Και στις δύο Σκανδιναβικές χώρες η πλειοψηφία του πληθυσμού εγκρίνει την απαγκίστρωση από το απαρχαιωμένο καθεστώς της ένοπλης ουδετερότητας και υποστηρίζει (τα πλείστα πολιτικά κόμματα και βουλευτές) την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με το οποίο από το 1994 συνεργάζονται σε εκατοντάδες στρατιωτικά και μη προγράμματα, ενώ συμμετείχαν και συμμετέχουν στρατιωτικά στις αποστολές στο Κόσοβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Αφγανιστάν, ακόμα και στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού. Επίσης, συμμετείχαν στις αποστολές κατά των Σομαλών πειρατών την προηγούμενη δεκαετία, ενώ έχουν συνδράμει σε στρατιωτικές-ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Αφρική (π.χ., η Σουηδία με αεροσκάφη κατά του Καντάφι το 2011, καθώς και με μικρές ομάδες καταδρομών στο Μάλι στην Υποσαχάρια Αφρική).
Εδώ και αρκετό καιρό γίνονται συνεχείς επαφές αρμόδιων επιτροπών του ΝΑΤΟ με εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο κρατών, καθώς και με εκπροσώπους των μυστικών υπηρεσιών, των αρχηγείων ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Συμμαχίας, ως και με πολιτικές-διπλωματικές επιμέρους αντιπροσωπείες. Την πλήρη υποστήριξη στα εν λόγω αιτήματα (όταν κατατεθούν επίσημα) έχουν εκφράσει οι Αρχές του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον γ.γ., Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Πολωνοί και οι Γερμανοί. Προ ημερών οι δύο χώρες συμμετείχαν στη μεγάλη νατοϊκή άσκηση Cold Response στα νορβηγο-ρωσικά σύνορα, ενώ αυτές τις ημέρες στη Φινλανδία πραγματοποιείται κοινή άσκηση με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από τη Μ. Βρετανία, την Εσθονία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία.
Η ένταξη των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ γεωγραφικά και όχι μόνο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη Ρωσία, η οποία θα έχει δυσχέρειες εξόδου σε ανοικτές θάλασσες, αφού η Βαλτική Θάλασσα, ο Φινλανδικός Κόλπος, ο Βοθνικός Κόλπος και οι γύρω χερσαίες περιοχές θα τελούν υπό νατοϊκό έλεγχο. Επιπρόσθετα, τα νησιωτικά συμπλέγματα Ααλαντ, Γκότλαντ, Χίμα και Σαρέμα θα συνδράμουν στην παρακολούθηση των ρωσικών ναυτικών δραστηριοτήτων, καθώς και της στρατηγικής σημασίας περιοχής από Αγία Πετρούπολη μέχρι Αρχαγκέλσκ. Επιπλέον, η Ρωσία θα έχει σύντομα άλλα 1.340 χλμ. μεθοριακής γραμμής με χώρα του ΝΑΤΟ, που θα είναι η Φινλανδία.
Μοναδική γεωγραφική παρουσία υπό ρωσικό έλεγχο θα είναι η μικρή εκτασιακά περιοχή του Καλίνινγκραντ (μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας), ενώ από την άλλη πλευρά πολύ σημαντικός θα είναι ρόλος του νησιού Γκότλαντ, στην πρωτεύουσα του οποίου, το Βίσμπι, έχουν αναπτυχθεί εδώ και πέντε μήνες σουηδικές στρατιωτικές δυνάμεις (έναντι Καλίνινγκραντ).
Η Μόσχα, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να αντιδράσει απέναντι στις επικείμενες κινήσεις του ΝΑΤΟ αναπτύσσοντας στο Καλίνινγκραντ και στον Νέμαν πυρηνικούς και υπερηχητικούς πυραύλους, καθώς και επάκτιες συστοιχίες πυραυλικών συστημάτων (δηλώσεις Μεντβέντεφ).
Το Καλίνινγκραντ, το πρώην λιμάνι του Koenigsberg, πρωτεύουσας της Ανατολικής Πρωσίας, απέχει λιγότερο από 1.400 χλμ. από το Λονδίνο και το Παρίσι, και 500 χλμ. από το Βερολίνο. Η Ρωσία δήλωσε το 2018 ότι είχε αναπτύξει πυραύλους Iskander στο Καλίνινγκραντ, το οποίο κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό τον Απρίλιο του 1945 και παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ενωση στη Διάσκεψη του Πότσνταμ. Το Iskander, γνωστό ως SS-26 Stone από το ΝΑΤΟ, είναι ένα σύστημα τακτικών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές. Η επίσημη εμβέλειά του είναι 500 χλμ., αλλά ορισμένες δυτικές στρατιωτικές πηγές «υποψιάζονται» ότι μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ενώ ο Πούτιν είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, οι θέσεις του Μεντβέντεφ για εξάλειψη του μη πυρηνικού καθεστώτος της Βαλτικής προφανώς εκφράζουν και αντικατοπτρίζουν τη σκέψη του Κρεμλίνου, αφού είναι ανώτατο στέλεχος και αναπληρωτής γ.γ. του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο είναι ένα από τα κύρια Σώματα του καθεστώτος Πούτιν για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με στρατηγικά ζητήματα. Ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας και γνωστός αρθρογράφος σε Βαλτική-Σκανδιναβική, Aρβιντας Aνουσάουσκας, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «οι Ρώσοι τα χρησιμοποιούν ως διαρκή απειλή».
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός-Άρση μέτρων: Τέλος από σήμερα το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60
Δικηγόροι: Προσέφυγαν κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Αντίφαση είναι ότι η Καρολάιν είναι νεκρή κι εσύ μπροστά μου»
Πάτρα: Εξειδικευμένες εξετάσεις για Ιριδα και Μαλένα για να λυθεί το μυστήριο
Moskva: Βύθισαν οι Ουκρανοί την ναυαρχίδα των Ρώσων ή ήταν ατύχημα;