως τι ήταν αυτό που έφερε την κατάρρευση;
Η απλή απάντηση είναι ότι η Silicon Valley Bank κατέρρευσε λόγω των καταθετών της, όπως συμβαίνει δηλαδή με τη συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών. Από νωρίς την Παρασκευή (10/3), οι καταθέτες της τράπεζας συνέρρεαν για να «σηκώσουν» τα χρήματά τους, προκαλώντας το bank run που οδήγησε εν τέλει στην κατάρρευση.
Όμως η πραγματική αιτία είναι διαφορετική και σχετίζεται τόσο με το επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας, όσο και με την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Η Silicon Valley Bank, συγκεκριμένα, λάμβανε χρήματα από τους καταθέτες της- στην πλειονότητά τους startups – και τα επένδυε μαζικά σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Εκ πρώτης αυτή φαίνεται σαν μια λογική κίνηση, καθώς τα μακροπρόθεσμα ομόλογα προσφέρουν συγκεκριμένες αποδόσεις που επιτρέπουν στην τράπεζα να πληρώνει τους τόκους των καταθέσεων, βγάζοντας κέρδος.
Τα δεδομένα άλλαξαν, όμως, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζας των ΗΠΑ άλλαξε τη νομισματική της πολιτική και, από τα μηδενικά επιτόκια, προχώρησε σε ντόμινο αυξήσεων στα επιτόκια του δολαρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά να καταρρεύσει. Γεγονός λογικό, καθώς δεν υπήρχε λόγος να επενδύσει κάποιος σε ομόλογα πέντε ή επτά ετών με αποδόσεις κάτω του 2%, ενώ οι νέες εκδόσεις είχαν αποδόσεις του 5% και άνω.
Συνεπώς, η Silicon Valley Bank βρέθηκε να έχει στην κατοχή της ομόλογα πολλών δισεκατομμυρίων, η αγοραία αξία των οποίων ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή κτήσης. Το γεγονός αυτό είχε αντίκτυπο στην κεφαλαιακή της επάρκεια, καθώς αυτή υπολογιζόταν με βάση την τρέχουσα τιμή των ομολόγων.
Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι βασικοί πελάτες της Silicon Valley Bank ήταν startups σημαίνει ότι αυτές δεν συμπεριφέρονταν όπως οι παραδοσιακοί καταθέτες. Όπως εξήγησαν τραπεζικά στελέχη στο CNN, μία startup μπορεί να καταθέσει μεγάλα ποσά στην αρχή του κάθε γύρου χρηματοδότησης, έπειτα όμως πραγματοποιεί και μεγάλες αναλήψεις για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών γεγονότων έφερε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Η τράπεζα χρειάστηκε να πουλήσει ομόλογα με ζημιά, για να εξασφαλίσει ρευστότητα, ώστε να τη δώσει στους καταθέτες της. Γεγονός που την ανάγκασε να προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων από τις αγορές για να καλύψει το κενό. Και η αδυναμία της να τα καταφέρει έφερε το «bank run» και κατά συνέπεια την κατάρρευσή της.
Η HSBC εξαγόρασε τη Silicon Valley Bank της Βρετανίας για… μια στερλίνα
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι η HSBC συμφώνησε να εξαγοράσει την SVB UK, βρετανική μονάδα της Silicon Valley Bank.
«Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Bank of England διευκόλυναν την ιδιωτική πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC. Οι καταθέσεις θα προστατευθούν, χωρίς αυτό να κοστίσει στον φορολογούμενο. Όπως είπα και χθες, θα προστατεύσουμε τον τεχνολογικό μας κλάδο – και εργαστήκαμε με ταχύτητα για να εκπληρώσουμε αυτή την υπόσχεση», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ μέσω Twitter τη Δευτέρα.
Η SVB UK ήταν ένα από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των τεχνολογικών startups στη Βρετανία και υπήρχαν φόβοι πως εάν οι καταθέσεις αυτών των startups δεσμευτούν, όχι μόνο δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, αλλά κάποιες θα οδηγηθούν και σε κατάρρευση.
«Αυτή η εξαγορά έχει εξαιρετικό στρατηγικό νόημα για την επιχείρησή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Noel Quinn στη δήλωση.
«Οι πελάτες της SVB UK μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές ως συνήθως, με ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι οι καταθέσεις τους υποστηρίζονται από τη δύναμη, την ασφάλεια και την ασφάλεια της HSBC».
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στα Τέμπη: Πότε θα καταθέσουν οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι
Φορολογικός οδηγός: Τα 30 SOS τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις
Εκθεση-σοκ από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Καθυστερήσεις σε 779 από 1.162 δημόσια έργα