Υπάρχουν πολλές ερμηνείες όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Σταθακόπουλος όμως ένα είναι δεδομένο ότι, «ο Ερντογάν δεν είναι απρόβλεπτος, αλλά πλήρως προβλέψιμος και καταλαβαίνει τη γλώσσα της ισχύος και όχι της καλοπιστίας».
Η Τουρκία επιχειρεί ενδεχομένως να κλείσει κάποια μέτωπα από τα πολυάριθμα που έχει ανοίξει και την έχουν φέρει αδιαμφισβήτητα σε δυσμενή θέση.
Τα προσωπεία του Ερντογάν
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ψεύτικης καλοπιστίας του Τούρκου Προέδρου αποτελεί η φράση που σχολιάστηκε έντονα τόσο από μεγάλη μερίδα του εγχώριου αλλά και του διεθνούς Τύπου «ελάτε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης».
Όπως διασαφηνίζει λοιπόν ο γνωστός Οθωμανολόγος-Τουρκολόγος κ. Σταθακόπουλος προφανώς και το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειρήνης, αφού ιστορικά και διαχρονικά το προστατεύει η Ελλάδα, η ΕΕ και το δίκτυο Natura, υποδεχόμενο εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, που το θεωρούν ειρηνικό τόπο.
Ο μόνος που διαταράσσει την ειρήνη αυτή, παραδόξως είναι η Ερντογανική Τουρκία που την διοικεί επί 21 χρόνια αδιαλείπτως με τις παραβιάσεις, την απειλή πολέμου, τις αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάνης και του δικαίου της θάλασσας ( 1982 ).
Αν εννοεί να σταματήσει τις προκλήσεις και αναθεωρητισμούς, καλοδεχούμενος, αν όμως εννοεί να υπαναχωρήσει η Ελλάδα σε κυριαρχικά της δικαιώματα για να εφαρμόσει την ”αλά τουρκα” δική του καταχρηστική ειρήνη, θα μας βρει αντιμέτωπους, αφού δεν λογίζεται ως ειρήνη, η επίθεση αλλά η ελάττωση των προκλήσεων.
Τα παράδοξα της συνάντησης και όλων όσων συμφωνήθηκαν
Ο κ. Σταθακόπουλος κάνει λόγο για μια παραδοξότητα. Υπογράψαμε, όπως επισημαίνει, μια Διακήρυξη Φιλίας την ώρα που η Τουρκία έχει ενεργό casus beli, αιτία πολέμου, κατά της Ελλάδος.
Επίσης, από τη μία μεριά αποκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό «Φίλε Κυριάκο» και από την άλλη λέει ότι «η Τουρκία δεν απειλεί, εκτός και αν μας απειλήσετε».
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Σχετικά με το αν όλα όσα συμφωνήθηκαν θα τηρηθούν στο μέλλον ή θα είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει κατά το δοκούν, ο κ. Σταθακόπουλος αναφέρει ότι η εμπειρία μας δείχνει ότι στο τέλος η Τουρκία είναι που πάντα αναιρεί, οπότε «μην ξαφνιαστούμε αν σε σύντομο χρονικό διάστημα δούμε πάλι να φορέσει το προσωπείο το απειλητικό και να ξεχάσει τις φιλίες».
Παραδείγματα από το παρελθόν που επιβεβαιώνουν την αναξιοπιστία του νεο-σουλτάνου
Σε αυτά τα 20 χρόνια που ο Ερντογάν διοικεί τη γειτονική χώρα, έχουν υπογραφεί πολλά πρωτόκολλα μεταξύ των δυο χωρών, από το πρωτόκολλο Παπούλια-Γιλμάζ μέχρι τις κουμπαριές, το ζεϊμπέκικο… πλην όμως εκείνος ήταν που πάντοτε αναιρούσε το λόγο του και την υπογραφή του.
Η Ελλάδα ουδέποτε έχει αναιρέσει το λόγο, τουναντίον, παρά τις απειλές τείνει πάντα χείρα φιλίας για να πάμε στην επόμενη ημέρα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη λογική της καλής γειτονίας.
Γιατί όμως η Τουρκία επιδιώκει ήρεμο κλίμα αυτή την περίοδο
Η Τουρκία θέλει το κλίμα ήρεμο προφανώς για λόγους που την εξυπηρετούν. Κερδίζει χρόνο διότι υπάρχει μία ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα και αυτή τη στιγμή η Δύση της κάνει ” τσαλίμι” όπως σπεύδει να τονίσει ο κ. Σταθακόπουλος, στο eleftherostypos.gr .
Η ”λυκοφιλία” του Ερντογάν προφανώς σχετίζεται με το σοβαρό προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα του, τα σημαντικά κονδύλια που δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη από την ΕΕ για τη σεισμογενή επαρχία Χατάι, τις ανεπιτυχείς μέχρι σήμερα προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ και πολλούς άλλους σημαντικούς λόγους.
Σε αυτό το σημείο βέβαια, ο κ. Σταθακόπουλος διαβάζει πίσω από τις λέξεις και εξηγεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος αποκάλεσε στην πρόσφατη επίσκεψή του τον Κυριάκο Μητσοτάκη ”Ντοστούμ” που σημαίνει φίλος και όχι ” καρντάς”που σημαίνει καρδιακός φίλος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η φράση του, «δε θα σας απειλήσουμε αν δε μας απειλήσετε» η οποία έχει σημασία να σταθούμε και αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν να διατυπώνεται αν όντως οι προθέσεις είναι καλοπροαίρετες.
Από την άλλη μεριά, η μεταστροφή του Ερντογάν ακόμη και αν δεν είναι ειλικρινής ευνοεί τις επιδιώξεις της Ελλάδας καθώς κερδίζει χρόνο και ησυχία αφενός για τους δικούς της στόχους, αφετέρου στα πλαίσια των ευρύτερων συμμαχιών στις οποίες μετέχει όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι.
Το συμπέρασμα … και οι δύο πλευρές μπορούν επωφεληθούν από την παρούσα πραγματικότητα.
Ειδήσεις σήμερα
Ρέντη: Στο στόχαστρο συγκεκριμένοι συνδεσμίτες – Άρση απορρήτου σε τουλάχιστον 18 κινητά