Πρόκειται για ζευγάρι Ελλήνων που έμεναν στην περιοχή της Αντιόχειας και έχουν να δώσουν σημεία ζωής από την ημέρα του καταστροφικού σεισμού. Ο Γιώργος Αντύπας, 65 ετών και η σύζυγός του, Νίντα Αντύπα, 62 ετών κατοικούσαν στον 5ο όροφο εξαώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό ο οποίος έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Τα παιδιά τους και οι συγγενείς τους έχουν απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για να εντοπιστούν. Ο Γιώργος Αντύπας είναι Έλληνας και η σύζυγός του κατάγεται από τη Συρία.
H επιχείρηση της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια έχει ξεκινήσει για τον εντοπισμό του ζεύγους των Ελλήνων που αγνοείται και εκτιμάται ότι βρίσκεται στα συντρίμμια της πολυκατοικίας που διέμενε μέχρι την ώρα του φονικού σεισμού στην Τουρκία.
Tα τελευταία 10 χρόνια το ζευγάρι ζούσε στην Αντιόχεια, ενώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο εξωτερικό. «Είχα επαφή μαζί τους πριν 20 μέρες, ενώ μετά τον σεισμό δεν κατάφερε η κόρη τους να επικοινωνήσει μαζί τους. Και εγώ προσπάθησα να τους πάρω την ίδια μέρα, μετά το σεισμό, αλλά δεν απάντησε ο θείος μου. Δηλαδή δεν έπιασε το κινητό και κανείς δεν μπορούσε να τους μιλήσει από τότε».
Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, κάνοντας γνωστό, ότι κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, χθες, μέλη των ελληνικών σωστικών συνεργείων έκαναν έρευνες με διασωστικό σκύλο στην πολυκατοικία που διέμεναν οι δυο Έλληνες ομογενείς και εντοπίστηκαν επιζώντες.Σήμερα, κατ’ εξαίρεση η ελληνική ΕΜΑΚ θα κάνει αίτημα για να επιχειρήσει στο συγκεκριμένο σημείο.
Η κόρη του ζευγαριού των Ελλήνων, ηλικίας 65 και 62 ετών, τα ίχνη των οποίων αγνοούνται μετά τους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία, μίλησε στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος», εκφράζοντας την αγωνία της για την τύχη των γονιών της.
«Όταν έγινε ο σεισμός ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη στην Αντιόχεια και ζητούσαμε από τους διασώστες από τη Δευτέρα να έρθουν να τους αναζητήσουν. Το διαμέρισμά τους ήταν σε 6οροφο κτίριο που γκρεμίστηκε. Οι γονείς μου έμειναν στον 5ο όροφο. Θα μπορούσαν να τους σώσουν εάν έρχονταν τις πρώτες 24 ώρες, ωστόσο δεν ήρθε κανείς στο σημείο. ‘’Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε’’ είπαν ψάχνουμε σε σημεία όπου ακούγονται φωνές», λέει, ξεσπώντας σε κλάματα.
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ όσον αφορά τις πληροφορίες για τους δύο Έλληνες αγνοούμενους στην σεισμόπληκτη περιοχή, ο καθηγητής είπε ότι δεν μπορούν αν τους εντοπίσουν, καθώς δεν έχουν το ακριβές στίγμα τους.
«Εκείνα τα οικοδομικά τετράγωνα (όπου έμεναν) έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά και δεν μπορούμε να βρούμε οδούς, αριθμούς κτλ» είπε ο κ. Λέκκας. Για τον ηρωισμό της ομάδας της ΕΜΑΚ, ο καθηγητής είπε ότι «τα παιδιά κινδύνευσαν πολλές φορές και τους αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια».
Σεισμός στην Τουρκία: Η μάχη της ΕΜΑΚ με το χρόνο και το χάος
«Eχει γκρεμιστεί το “χειρουργείο” και πρέπει να χειρουργήσεις στη βεράντα αλλά και εκεί δεν έχεις φως, κρεβάτι ή νυστέρι». Ετσι περιγράφει στέλεχος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Εχει αποδεκατιστεί η πολιτική προστασία της Τουρκίας, καθώς εκατοντάδες στελέχη της στις πληγείσες περιοχές έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται.Εκατοντάδες κρατικά οχήματα (λεωφορεία, βανάκια, ασθενοφόρα, τζιπ, οχήματα πολιτικής προστασίας, μπουλντόζες, φορτηγά, γερανοφόρα), που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορές και διασώσεις, είναι παροπλισμένα, καθώς οι οδηγοί τους είναι νεκροί, ενώ δεν υπάρχουν κλειδιά τους για να τα οδηγήσουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φαντάζει ανήμπορη ακόμη και να υποδεχθεί την ανθρωπιστική βοήθεια που τις στέλνουν διάφορες χώρες, επισημαίνουν Ελληνες αξιωματούχοι.
