Το Κρεμλίνο φοβόταν για την ασφάλεια του μακροχρόνιου συμμάχου του και τον έπεισε ότι θα έχανε από τη γρήγορη επίθεση που ηγούνταν η αντάρτικη ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Του προσφέρθηκε ασφαλής διέλευση για τον ίδιο και την οικογένειά του, αν έφευγαν αμέσως, σύμφωνα με τρεις ανώνυμες πηγές που είναι γνώστες του θέματος.
Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών συντόνισε την απόδραση, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο Bloomberg, και μετέφεραν τον Άσαντ από μια ρωσική αεροπορική βάση στη συριακή ακτή.
Σύμφωνα με την Telegraph, ο Άσαντ εγκατέλειψε τη Δαμασκό με το ιδιωτικό του τζετ, χωρίς να ενημερώσει τους συμβούλους του, για να αποφύγει την προδοσία.
Το τζετ του Άσαντ πέταξε με το πομπό του απενεργοποιημένο προς τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στην συριακή ακτή. Στη συνέχεια, ο Άσαντ πέταξε στη Μόσχα, σύμφωνα με αναφορές, πιθανώς με ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σκοπεύει να συναντήσει τον Άσαντ στη Μόσχα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει πού βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Συρίας. «Δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου και δεν έχουμε τίποτα να πούμε για το πού βρίσκεται ο Άσαντ», δήλωσε ο Πεσκόφ στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Από τη μεριά της Ρωσίας δεν έχει εκδοθεί ακόμη επίσημος σχολιασμός σχετικά με την κατάρρευση της διακυβέρνησης του Άσαντ. Σύμφωνα με το Bloomberg, λέγεται ότι το γεγονός «εξόργισε τον Πούτιν», ο οποίος απαιτεί να μάθει γιατί η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών δεν εντόπισε την αυξανόμενη απειλή της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ για το καθεστώς Άσαντ, μέχρι τη στιγμή που πια ήταν πολύ αργά.
Η πτώση του συριακού καθεστώτος έρχεται μετά από χρόνια τεράστιας ρωσικής οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης στον συριακό πόλεμο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο NBC News, «η ασφάλεια του Αλ Άσαντ στο εσωτερικό της Ρωσίας δείχνει ότι ενεργεί όπως απαιτείται σε μια τέτοια εξαιρετική κατάσταση».
Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό είπε στο Bloomberg ότι ο λόγος που η Ρωσία βοήθησε να φύγει ο Άσαντ «βασίστηκε στις ανησυχίες για τις στρατιωτικές της βάσεις στην περιοχή – μια ναυτική στην Ταρτούς και μια αεροπορική στο Χμεϊμίμ – οι οποίες είναι οι μόνες βάσεις της χώρας εκτός της πρώην σοβιετικής επικράτειας».
Το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει ακόμη επίσημα σχόλια για την κατάρρευση της κυβέρνησης του Άσαντ, γεγονός που φέρεται να έχει εξοργίσει και ταπεινώσει τον Πούτιν. Μία πηγή κοντά στο Κρεμλίνο με πληροφορίες για την κατάσταση δήλωσε στο Bloomberg ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου διατάσσει έρευνα για το γιατί οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν εντοπίσει νωρίτερα την απειλή της HTS για το καθεστώς του Άσαντ. Η πτώση του Άσαντ έρχεται μετά από χρόνια έντονης ρωσικής χρηματοδοτικής και στρατιωτικής υποστήριξης στον Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο και σχεδόν μισό αιώνα διακυβέρνησης από την οικογένεια Άσαντ στη Δαμασκό.
«Αυτό ήταν έλεγχος για τη μη επέκταση της ζημιάς», δήλωσε ο Ρουσλάν Πούχοφ, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών με έδρα τη Μόσχα, στο Bloomberg. Ο Πούχοφ ανέφερε ότι ήταν «πολύ λογικό» για τη Ρωσία να πιέσει τον Άσαντ να παραδοθεί για να αποφύγει έναν θάνατο παρόμοιο με εκείνον του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την πλήρη αποχώρησή του από τη Συρία. Ο Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «όλα γίνονται τώρα ό,τι είναι απαραίτητο και ό,τι είναι δυνατόν για να έρθουμε σε επαφή με εκείνους που μπορούν να ασχοληθούν με την ασφάλεια. Και φυσικά, οι στρατιωτικοί μας λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».
Ειδήσεις σήμερα
Υβριδικά Υδρογόνου: Οικονομία και χαμηλές εκπομπές ρύπων, με ελάχιστες μετατροπές
Μαλακάσα: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την κακοποίηση ανηλίκου στη δομή προσφύγων