Στην τρίτη εβδομάδα καραντίνας -που μοιάζει περισσότερο με κατ’ οίκον φυλάκιση, με περιορισμό ελευθεριών και δικαιωμάτων-, οι 26 εκατομμύρια κάτοικοι της Σαγκάης έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης και ο κοινωνικός αναβρασμός είναι πλέον έκδηλος. Η πολυπληθέστερη πόλη και οικονομικό κέντρο της χώρας προσπαθεί να γράψει «μηδέν» στην ημερήσια έκθεση κρουσμάτων κορονοϊού, παρά την έξαρση της υπερμεταδοτικής «Ομικρον», μια πολιτική με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
H κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σαγκάη, όπως παρουσιάζεται στα σόσιαλ μίντια και μέσω μαρτυριών, δείχνει μια πόλη στα όρια. Πλιάτσικο σε αγορές, οδομαχίες μεταξύ πολιτών για την πρόσβαση σε τρόφιμα, άνθρωποι να ζητούν βοήθεια και να φωνάζουν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους, άλλοι -που διαγιγνώσκονται θετικοί στην Covid-19- στοιβάζονται σε κέντρα απομόνωσης, γονείς αποχωρίζονται τα παιδιά τους σε περίπτωση θετικών κρουσμάτων. Σάλος έχει προκληθεί στα σόσιαλ μίντια με τα εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίδια που απομακρύνονται διά της βίας από τους ιδιοκτήτες τους και θανατώνονται.
Σχεδόν 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε 45 πόλεις εκτιμάται ότι βρίσκονται σε κάποιο καθεστώς λοκντάουν στην Κίνα, με τις Αρχές της χώρας να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, πολλές φορές και απάνθρωπο, για να σταματήσουν τη μετάδοση του κορονοϊού. Στο Πεκίνο, οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει να συλλέγουν προμήθειες φαγητού (ακόμη και για τρεις μήνες) στα σπίτια τους στην περίπτωση που ανακοινωθεί ξαφνικά λοκντάουν.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Ψηφιακής Διοίκησης, Γιώργος Καπογιάννης, ο οποίος ζει στη Σαγκάη με τη σύζυγό του και το εννιά μηνών παιδί του, υποστηρίζει ότι ήταν από τους τυχερούς, καθώς είχαν τέσσερις ημέρες να προετοιμαστούν και να αγοράσουν όλες τις απαραίτητες προμήθειες πριν από το λοκντάουν. Οι ψηφιακές εφαρμογές βοηθούν για την παράδοση τροφίμων στην είσοδο πολυκατοικιών ενώ, όπως σημειώνει, το κράτος στέλνει κάποια είδη τροφίμων (λαχανικά και φρούτα). Ο Ελληνας κάτοικος Σαγκάης ανέφερε ότι προσωπικά δεν έχει βιώσει εμπειρία με βίαια rapid τεστ ή άλλες ακραίες καταστάσεις. Οπως είπε, ο διαχειριστής του συγκροτήματος όπου ζουν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ενημερώνει για το πότε πρέπει να διεξαχθούν νέα διαγνωστικά τεστ.
Οικονομία
Οι ειδικοί στην Κίνα προειδοποιούν ότι ο στόχος ανάπτυξης του 5,5% για το 2022 είναι πλέον μη ρεαλιστικός, καθώς πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες έχουν μπει σε «παύση». Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ, προειδοποίησε τους τοπικούς αξιωματούχους για το αυξανόμενο οικονομικό κόστος των νέων εξάρσεων του κορονοϊού, προτρέποντάς τους να δημιουργήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα ελέγχου της πανδημίας και στην ανάγκη για ανάπτυξη.
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα πρέπει να επιμείνει στην αυστηρή πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid», καθώς η πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή, προτάσσοντας την υγειονομική σημασία των περιοριστικών μέτρων. «Πρέπει να επιμείνουμε να βάζουμε τους ανθρώπους πάνω απ’ όλα, τη ζωή πάνω απ’ όλα», επεσήμανε ο Σι στη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί Χαϊνάν, στη Νότια Κίνα, τονίζοντας ότι «η επιμονή σημαίνει νίκη».
Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας: Το Ιράν «πατάει γκάζι» στον εμπλουτισμό ουρανίου
Ο Τινγκ Λου, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Nomura (ιαπωνική εταιρία χρηματοοικονομικών συμμετοχών), αναφέρει στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times»: «Το πρόβλημα είναι ότι όταν θέτεις τέτοιου είδους στόχο πολιτικής (μηδενική Covid), οι τοπικές κυβερνήσεις θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους», είπε. Συνέπεια αυτού του ανταγωνισμού είναι ότι οι τοπικές κυβερνήσεις θα κλιμακώσουν τις δικές τους πολιτικές ελέγχου της πανδημίας, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν διακινδυνεύουν ένα ξέσπασμα που είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Για παράδειγμα, οι αξιωματούχοι στην Γκουανγκτζού, μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων, ξεκίνησαν δοκιμές σε όλη την πόλη αφού ανακάλυψαν 20 τοπικά κρούσματα την περασμένη εβδομάδα.
Η Κίνα ανέφερε περισσότερα από 350.000 κρούσματα από την έναρξη της τελευταίας έξαρσης από τον Μάρτιο, αριθμός που δεν συνάδει με την πολιτική του Πεκίνου για «εξαφάνιση του ιού στην κοινότητα», την ώρα που είναι αμφίβολη η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Oπως αναφέρει ρεπορτάζ των «New York Times», περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί.
Την ίδια ώρα, μελέτη του κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ανέφερε πως ένα λοκντάουν δύο εβδομάδων σε πόλεις σαν το Πεκίνο ή τη Σαγκάη μπορεί να κοστίσει στην Κίνα το 2% του μηνιαίου ΑΕΠ της. Το μηνιαίο ΑΕΠ της Κίνας το 2021 ήταν 9,5 τρισεκατομμύρια γουάν (1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια) κατά μέσο όρο.
Προβλήματα
Το λοκντάουν στη Σαγκάη -μια πόλη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης κοντέινερ παγκοσμίως-, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 28 Μαρτίου, αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες αγαθών και προϊόντων -φάρμακα, ηλεκτρικές συσκευές- σε μια περίοδο που η παγκόσμια αγορά προσπαθεί να ανακάμψει έπειτα από δύο χρόνια.
Τα εργοστάσια που κατασκευάζουν iphones, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ημιαγωγούς έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν. Ορισμένα κρίσιμα εξαρτήματα δεν μπορούν να μεταφερθούν με φορτηγά από λιμάνια σε εργοστάσια λόγω των οδοφραγμάτων και των αυστηρών απαιτήσεων για τεστ Covid. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Bosch και η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla είναι μεταξύ άλλων παγκόσμιων εταιριών που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, καθώς οι οδηγοί φορτηγών πρέπει να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ εντός 48 ωρών προκειμένου να εισέλθουν σε πόλεις όπως η Σαγκάη.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός-Άρση μέτρων: Τέλος από σήμερα το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60
Δικηγόροι: Προσέφυγαν κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Αντίφαση είναι ότι η Καρολάιν είναι νεκρή κι εσύ μπροστά μου»
Πάτρα: Εξειδικευμένες εξετάσεις για Ιριδα και Μαλένα για να λυθεί το μυστήριο