«Δεν θα γυρίσει ηλεκτρικός διακόπτης, δεν θα ανοίξει κανένας κρουνός ύδρευσης, ούτε θα μπει στη Γάζα βυτιοφόρο με καύσιμα, μέχρις ότου επιστρέψουν στα σπίτια τους οι Ισραηλινοί απαχθέντες. Ανθρωπισμός έναντι ανθρωπισμού. Και κανείς δεν θα μας κάνει κηρύγματα περί ηθικής», έγραψε ο Ισραηλινός υπουργός στην πλατφόρμα «X».
סיוע הומניטרי לעזה? אף מתג חשמל לא יורם, שיבר מים לא יפתח ומשאית דלק לא תיכנס עד להשבת החטופים הישראלים הביתה. הומניטרי תמורת הומניטרי. ושאף אחד לא יטיף לנו מוסר.
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) October 12, 2023
Πόλεμος στο Ισραήλ: Περίπλοκη η κατάσταση με τους ομήρους για το Ισραήλ
Έως και 150 ομήρους, ανάμεσά τους και αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού, κρατά η Χαμάς στη Γάζα από το περασμένο Σάββατο, όταν εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική πολύνεκρη επίθεση κατά του Ισραήλ.
Η Χαμάς προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να εκτελεί ομήρους αν το Ισραήλ βομβαρδίσει απροειδοποίητα στόχους στη Γάζα.
Όπως δήλωσε στο CNN ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, η κατάσταση με τους ομήρους είναι «εξαιρετικά ευαίσθητο και περίπλοκο θέμα».
Μολονότι το Ισραήλ διαθέτει «κάποια εμπειρία» αναφορικά με υποθέσεις ομηρίας, ο Κόνρικους παραδέχθηκε πως ουδέποτε βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τέτοια επιχείρηση «ούτε όσον αφορά το εύρος, ούτε το μέγεθος και ούτε ως προς την πολυπλοκότητα του πού βρίσκονται οι όμηροί μας». Ο Κόνρικους είπε πως «η λογική υπαγορεύει» ότι η Χαμάς κρατά τους ομήρους σε υπόγειες τοποθεσίες, «για να τους μην τους εντοπίσουν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και να μην μπορέσουν να τους βγάλουν έξω».
Πόλεμος στο Ισραήλ: Εικόνες με σωρό πτωμάτων
Στη είσοδο του κιμπούτζ Μπέερι, σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα, ένας σωρός πτωμάτων δείχνει την έκταση της επίθεσης μέσα στο χωριό, περισσότεροι από εκατό κάτοικοι του οποίου σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το στρατό.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
«Η καταστροφή εδώ είναι τεράστια», λέει ο Ντορόν Σπίλμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Και αυτό χωρίς να μετρήσουμε τα πολυάριθμα μέλη του κιμπούτζ που συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν μέσα στη Γάζα», πρόσθεσε ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού, ο Τζόναθαν Κόρνικους.
Στη διάρκεια αυτής της ακραία βίαιης επίθεσης που έχει συγκλονίσει τη χώρα, οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ισραηλινούς και ξένους ομήρους, τους οποίους το ισλαμιστικό κίνημα απειλεί να εκτελέσει.
Μεταξύ των ομήρων περιλαμβάνονται νέοι που συνελήφθησαν όμηροι στη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ στο οποίο επιτέθηκαν το Σάββατο παλαιστίνιοι μαχητές, σκοτώνοντας 270 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο στρατός έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ, οι περισσότεροι άμαχοι. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 220 στρατιώτες. Μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις καταστροφικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται ως αντίποινα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου πως περισυνέλεξε τα πτώματα 1.500 μαχητών της Χαμάς που είχαν διεισδύσει το Σάββατο σε τοποθεσίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ
Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ για μια επίσκεψη αλληλεγγύης. «Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε πως το Ισραήλ θα έχει όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί», δήλωσε πριν από την αναχώρησή του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε πάντως από το Ισραήλ να σεβαστεί «το δίκαιο του πολέμου» στην απάντησή του εναντίον της Γάζας.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν και ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου χειροκρότησε την επίθεση της Χαμάς, επικοινώνησαν από την πλευρά τους τηλεφωνικά χθες, Τετάρτη.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στον ιρανό πρόεδρο πως το Ριάντ «επικοινωνεί με όλα τα διεθνή και περιφερειακά μέρη για να βάλει τέλος στην τρέχουσα κλιμάκωση», σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Υπογράμμισε επίσης «τη σταθερή στάση του βασιλείου υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης».
Η Βραζιλία, η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκάλεσε για αύριο, Παρασκευή, νέα συνεδρίαση του οργάνου αυτού. Κατά την προηγούμενη έκτακτη σύνοδό τους στις 8 Οκτωβρίου, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είχαν καταφέρει να συναινέσουν σε μια ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς απελευθέρωσε μητέρα με δυο παιδιά
Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης (11/10) ότι απελευθέρωσε τρεις ομήρους: μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της. «Απελευθερώθηκαν μια ισραηλινή έποικος και τα δύο παιδιά της, που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», αναφέρει ανακοίνωση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.
