Σύμφωνα με την «Corriere della Sera», οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (χώρας του Κόλπου που συμμετείχε στο εμπάργκο κατά του Κατάρ το διάστημα 2017-2021) ήταν εκείνες που ειδοποίησαν τις βελγικές Αρχές για τις ύποπτες δοσοληψίες των Παντσέρι και Σία με το Κατάρ και τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου, βάζοντας στη συνέχεια στο παιχνίδι και τις ιταλικές υπηρεσίες.
Ταυτόχρονα, η ιστοσελίδα Il Fatto Quotidiano αποκαλύπτει ότι το colpo grosso παίχτηκε γύρω από την εμπορική ευρωμεσογειακή συμφωνία Ε.Ε.-Μαρόκου, ύψους 35,3 δισ. ευρώ, η οποία δίχασε τα μέλη της Σοσιαλιστικής και Δημοκρατικής ομάδας, αλλά τελικά υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Ιανουαρίου 2019, όταν ο Παντσέρι ήταν ακόμη ευρωβουλευτής.
Υπέρ του Μαρόκου
Από τη συμφωνία αυτή, την οποία υπερψήφισαν τόσο ο Αντόνιο Παντσέρι, μέλος τότε του ιταλικού κόμματος «Αρθρο 1», όσο και ο φερόμενος «συνεργός» του στη ΜΚΟ Fight Impunity, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, που βρίσκεται κι αυτός στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας, όπως επίσης η Εύα Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής, Μαρκ Ταραμπέλα, το Μαρόκο επωφελήθηκε από άμεση ρευστότητα 389 εκατ. ευρώ το 2020 σε νέα προγράμματα συνεργασίας.
Στια αρχές του 2019 οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ήδη εντοπίσει δραστηριότητα των κατασκόπων του Μαρόκου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας ο ίδιος ο αρχηγός της μαροκινής ΕΥΠ, Μασούρ Γιασίν, συναντιόταν προσωπικά με τον Παντσέρι και πλήρωνε τόσο τον ίδιο όσο και τους Κοτσολίνι και Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον σύντροφο της Εύας Καϊλή και πιστό βοηθό του ιδρυτή της Fight Impunity.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
H συμφωνία Ε.Ε.-Μαρόκου πέρασε με 444 ψήφους υπέρ, 167 κατά και 68 αποχές, αλλά έχει μεγάλη προϊστορία. Αρχισε να συζητιέται το 2013, αλλά το αυτονομιστικό κίνημα Πολισάριο της Δυτικής Σαχάρας κατόρθωσε να την μπλοκάρει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2015, το 2016, αλλά και το 2021, δύο χρόνια μετά την ψήφισή της! Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα των αντίθετων στη συμφωνία ευρωβουλευτών, η παραβίαση από πλευράς του Μαρόκου του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Σαχράουι (αυτόχθονες της Δυτ. Σαχάρας). Ο Παντσέρι όμως, ο Τζόρτζι και η Καϊλή δεν είχαν τέτοιες ευαισθησίες, όπως η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής δεν είχε ούτε για τους ξένους εργάτες στο Κατάρ.
Φανατικοί…
«Ηταν σε όλους μας προφανές ότι κάποιοι συνάδελφοι ήταν φανατικοί υπέρμαχοι του Μαρόκου και ο Παντσέρι βρισκόταν στην πρώτη γραμμή», τόνισε στην Il Fatto Quotidiano ο Ιταλός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ινάτσιο Κοράο.
Σύμφωνα με την «Corriere della Sera», στο μικροσκόπιο ιταλικών και βελγικών Αρχών έχουν μπει δύο ταξίδια του Παντσέρι στο διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου τόσο στο Ραμπάτ όσο και στην Ντόχα, για τα οποία οι υπηρεσίες των ΗΑΕ ενημέρωσαν τους Βέλγους.
«Είναι η περίοδος κατά την οποία από τη μια είχε ενταθεί η συζήτηση για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών μέσω Μαρόκου και από την άλλη στο Κατάρ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για την κατασκευή των γηπέδων του Μουντιάλ και τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Είναι η ίδια περίοδος κατά την οποία Κατάρ και Μαρόκο χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από τους φίλους, στους οποίους βέβαια βασίζονται γιατί τους είχαν δωροδοκήσει με χρήματα, αλλά και με πολυτελή δώρα». Οπως έχει γράψει ο «E.T.», σημαντικός κρίκος του κυκλώματος ήταν ο Μαροκινός πρέσβης στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, που φέρεται να παρέδιδε χρήματα και δώρα στη σύζυγο και την κόρη του Παντσέρι στη Βαρσοβία.
«Πρόκειται για ένα “γαϊτανάκι” στο οποίο ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε το ρόλο του απεσταλμένου του Παντσέρι», υπογραμμίζει η «Corriere della Sera».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντόνιο Παντσέρι καταχωρίζεται ως «φίλος του Μαρόκου» από το 2011, ενώ μετά την απώλεια της ιδιότητας του ευρωβουλευτή το 2019 φέρεται να έκανε μυστική συμφωνία με τη μαροκινή ΕΥΠ (DGED) μέσω του Ατμούν.