Γυναίκα που επιβιβάστηκε σε πτήση χωρίς εισιτήριο ξανασυνελήφθη - Hθελε να πάει στον Καναδά
Τουλάχιστον 10 ισοπεδωμένες πόλεις και σημεία που δεν έχουν φθάσει ή δεν έχουν ερευνήσει τα σωστικά συνεργεία ανεβάζουν τις εκτιμήσεις αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων σε 60.000, νούμερο όμως που μπορεί να γίνει και εξαψήφιο!
Για παράδειγμα, σε ένα μεγάλο συγκρότημα κατοικιών στην Αλεξανδρέττα, 14 ορόφων, με 3.000 κατοίκους, έχουν διασωθεί 250 άτομα, 350 έχουν ανασυρθεί νεκρά και 2.400 αγνοούνται.
Οι Ελληνες διασώστες
Τα 36 στελέχη της ΕΜΑΚ, οι οκτώ διασώστες του ΕΚΑΒ και οι τρεις ανιχνευτικοί σκύλοι έχουν διασώσει 5 ανθρώπους από τους συνολικά 58 που ανασύρθηκαν ζωντανοί μέσα από τα συντρίμμια από τα συνολικά 88 συνεργεία διάσωσης από όλο τον κόσμο. Οι Ελληνες πυροσβέστες επιχείρησαν σε πέντε πολυκατοικίες στο Χατάι και το μεσημέρι της Πέμπτης άλλαξαν τομέα, λίγο πιο βορειοανατολικά από το σημείο που επιχειρούσαν.
Μετά από σχεδόν 100 ώρες προσπαθειών διάσωσης οι ελπίδες για επιζώντες μειώνονται σταδιακά στο απειροελάχιστο, συνδυαστικά με τις συνθήκες κατάρρευσης των κτιρίων και του εγκλωβισμού των ανθρώπων, καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Χθες, τα στελέχη της ελληνικής αποστολής ανέφεραν ότι η «οσμή του θανάτου» είναι εντονότερη, δείγμα της ελαχιστοποίησης των πιθανοτήτων επιβίωσης εγκλωβισμένων. Το «ρεκόρ» επιβίωσης εγκλωβισμένου είναι 16 μέρες – το είχε καταγράψει νεαρός από τις Φιλιππίνες, σε πολύ… τυχερές συγκυρίες. Είχε εγκλωβιστεί δίπλα από… ψυγείο με νερό και φρούτα!
Τα στελέχη της ΕΜΑΚ αντιμετώπισαν προβλήματα, κυρίως με τον ανεφοδιασμό καυσίμων, τροφίμων και τις συνεννοήσεις. Αυτά ξεπεράστηκαν με τη βοήθεια της προξένου, δύο υπαλλήλων του προξενείου και Ελλήνων που διαμένουν στην Τουρκία. Οι Ελληνες διασώστες αναμένεται να μείνουν 7-8 μέρες στο πεδίο των ερευνών και περιμένουν την απόφαση διακοπής τους από την τουρκική πλευρά.
Τη διοίκηση του επιχειρησιακού κέντρου έρευνας και διάσωσης έχουν αναλάβει οι Ολλανδοί λόγω αριθμητικής «υπεροχής» και έχουν διανεμηθεί οι ρόλοι βάσει δυνατοτήτων. Οι Ελληνες έχουν τοποθετηθεί στο επιχειρησιακό πεδίο ενώ Ολλανδοί και Ελβετοί στην οργάνωση ερευνών και αξιοποίηση μέσων.
Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής
Η καταστροφή είναι τεράστια στην Τουρκία, είπε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Αθανάσιος Μπαλάφας, περιγράφοντας τι έχουν ζήσει τα τελευταία 24ωρα οι Ελληνες διασώστες.
Επιχειρώντας να μεταφέρει τα όσα βιώνουν οι συνάδελφοί του που επιχειρούν στην Τουρκία, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, αφού επανέλαβε ότι «έχουμε ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια», πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε αφήσει και νεκρά άτομα». «Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς -αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος- να “ξοδεύεις” χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια» εξήγησε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής.
«Αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά στους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο», εξήγησε ο κ. Μπαλάφας.
Σεισμός στην Τουρκία: Ανθρωπιστική βοήθεια 90 τόνων
Το πρώτο μέρος της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία έφθασε χθες τα ξημερώματα στα Αδανα μετά το αίτημα που υπέβαλε η τουρκική πλευρά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Η ελληνική αποστολή συνοδεύτηκε από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου. Η βοήθεια ήταν κυρίως υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης.
Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε: «Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων. Η Ελλάδα, η Ε.Ε. στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία».
Η αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία έχει προγραμματιστεί να γίνει με 8 αεροπορικές πτήσεις. Η χώρα μας θα αποστείλει συνολικά περίπου 90 τόνους από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
«Η Ελλάδα στο πλευρό Τουρκίας και Συρίας»
Tην αλληλεγγύη τους στην Τουρκία για τον καταστροφικό σεισμό και τις απώλειες ζωών, αλλά και την ευγνωμοσύνη τους στους διασώστες εκφράζουν σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ερντογάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε ότι η χώρα μας θα σταθεί στο πλευρό των λαών της Τουρκίας και της Συρίας, όπως ήδη έχει κάνει, με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και με την παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να υποστηριχθούν εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια, άνθρωποι οι οποίοι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χωρίς σπίτι.
Επίσης, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή προκειμένου να οργανωθεί εδώ στις Βρυξέλλες μία διάσκεψη δωρητών, έτσι ώστε να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών, ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους γείτονές μας και είναι η στιγμή να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές μας διαφορές και να τείνουμε χείρα φιλίας στο λαό της Τουρκίας, το λαό της Συρίας, που υποφέρουν εξαιτίας της φρικτής αυτής καταστροφής. «Και ειλικρινά, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν μπορώ να φανταστώ πιο ισχυρό μήνυμα από έναν Ελληνα διασώστη και έναν Τούρκο διασώστη που συνεργάζονται για τη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού στην Τουρκία», τόνισε, προσθέτοντας ότι, όπως έχει πει πολλές φορές, οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. «Είμαστε φίλοι. Και αποδεικνύουμε τη φιλία μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», κατέληξε.
Οι «27» εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια ζωών, ενώ δηλώνουν συγκλονισμένοι και βαθιά λυπημένοι από τις δραματικές συνέπειες αυτής της τρομερής καταστροφής.
Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες που έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα και σε όλους εκείνους που ακόμη περιμένουν νέα, αναφέρουν, αποτίνοντας φόρο τιμής στους διασώστες που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να σώσουν ζωές.
Στην επιστολή τονίζουν ακόμη ότι η Ε.Ε. από την πρώτη στιγμή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει στην ανακούφιση των πληγέντων. Μεταξύ των ενεργειών γίνεται αναφορά και στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της σουηδικής προεδρίας να φιλοξενήσουν στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο, μια διάσκεψη δωρητών για την κινητοποίηση κεφαλαίων από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να συνδράμουν τους πληγέντες στην Τουρκία και τη Συρία.
Σεισμός στην Τουρκία: «Ευχαριστώ» από την τουρκική πρεσβεία
Με μια ανάρτηση στα ελληνικά, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό.
Με τη φράση «σας ευχαριστούμε πολύ!» η τουρκική πρεσβεία συνόδευσε ανάρτηση της ελληνικής πολιτικής προστασίας που παρουσίαζε φωτογραφίες από την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σεισμός στην Τουρκία: ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ: Οι Ελληνες επιστήμονες εντόπισαν το ρήγμα
Το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdağı εντοπίστηκε από την ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της αποστολής, Ευθύμιου Λέκκα, το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς (σ.σ.: αλλούβια είναι τα υλικά που αποτίθενται από ποταμούς) μέσα στο τεκτονικό βύθισμα, στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο. Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Nurdağı και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.
«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Λέκκας. «Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη», επεσήμανε στην ανακοίνωσή του.
Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, προσθέτει ο κ. Λέκκας. Η ελληνική επιστημονική αποστολή αποτελείται από τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Τουρκία: Στριμωγμένος ο Ερντογάν, προς αναβολή οι εκλογές
Εκλογές 2023: Αυτή είναι η ημερομηνία και αυτό το plan b