Οι οικογένειες θα έχουν συνάντηση με τη συντάκτρια της έκθεσης και θα συμμετάσχουν σε ειδική δεξίωση με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς.
«Είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε εκεί τώρα ως οικογένειες των απαχθέντων και θα κάνουμε τα πάντα για την απελευθέρωσή τους. Κάθε ένας από τους απαχθέντες και κάθε ένας από τους αιχμαλώτους εξακολουθεί να βιώνει αυτό που περιγράφεται στην έκθεση. Βρισκόμαστε ακόμα στην 7η Οκτωβρίου και πρέπει να δώσουμε ένα τέλος», δήλωσε η Γιάρνταν Γκόνεν αδελφή της απαχθείσας Ρόμι Γκόνεν, μεταδίδει η Jerusalem Post.
«[Εκείνο το πρωί] οι τρομοκράτες μπήκαν στα σπίτια μας, απήγαγαν τις γυναίκες, τις βίασαν και διέπραξαν άλλες τρομερές πράξεις – οι οποίες πρέπει να αναγνωριστούν διεθνώς. Δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και ο κόσμος να παραμένει αδιάφορος», δήλωσε ο Έλι Λουκ, πατέρας της εκλιπούσας Σάνι Λούκ. «[…] Ελπίζω ότι η διεθνής ευαισθητοποίηση για όλα όσα συνέβησαν στον λαό του Ισραήλ θα οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των απαχθέντων το συντομότερο δυνατό».
«Σαφείς και πειστικές πληροφορίες» για σεξουαλική βία
Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών βρήκαν «σαφείς και πειστικές πληροφορίες» για περιστατικά σεξουαλικής βίας – συμπεριλαμβανομένων ομαδικών βιασμών και σεξουαλικών βασανιστηρίων – που διαπράττονται σε ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το UN News, σε δήλωσή της, που δημοσιεύτηκε μαζί με τη σχετική έκθεση, η Πραμίλα Πάτεν αναφέρει ότι υπάρχουν επίσης «βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται» ότι η βία αυτή, η οποία περιλαμβάνει «σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση», μπορεί να συνεχίζεται εναντίον όσων εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και άλλους ενόπλους στη Λωρίδα της Γάζας.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η έκθεση του Γραφείου της, προέκυψε από μια επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ μετά από πρόσκληση της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία περιελάμβανε και μια επίσκεψη στη Δυτική Όχθη, μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 14 Φεβρουαρίου.
Στόχος της αποστολής ήταν να συλλέξει, να αναλύσει και να επαληθεύσει πληροφορίες σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής βίας που συνδέονται με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Συλλέχθηκαν αξιόπιστες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες, ενδεικτικές διαφόρων μορφών σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένων του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, σεξουαλικών βασανιστηρίων ή σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης», αναφέρεται στην 24σέλιδη έκθεση του ΟΗΕ.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ένα μοτίβο θυμάτων, κυρίως γυναικών, που βρέθηκαν εντελώς ή εν μέρει γυμνά, δεμένα και πυροβολημένα σε πολλές τοποθεσίες, το οποίο «μπορεί να είναι ενδεικτικό ορισμένων μορφών σεξουαλικής βίας». Η Χαμάς έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη τις καταγγελίες περί σεξουαλικής βίας.
Το Ισραήλ έχει επικρίνει την αντίδραση του ΟΗΕ στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Με αφορμή δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες στα τέλη του προηγούμενου έτους, στην οποία ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκαζε την έμφυλη βία, ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε σήμερα στη Γενική Συνέλευση: «Ο ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τις γυναίκες, αλλά αυτήν τη στιγμή που μιλάμε Ισραηλινές πέφτουν θύματα βιασμού και κακοποιούνται από τρομοκράτες της Χαμάς. Πού είναι η φωνή των Ηνωμένων Εθνών; Πού είναι η φωνή σας;».
Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή Ερντάν για διαβουλεύσεις, κατηγορώντας τον ΟΗΕ για προσπάθεια αποσιώπησης της έκθεσης.
Ειδήσεις σήμερα
Διάγγελμα βασιλιά Καρόλου: «Θα συνεχίσω να σας υπηρετώ όσο καλύτερα το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου»
Όσκαρ 2024: Οι καλύτερες εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί – Μαγνήτισε τα βλέμματα η Έμμα Στόουν [Βίντεο]