Επιχειρηματίες στην εστίαση του γραφικού και υπερπολυτελούς λιμανιού της Μεσογείου, που εδώ και μισό αιώνα φιλοξενεί την αφρόκρεμα του διεθνούς τζετ σετ, χρησιμοποιούν αμφιβόλου ηθικής πρακτικές για να παραχωρήσουν τραπέζια, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την ελάχιστη κατανάλωση χιλιάδων ευρώ.
Τουρίστες εκφράζουν παράπονα από τη συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν από τα εστιατόρια της κωμόπολης της Κυανούς Ακτής στη Γαλλία για τη συνήθεια των ιδιοκτητών να επιλέγουν τους πελάτες ανάλογα με το πορτοφόλι τους. Η δήμαρχος του Σεν Τροπέ, Σιλβί Σιρί, παραδέχτηκε ότι οι καταγγελίες είναι αληθινές και τέτοιου είδους πρακτικές καταστρέφουν την εικόνα της περιοχής. Απείλησε μάλιστα με κυρώσεις τους εστιάτορες μετά από αναφορές ότι ορισμένοι επιλέγουν τους πελάτες με βάση το μέγεθος των προηγούμενων λογαριασμών και φιλοδωρημάτων και καθορίζουν ελάχιστη κατανάλωση, π.χ. της τάξης των 1.500 ευρώ ή και των… 5.000 ευρώ ανά τραπέζι.
Ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «Nice Matin» σημειώνει ότι στο Σεν Τροπέ οι εστιάτορες ελέγχουν τα ονόματα των πελατών τους και αρνούνται κρατήσεις εάν σε προηγούμενή τους επίσκεψη θεώρησαν ότι δεν είχαν ξοδέψει αρκετά ή δεν είχαν αφήσει γερό φιλοδώρημα. Ενας εργαζόμενος στον τομέα της εστίασης είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα: «Είναι απλό: έχετε φουσκωμένο πορτοφόλι ή είστε μικρό ψάρι;». Ενας ντόπιος επιβεβαίωσε την τακτική αυτή των εστιατορίων λέγοντας ότι αν οι εστιάτορες κατατάξουν τον πελάτη στη δεύτερη κατηγορία, θα του πουν ότι δεν έχουν τραπέζια «μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου». Σε άλλη περίπτωση, για την εθνική εορτή του Βελγίου στις 21 Ιουλίου, η επιχείρηση διαφήμιζε τα premium τραπέζια της επισημαίνοντας ότι η κράτηση σημαίνει ελάχιστη κατανάλωση 10.000 ευρώ.
Οι ομορφιές του Σεν Τροπέ ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα από ζωγράφους και συγγραφείς που γοητεύτηκαν από την απλότητά του και το εντυπωσιακό φως της χερσονήσου. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της άγνωστης τότε Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία του 1956 «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» εδραίωσε τη δημοφιλία της γαλλικής πόλης. Βέβαια ως το 1989 και η ίδια η Μπαρντό είχε δηλώσει ότι δεν μπορούσε πλέον να ζει στην περιοχή, «αφήνοντάς την στους εισβολείς».
Το Σεν Τροπέ έχει μετατραπεί σε αφιλόξενο τόπο για τους μόνιμους κατοίκους του χωριού, που διαμαρτύρονται για το γενικότερο κόστος ζωής. Η στέγη, ο ρουχισμός, η εστίαση και η ψυχαγωγία αποτελούν μακρινό όνειρο για τους περισσότερους από αυτούς. Οι κάτοικοι αναγκάζονται πια να αναζητούν φθηνότερες επιλογές για τις παραπάνω υπηρεσίες σε κοινότητες της ενδοχώρας της Προβηγκίας, όπως το Ντραγκινιάν και το Τουρτούρ.
Ειδήσεις σήμερα
Διπλό όφελος για σύνταξη με πλασματικά έτη [πίνακες]
Σοκ στον Βόλο: Πέθανε βρέφος 80 λεπτά μετά τη γέννησή του