Israel’s PM Netanyahu says ‘every member of Hamas is a dead man’. pic.twitter.com/cHQJKUnW9N
— Clash Report (@clashreport) October 11, 2023
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) υπογραμμίζει ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την πληροφορία.
Σε βίντεο που μεταδόθηκε από το παλαιστινιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Aqsa, διακρίνονται μια γυναίκα και δύο παιδιά να συνοδεύονται από τρεις μαχητές της Χαμάς σε μια περιφραγμένη περιοχή, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
BREAKING
Al Jazeera: Al-Qassam brigades, military wing of Hamas, decided to let a woman and two children (taken hostage) go.
More news to follow. pic.twitter.com/3whIr30mPd— In Context (@incontextmedia) October 11, 2023
338.000 οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας
Πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Τετάρτη το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον», και «έφθασε τους 338.934», εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.
Hamas rockets vs. Iron Dome. Ashkelon. pic.twitter.com/lsNO0eH6TF
— Clash Report (@clashreport) October 11, 2023
Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Γερμανία έδωσε στο Ισραήλ πράσινο φως να χρησιμοποιήσει drones
Η Γερμανία έδωσε χθες Τετάρτη το πράσινο φως στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron TP, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν οπλισμό, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της το Σάββατο και φέρεται να σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ζήτησε το σαββατοκύριακο από το Βερολίνο να θέσει στη διάθεσή της τα δυο UAVs, ισραηλινής κατασκευής (IAI), στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγει εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στον παραθαλάσσιο θύλακα.
Η Μπούντεσβερ μισθώνει «πέντε drones αυτού του τύπου, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την εκπαίδευση Γερμανών στρατιωτικών» στο Ισραήλ, εξήγησε το υπουργείο.
Κατά τις πληροφορίες του Σπίγκελ, το Ισραήλ ανέστειλε την εκπαίδευση 16 Γερμανών χειριστών στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο εξαιτίας της επίθεσης της Χαμάς. Αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στη Γερμανία.
Η απόκτηση εξοπλισμού για να φέρουν οπλισμό τα αεροσκάφη αυτά εγκρίθηκε πέρυσι από το Βερολίνο, έπειτα από πολυετή διάλογο για το ζήτημα στη χώρα.
Ο Μπόρις Πιστόριους, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, είπε στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO νωρίτερα χθες πως αν η κατάσταση χειροτερέψει το Ισραήλ μπορεί να ζητήσει τη συνεργασία των συμμάχων και των εταίρων του. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως «δεν χρειάζονται υποστήριξη στρατιωτικής ή τεχνικής φύσης».
Διχασμένες οι αραβικές χώρες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
Μπροστά στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, οι αραβικές χώρες που συνήψαν τα τελευταία χρόνια διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος καλούνται να παίξουν ρόλο ισορροπιστή για να μην δυσαρεστήσουν ούτε τον νέο τους εταίρο, ούτε την αραβική κοινή γνώμη που τάσσεται με τους Παλαιστίνιους.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Καταπέλτης ο Ερντογάν
Έντονα επικριτικός έναντι του Ισραήλ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι συμπεριφέρεται «σαν οργάνωση» και όχι ως κράτος». «Το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεχνά ότι αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση και όχι ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως οργάνωση» δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του. Παράλληλα, έκανε λόγο για επαίσχυντες μεθόδους, σημειώνοντας ότι τέτοιες πρακτικές «δεν είναι πόλεμος αλλά σφαγή».
Ο Τούρκος υφυπουργός Παιδείας έκανε αναδημοσίευση το tweet του Νετανιάχου και έγραψε: «Θα πεθάνεις»
Αναδημοσίευση σε tweet του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Ναζίφ Γιλμάζ, συνοδεύοντάς την με το σχόλιο «θα πεθάνεις». «Κάποια μέρα θα πυροβολήσουν κι εσένα, θα πεθάνεις», έγραψε στο X (πρώην Twitter) ως απάντηση σε ένα βίντεο που δημοσίευσε ο Νετανιάχου για τα χτυπήματα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Γάζα.
Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες πως η η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη επίθεση της Χαμάς. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚόλ δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για τους κινδύνους πιθανής βίας «τρεις μέρες» πριν από την επίθεση. «Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», είπε χαρακτηριστικά. Τη Δευτέρα, η εφημερίδα Yedioth Ahronoth (Ynet) του Ισραήλ ανέφερε ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δέκα ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αγνόησε την προειδοποίηση και υποβάθμισε την απειλή. Ωστόσο, το Ισραήλ και το γραφείο του Νετανιάχου διέψευσαν το δημοσίευμα το οποίο χαρακτήρισαν ανυπόστατο.