«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για παράταση της παύσης των εχθροπραξιών, αναμένοντας ότι θα απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι με αμερικανική ιθαγένεια», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, αποδίδοντας τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στις «εντατικές προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη μικρότερη απελευθερωμένη όμηρο, την 4χρονη ισραηλινο-αμερικανίδα Αβιγκέιλ Αϊνταν. «Πέρασε τα γενέθλιά της και τουλάχιστον 50 μέρες όμηρος της Χαμάς. Το παιδί υπέστη φοβερό τραύμα και εγώ με την Τζιλ προσευχόμαστε να γίνει καλά με την αγάπη των δικών της», τόνισε ο Μπάιντεν.
Καθώς η Χαμάς και το Ισραήλ παρέδωσαν χθες στην Αίγυπτο και στον Ερυθρό Σταυρό μία τρίτη λίστα με 13 Ισραηλινούς ομήρους και 39 Παλαιστίνιους κρατουμένους προς απελευθέρωση, υπήρχαν βάσιμες ελπίδες ότι στο ξημέρωμα της σημερινής ημέρας θα είχαν αφεθεί συνολικά ελεύθεροι από το ξεκίνημα της εκεχειρίας 39 όμηροι της Χαμάς και 117 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι – με προοπτική να φτάσουν τουλάχιστον τους 50 και 150, αντίστοιχα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση τόνισε ότι θα «χαρίζει» μία μέρα χωρίς μάχες για κάθε τουλάχιστον 10 Ισραηλινούς ομήρους που αφήνει ελεύθερους η Χαμάς, αν και ο στρατός θα προτιμούσε να μην πάρει περισσότερο χρόνο η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Αλλωστε, ο Ισραηλινός υπουργός Διασποράς και Κοινωνικής Ισότητας, Αμικάι Τσίκλι, ξεκαθάρισε πως «οι ανθρωπιστικές παύσεις δεν συνιστούν μόνιμη εκεχειρία, η οποία δεν θα υπάρξει όσο υπάρχει η τρομοκρατική οργάνωση.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Η απελευθέρωση μέχρι αργά χθες 26 Ισραηλινών ομήρων (που υπήρχαν ελπίδες να γίνουν 39) αναπτέρωσαν τις ελπίδες του Νετανιάχου για ανάκαμψη της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός περιόδευσε χθες στην Πόλη της Γάζας, μίλησε σε στρατιώτες και επισκέφθηκε τα περιβόητα τούνελ της Χαμάς – για τα οποία ο προκάτοχός του, Εχούντ Μπάρακ, αποκάλυψε ότι είχαν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’80… από το Ισραήλ, όταν κατείχε τη Λωρίδα. «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να απελευθερωθούν οι όμηροι και θα τους φέρουμε όλους πίσω. Τρεις είναι οι στόχοι μας σε αυτόν τον πόλεμο: να εξαλείψουμε τη Χαμάς, να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες και να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ πια απειλή για το κράτος του Ισραήλ», τόνισε ο Νετανιάχου φορώντας πολεμική εξάρτυση.
Εκτός από τους 26 (κι αν όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν 39) Ισραηλινούς, η Χαμάς άφησε επίσης ελεύθερους 14 Ταϊλανδούς εργάτες γης κι έναν Φιλιππινέζο ύστερα από χωριστή συμφωνία με την Αίγυπτο. Πάντα με τις υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού και αφού καρποφόρησε η μεσολάβηση του Κατάρ τις προηγούμενες μέρες, οι Ισραηλινοί άφησαν από την πλευρά τους ελεύθερους 78 Παλαιστινίους (λίγες γυναίκες και πολύ περισσότερους εφήβους) από δύο ισραηλινές φυλακές, όπου οι πιο πολλοί κρατούνταν χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Στη δεύτερη «φουρνιά» απελευθερωθέντων ομήρων περιλαμβάνεται κι ένας Ισραηλινός με ρωσική υπηκοότητα, τον οποίο η Χαμάς ανακοίνωσε ότι άφησε κατόπιν μεσολάβησης του Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμώντας τη στήριξή του στην παλαιστινιακή υπόθεση.
Παραμένουν ακόμα 400.000 άμαχοι με ελάχιστα εφόδια
Να σημειωθεί ότι το δεύτερο κύμα ανταλλαγής καθυστέρησε αρκετές ώρες το Σάββατο και υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί και να ματαιωθεί, επειδή η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν επιτρέπει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βόρεια Γάζα, απαγορεύοντας τη διέλευση φορτηγών με νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Το Ισραήλ απάντησε ότι υπεύθυνη γι’ αυτή την καθυστέρηση ήταν η Χαμάς, που μπλόκαρε τα οχήματα σε διάφορα checkpoints, επειδή «δεν την ενδιαφέρουν οι άμαχοι της Γάζας». Πάντως, ο ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι χθες έφτασαν στη Γάζα 61 φορτηγά με ανθρωπιστικό υλικό, ο μεγαλύτερος αριθμός μέσα σε μία μέρα από την έναρξη του πολέμου. Ο ανταποκριτής του ΒΒC εκτίμησε ότι στην κατεστραμμένη από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς Βόρεια Γάζα παραμένουν 400.000 άμαχοι με ελάχιστα εφόδια, που κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν όταν επαναληφθούν οι μάχες.