Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν τον Σι ως μεσολαβητή που μπορεί να δράσει υπέρ της ειρήνης, αν και οι δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με αυτό και εξέφρασαν ανησυχίες ότι η επίσκεψή του μπορεί, αντιθέτως, να δράσει «εμπρηστικά» όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Η Κίνα, ένας ολοένα και πιο κρίσιμος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας, ούτε καταδίκασε την εισβολή ούτε την υποστήριξε κατηγορηματικά. Όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά αυτοπροσώπως, σε μια περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια στο Ουζμπεκιστάν τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν αναγνώρισε τις ανησυχίες του Πεκίνου για τον πόλεμο, αν και κρυφά. Επαίνεσε την «ισορροπημένη προσέγγιση» της Κίνας, αλλά πρόσθεσε: «Κατανοούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας από αυτή την άποψη».
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ορισμένα σχόλια από τον Σι κατά την άφιξή του. «Είμαι πολύ χαρούμενος, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, να επιστρέψω στη χώρα του στενού μας γείτονα για μια κρατική επίσκεψη», είπε ο Κινέζος ηγέτης, προσθέτοντας: «Η Κίνα και η Ρωσία είναι καλοί γείτονες και αξιόπιστοι εταίροι που συνδέονται από βουνά και ποτάμια».
Ο Πούτιν και ο Σι θα μιλήσουν σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα και θα έχουν μια κλειστή συνάντηση για να συζητήσουν ευαίσθητα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών υποθέσεων, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. Την Τρίτη (21/2) Σι θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, θα προχωρήσει σε περαιτέρω συνομιλίες με κρατικούς αξιωματούχους της Ρωσίας και θα παρευρεθεί σε κρατικό δείπνο στο Κρεμλίνο.