Στη νέα 577μελή Βουλή που προκύπτει δεν υπάρχει κόμμα που να πλησιάζει το όριο των 289 εδρών, για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα έξιτ πολ και τα πρώτα αποτελέσματα.
Σε μια μεγάλη ανατροπή όλων των δημοσκοπήσεων τέσσερα έξιτ πολ χθες βράδυ έδιναν την πρώτη θέση στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο των Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών, Οικολόγων και Αριστεριστών, που σχηματίστηκε μετά τις ευρωεκλογές, για να ανακόψει την πορεία του διδύμου Μαρίν Λεπέν- Ζορντάν Μπαρντελά προς την εξουσία.
Το Νέο Μέτωπο εκτιμάται πως μπορεί να έχει 170-220 έδρες στην 577μελή Βουλή, με την κεντρώα συμμαχία Μαζί της απερχόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας των μακρονιστών με 100-190 έδρες στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τον Εθνικό Συναγερμό με 120-160.
Δύο έξιτ πολ έδιναν στην πρώτη θέση την Ακροδεξιά με «ψαλιδισμένα φτερά», στην καλύτερη περίπτωση να λαμβάνει μέχρι 260 έδρες. Σε όλα τα έξιτ πολ έπονται οι διασπασμένοι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί που γέρνουν προς Ακροδεξιά με 45-75 έδρες.
Η εικόνα άλλαξε δραματικά σε σύγκριση με τον πολιτικό χάρτη που προέκυψε από τον α’ γύρο της 30ής Ιουνίου και τις ευρωεκλογές το βράδυ της 9ης Ιουνίου κι έδειχνε θρίαμβο της Ακροδεξιάς.
Αλλαγή εικόνας
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες χθες, για να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα πως η Ακροδεξιά δεν είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Γαλλία. Το ποσοστό συμμετοχής εκτιμάται πως έφτασε το 67%, ρεκόρ από το 1981.
Η στρατηγική του κεντροαριστερού «δημοκρατικού μετώπου» μεταξύ α’ και β’ γύρου να αποσυρθούν μαζικά υποψήφιοι, για να μη διασπαστεί η αντιλεπενική ψήφος απέναντι στους εκλεκτούς της Ακροδεξιάς, απέδωσε.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Ο Εθνικός Συναγερμός δεν σάρωσε με ισχυρή εντολή απόλυτης πλειοψηφίας, για να μπορεί να εφαρμόσει απερίσπαστος το πρόγραμμά του, όπως ζητούσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός Μπαρντελά.
«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της Ακροαριστεράς. Θα είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση» δήλωνε χθες βράδι ο Μπαρντελά. «Ο λαός απέτρεψε τη χειρότερη λύση» δήλωσε ο ακροαριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας. «Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να αναλάβει την ευθύνη της νέας σελίδας», είπε ο Ολιβιέ Φορ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ωστόσο όλα τα σενάρια για το μετεκλογικό σκηνικό προμηνύουν δύσκολες ημέρες και μήνες με κοινή συνισταμένη μια εύθραυστη κυβέρνηση και ουσιαστικά πολιτική παράλυση και άνευ προηγουμένου ακυβερνησία.
-«Κυβέρνηση εθνικής ενότητας» με σύμπραξη κομμάτων του «δημοκρατικού τόξου» είναι το επικρατέστερο σενάριο πλέον. Δύσκολο το παζλ. Θα εξαιρείται η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν για τον οποίο έχουν βάλει βέτο οι μακρονιστές; Οι Πράσινοι έχουν διαμηνύσει πως δεν θα δεχθούν να ηγείται άνθρωπος του Προέδρου. Ο Φορ χθες δήλωνε πως θέλει εκτός όλο το μπλοκ Μακρόν.
– Κυβέρνηση τεχνοκρατών αλα Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία την περίοδο 2021-2022 με πρωθυπουργό ίσως την νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες βουλευτικές το καλοκαίρι του 2025. Βάσει του Συντάγματος δεν μπορούν να προκηρυχθούν πριν κλείσει χρόνος από τις τελευταίες.
Ο Μπαρντελά με την δήλωσή του χθες βράδυ μετά τα αποτελέσματα επιβεβαίωσε το τέλος του σεναρίου μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο με στήριξη Ρεπουμπλικανών ή ανεξάρτητων βουλευτών και τον Μακρόν να υποχρεώνεται σε μια πρωτοφανή επώδυνη συμβίωση με την Ακροδεξιά.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έκαψε το σενάριο σύντομης παράτασης της θητείας του για κάποιες βδομάδες μέχρι και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Θα υποβάλει παραίτηση στον Μακρόν σήμερα δήλωσε χθες βράδυ. Η νέα Βουλή ανοίγει στις 18 Ιουλίου. Θα υπάρχει μέχρι τότε νέο κυβερνητικό σχήμα;
Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα υπάρξει παραίτηση Μακρόν, όπως πιθανολογείτο σε περίπτωση θριάμβου της Ακροδεξιάς. Κέρδισε το ριψοκίνδυνο στοίχημα της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών το βράδυ των ευρωεκλογών. Συσπειρώθηκαν οι δημοκρατικές δυνάμεις. Για την επόμενη ημέρα ο Πρόεδρος συνιστά «σύνεση», διέρρεαν χθες συνεργάτες του.