Η εφημερίδα Hurriyet γράφει χαρακτηριστικά: «100 χρόνια μετά τη Λωζάνη ξεκίνησε νέα περίοδος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ερντογάν-Μητσοτάκης καθόρισαν τον οδικό χάρτη», ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα της χορήγησης βίζας σε Τούρκους για 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι και η παρουσία του Πίνατ του «Μεγάρου» δεν έμεινε ασχολίαστη.
Με τη φράση «άνεμος ειρήνης στο Αιγαίο» που χρησιμοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η εφημερίδα Μilliyet αναλύει όσα συμφωνήθηκαν και υπεγράφησαν χτες από τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Τη φράση Ερντογάν «για την ειρήνη ας γίνουμε παράδειγμα στον κόσμο» χρησιμοποιεί η Sabah, ενώ η Akcam επιλέγει το μήνυμα περί «θάλασσας ειρήνης» στο Αιγαίο.
«Τελείωσαν οι εκλογές, ξεκίνησε η περίοδος της θετικής διάθεσης» γράφει και καυτηριάζει σε ένα μικρό σε έκταση θέμα που έχει στο πρωτοσέλιδό της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, κλείνοντας το μάτι στην αλλαγή του επικοινωνιακού προφίλ του Τούρκου Προέδρου.
Αισιόδοξος επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
«Ελλάδα και Τουρκία έδειξαν διάθεση συνεννόησης και χωρίς να κάνουν “εκπτώσεις” στις κόκκινες γραμμές τους, συνειδητοποίησαν το χρέος τους να βάλουν στην άκρη τις μεγάλες διαφορές τους και να αναζητήσουν εκείνα που ενώνουν τις δυο χώρες», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος λίγο μετά την απογείωση του προεδρικού αεροσκάφους, που μετέφερε τον Ερντογάν πίσω στην Άγκυρα.
Η αποτίμηση της επίσκεψης και το ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας στο Αιγαίο
Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, σημείωσε: «Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
«Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση τρίτων», ανέφερε επίσης.
Για το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας και τα dogfights στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι, ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμυρίων και έκταση 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίνουμε προσοχή στις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα.
Η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες. Όσον αφορά τις αερομαχίες (dogfights) μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε: “Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε”. Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους.
Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας δεν έχει παραγωγή όπως η δική μας. Εμείς πλέον έχουμε αποκτήσει τη δυνατότητα να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας σε αυτόν τον τομέα. Για το λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από την Ελλάδα.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Είμαστε μια χώρα που παράγει τις δικές της δαπάνες της αμυντικής βιομηχανίας και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος. Αυτή τη στιγμή δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε επίσης σε θέση να τα επισκευάζουμε και να τα συντηρούμε. Η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια ευκαιρία. Δουλεύουν μόνο με εξωτερική υποστήριξη και αυτή η υποστήριξη που λαμβάνουν από έξω τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν μια νέα λογιστική κόστους».
Αναφερόμενος στις ΗΠΑ σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Το «μπαλάκι» στις ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Κατάρ ενώ φυσικά αναφέρθηκε και στη κατάσταση στη Γάζα.
Ο Tούρκος πρόεδρος τόνισε πως περιμένει βήματα από το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση μαχητικών αεριωθουμένων F-16 στην Άγκυρα αφού υπέβαλε προς έγκριση στο τουρκικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Στο θέμα των F-16, είπαμε στους συνομιλητές μας ότι “αν οι ΗΠΑ έχουν ένα Κογκρέσο, έχουμε κι εμείς ένα Κογκρέσο, δηλαδή το κοινοβούλιο μας”. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από το Κοινοβούλιο μας. Ως Πρόεδρος, το παρέπεμψα στο κοινοβούλιο και με ευχαριστήσατε. Έκανα το καθήκον μου, αλλά περιμένω κάτι και από εσάς. Θα πρέπει ταυτόχρονα να περάσετε αυτό το θέμα από το Κογκρέσο σας και ας κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί ταυτόχρονα».
Το ηχηρό μήνυμα στο Ισραήλ και στους υποστηρικτές του
Θα πληρώσουν πολύ, πολύ βαρύ τίμημα εάν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες επιχειρήσουν να εξοντώσουν μέλη της Χαμάς σε τουρκικό έδαφος, απείλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, ότι θα κυνηγήσουν τα στελέχη της οργάνωσης σε χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
«Πρώτα απ’ όλα, αυτοί που έβγαλαν αυτή την είδηση προφανώς δεν γνωρίζουν την Τουρκία. Δεν γνωρίζουν τους Τούρκους. Δεν μας γνωρίζουν. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν επιχειρήσουν ένα τέτοιο λάθος, θα πληρώσουν πολύ, πολύ βαρύ τίμημα γι’ αυτό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση επιστροφής του από το Κατάρ.
«Αν τολμήσουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα εναντίον της Τουρκίας και των Τούρκων, θα καταδικαστούν να πληρώσουν το τίμημα για αυτό με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορέσουν ποτέ ξανά να ορθοποδήσουν», ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο Ερντογάν, απειλώντας με «εξαιρετικά σοβαρές» συνέπειες που θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους όσοι επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.
Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, Yunanistan ziyareti dönüşünde medya mensuplarının sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. pic.twitter.com/Wk2jVDDvN0
— Erdoğan Dijital Medya (@RTEdijital) December 8, 2023
Πρόσθεσε ακόμη πως: «Είπα σήμερα στον Μητσοτάκη: “Θα θέλαμε να σας δούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης”. Του είπα: “Θα ήθελα να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν (στον ΟΗΕ) και να είχατε συνταχθεί με αυτές τις 121 χώρες”. Το καθήκον μας είναι να υπενθυμίζουμε την αλήθεια. Πιστεύω ότι πολλές χώρες θα συνεχίσουν να στέκονται ενάντια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα. Βλέπουμε ότι σε ορισμένες χώρες, οι φωνές που υψώνονται από τις πλατείες, αρχίζουν να το πετυχαίνουν αυτό.
Ορισμένες χώρες θα αναγκαστούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, έστω και με καθυστέρηση, λόγω των πεποιθήσεών τους για την προστασία του διεθνούς δικαίου, της ευαισθησίας τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των σκέψεών τους για τη μείωση των πυρηνικών απειλών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε πλήρη πίστη ότι η Παλαιστίνη θα κερδίζει κάθε φορά.
Η νίκη της Παλαιστίνης σημαίνει τη νίκη της παγκόσμιας ειρήνης και την αποκατάσταση της δέσμευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δεν θέλουμε ένα δυσλειτουργικό παγκόσμιο σύστημα, αν δεν θέλουμε ένα γελοιοποιημένο διεθνές δίκαιο, πρέπει να υποστηρίξουμε την Παλαιστίνη να νικήσει. Διαφορετικά, το δίκαιο των ισχυρών και των καταπιεστών θα επικρατήσει, πράγμα που θα σημάνει καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο».
Ειδήσεις σήμερα
Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν: Ήρθε… χειροκρότησε και έφυγε