Εκ των ισχυρότερων πολέμιων των κακοποιητικών πρακτικών της ιστοσελίδας έχει αναδειχθεί ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης hedge fund, Μπιλ Ακμαν.
Τον Δεκέμβριο του 2020, στη στήλη του δημοσιογράφου Νίκολας Κρίστοφ των «New York Times», ο Ακμαν διάβασε τις μαρτυρίες των ατόμων που έπεσαν θύματα εκβιαστικού πορνό, που είδαν να δημοσιοποιείται υλικό που είχε υποκλαπεί από κρυφές κάμερες, καθώς και από εκδικητική πορνογραφία, υποστηρίζοντας ότι η ιστοσελίδα Pornhub ήταν «εμποτισμένη με βίντεο βιασμού» από τα οποία αποκομίζει κέρδη.
Το Pornhub είναι η ιστοσελίδα ερωτικών βίντεο με τις περισσότερες επισκέψεις και ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής περιεχομένου πορνό στον κόσμο, τη MindGeek, η οποία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Ακμαν. Η δράση του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020, όταν διάβασε στους «New York Times» ρεπορτάζ με τίτλο «Τα παιδιά του Pornhub» που αφορούσε στην παράνομη δημοσιοποίηση περιεχομένου με θύματα ανηλίκους.
Ο ίδιος τότε είχε αναρτήσει στο twitter το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως οι ιστοσελίδες πορνό δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούν περιεχόμενο χωρίς έλεγχο από ρυθμιστική Αρχή και επικύρωση των ηλικιών και της συναίνεσης. Παράλληλα, ζήτησε από τη VISA και τη MasterCard να διακόψουν αμέσως τις πληρωμές προς το Pornhub, κατηγορώντας τους ότι «διευκολύνουν τη διακίνηση λευκής σαρκός».
Τα περισσότερα βίντεο στον ιστότοπο είναι δωρεάν, η MindGeek πρόσφερε και συνδρομητικό υλικό από κάποιους παραγωγούς και δεχόταν πληρωμές μέσω πιστωτικής.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Περίπου τα μισά έσοδα του Pornhub προέρχονταν από πορνό περιεχόμενο επί πληρωμή.
Λίγες μέρες μετά το άρθρο του Κρίστοφ στους «NYTimes» αλλά και το γραπτό μήνυμα που έστειλε ο Ακμαν στον CEO της Mastercard, Ατζάι Μπάνγκα -τον γνώριζε από το τένις-, οι δύο γίγαντες των πληρωμών απέκλεισαν το Pornhub.
Η οικονομική πίεση για την πλατφόρμα ήταν ασφυκτική και είχε ως αποτέλεσμα να κατέβει το 70% των βίντεο του Pornhub -από τα 13 εκατομμύρια έμειναν μόλις 4 εκατομμύρια βίντεο-, καθώς όλα όσα ανήκαν σε «μη επαληθευμένους» παρόχους εξαφανίστηκαν. «Ηταν ίσως η μεγαλύτερη κατάργηση περιεχομένου στην ιστορία του Διαδικτύου», έγραψαν οι «Financial Times».
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Το πόρισμα των ιατροδικαστών για τον μαρτυρικό θάνατο της Μαλένας και της Ιριδας
Σοκ από τη Eurostat: Στο 12% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο