Υπολογίζεται ότι 22.000 στρατιωτικοί και διανοούμενοι δολοφονήθηκαν στο Κατίν, κοντά στο Σμολένσκ της δυτικής Ρωσίας, μερικοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν με φορτηγά από στρατόπεδα συγκέντρωσης, πυροβολήθηκαν στο κεφάλι πισώπλατα και πετάχτηκαν σε μαζικούς τάφους.
Αφού κατηγορούσε την ναζιστική Γερμανία για την σφαγή στο Κατίν επί δεκαετίες, η Σοβιετική Ένωση παραδέχτηκε τον Απρίλιο του 1990 ότι ευθύνονται οι δυνάμεις της για την σφαγή, κάτι που ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από τις σχέσεις της Ρωσίας με την Πολωνία.
Πάνω από 4.000 πολωνοί αιχμάλωτοι πολέμου είναι θαμμένοι στο κοιμητήριο, το οποίο διαχειρίζονται οι ρωσικές αρχές.
Την Παρασκευή ο δήμαρχος του Σμολένσκ Αντρέι Μπορίσοφ δημοσίευσε μια φωτογραφία με δύο ιστούς –ο ένας έφερε τη ρωσική σημαία και ο άλλος ήταν κενός με μια σκάλα να είναι ακουμπισμένη επάνω του– λέγοντας ότι η πολωνική σημαία αφαιρέθηκε.
“Δεν μπορεί να υπάρχουν πολωνικές σημαίες σε ρωσικά μνημεία!…Θεωρώ ότι το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας έλαβε την μοναδική σωστή απόφαση–να απομακρύνει την πολωνική σημαία. Το Κατίν είναι ένα ρωσικό μνημείο, είναι η ιστορία της Ρωσίας”, έγραψε ο Μπορίσοφ.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η κίνηση αυτή κλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Πολωνία εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
“Αυτή τη στιγμή συντάσσεται μια (διπλωματική) διακοίνωση, η οποία θα κατατεθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών”, δήλωσε σήμερα στο πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Μαρτσίν Πρίντατς.
“Θα προσπαθήσουμε να παρέμβουμε σε πολιτικό επίπεδο, αλλά … δεν είμαι υπερβολικά αισιόδοξος για τις ενέργειες της ρωσικής πλευράς. Η ρωσική πλευρά είναι μάλλον επιθετική στην εξωτερική πολιτική της”, πρόσθεσε.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα που εστάλη με email για να σχολιάσει.
Ειδήσεις σήμερα
Η ΕΛ.ΑΣ. «καθαρίζει» τη Μύκονο από τη Μαφία
Πιέσεις ΝAΤΟ στην Τουρκία για Σύνοδο Κορυφής χωρίς προκλήσεις