Πολλά ορεινά χωριά στην οροσειρά του Ατλαντα έχουν ισοπεδωθεί και σύμφωνα με τον ΟΗΕ περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι είναι άστεγοι και κοιμούνται στην ύπαιθρο. Το Μαρακές επίσης έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από το σεισμό, ενώ η δόνηση ταρακούνησε την πρωτεύουσα Ραμπάτ και την Καζαμπλάνκα. Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Μαυριτανία και η Αλγερία, καθώς και στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής.
Ο απεσταλμένος του BBC, Νικ Μπλέικ, μετέδωσε ότι σε ένα μόνο χωριό έγινε μάρτυρας της ανάσυρσης 18 σορών. Οι Αρχές του Μαρόκου εκφράζουν φόβους ότι τις επόμενες μέρες ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά, καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Ο στρατός βοηθά στην απομάκρυνση όγκων τσιμέντου και βράχων από τους δρόμους που οδηγούν στα χωριά, προκειμένου να διευκολυνθούν τα σωστικά συνεργεία για την αναζήτηση επιζώντων.
Στο χωριό Ασνι, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν. «Οι γείτονές μας εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια», είπε ένας κάτοικος, εκφράζοντας την αγωνία του για τις ώρες που περνούν. Στο γειτονικό χωριό Τανσγκάρτ, πολλά σπίτια κόπηκαν στα δύο και δύο μιναρέδες κατέρρευσαν. Το χωριό θρηνεί ήδη 10 νεκρούς. Στο χωριό Αμιζμίζ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, διασώστες και εθελοντές μετακινούν ερείπια με τα χέρια τους.
Ο 33χρονος Αμπντλεχάκ Ελ Αμρανί, ο οποίος ζει στο Μαρακές, δήλωσε στο AFP ότι ένιωσε ένα πολύ δυνατό κούνημα και είδε τα κτίρια μπροστά του να κινούνται. «Οταν βγήκα στο δρόμο, όλος ο κόσμος έτρεχε προς κάθε κατεύθυνση έντρομος και τα μικρά παιδιά έκλαιγαν», συμπλήρωσε.
Ο σεισμός αυτός είναι ο πιο φονικός στο Μαρόκο από το 1960, όταν μια δόνηση 5,8 ρίχτερ σκόρπισε το θάνατο σε τουλάχιστον 12.000 ανθρώπους. Από τότε οι κατασκευαστικοί νόμοι επέβαλαν πιο αυστηρούς κανονισμούς, αλλά πολλά αγροτικά σπίτια εξακολουθούν να μην τους ακολουθούν.
Ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και έδωσε εντολή στις Ενοπλες Δυνάμεις να κινητοποιήσουν ομάδες έρευνας και διάσωσης, να μεριμνήσουν για τη μεταφορά πόσιμου νερού, τροφίμων, σκηνών και κουβερτών στις πληγείσες περιοχές και να στήσουν ένα νοσοκομείο.
«ΦΗΜΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΙΣΜΟ»
Ο Βρετανός δημοσιογράφος Μάρτιν Τζέι, που ζει μόνιμα στο Μαρόκο, είπε στο ραδιόφωνο του BBC πως πετάχτηκε από την ισχυρή δόνηση και τις φωνές που ακούστηκαν, ενώ ο ίδιος ένιωθε μουδιασμένος. «Τα πάντα κινούνταν, το δάπεδο, οι τοίχοι, το κρεβάτι μου…», είπε χαρακτηριστικά, ενώ όταν βγήκε στους δρόμους είδε πολύ κόσμο να κάθεται στις εισόδους των σπιτιών. «Οι περισσότεροι έμειναν εκεί όλη νύχτα, καθώς φοβήθηκαν να μπουν μέσα. Κυκλοφορούσε η φήμη για νέο μεγάλο σεισμό». τόνισε.
ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Πολλές χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στο Μαρόκο: η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ. Η Ισπανία και η Τσεχία έχουν ήδη αποστείλει στο Μαρόκο ομάδες διάσωσης. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε «συντετριμμένος από τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρόκο». «Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει παρέχοντας άμεσα βοήθεια», ανέφερε με ανάρτησή του ο Μακρόν στην πλατφόρμα X (Twitter). Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός υποσχέθηκε να προσφέρει 1 εκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,1 εκατομμύριο δολάρια) για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων χωριών.
«Χάος» λένε οι Ελληνες που βρέθηκαν στο Μαρακές
Τον τρόμο έζησαν οι Ελληνες που βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο του φονικού σεισμού, στο Μαρακές. Οι Ελληνες, μαζί με ξένους επισκέπτες, επέστρεψαν στη χώρα μας τις πρωινές ώρες της Κυριακής, με έκτακτη ειδική πτήση από την Aegean, και περιέγραψαν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν στο Μαρόκο, όταν η γη άρχισε να τρέμει.
Ανάμεσα στους Ελληνες επισκέπτες ήταν και μέλη της αποστολής της Σχολής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, που βρίσκονταν στο Μαρόκο για το συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Σε δηλώσεις του, ο καθηγητής Γιώργος Ηλιόπουλος περιέγραψε πόσο ισχυρός και με μεγάλη διάρκεια ήταν ο σεισμός. Ο ίδιος, με άλλους Ελληνες, βρισκόταν στον τέταρτο όροφο ενός εστιατορίου και είδε από μακριά να βγαίνει πολλή σκόνη από κτίρια που σείονταν, ενώ όταν κατάφερε να κατέβει στο δρόμο, αντίκρισε το χάος.
Μία άλλη Ελληνίδα μίλησε για πραγματικό εφιάλτη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο σεισμός αυτός που έζησε ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο και ίδια τον βίωσε «σαν 17 ρίχτερ!». Ολοι οι Ελληνες ανέφεραν πως «ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος, υπήρχε τρόμος και χάος παντού στους δρόμους του Μαρακές».