Σε νέα φάση περνά ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, εντείνοντας τις ανησυχίες για την εξάπλωση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.
Την Παρασκευή η ισραηλινή πολεμική μηχανή πραγματοποίησε τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς -από την έναρξη του πολέμου- στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στο έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα εισήλθε μεγάλη στρατιωτική δύναμη πραγματοποιώντας εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις όλη τη νύχτα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη Λωρίδα τη γάζας παραμένουν ομάδες πεζικού, τεθωρακισμένου και πυροβολικό ενώ συνεχίζονται και οι επιδρομές από αέρος.
Ο ισραηλινός στρατός λέει πως δεν υπάρχουν απώλειες μέχρι στιγμής από μεριάς του ενώ η Γάζα παραμένει αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η Χαμάς έχει συγκεντρώσει στα τούνελ εφόδια για να συνεχίσει τον πόλεμο για ακόμη 4 μήνες.
Το Ισραήλ καλεί εκ νέου για άμεση εκκένωση της βόρειας Γάζας
Ο ισραηλινός στρατός απευθύνει εκ νέου έκκληση στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν τον βόρειο τομέα, ενόψει της επικείμενης ισραηλινής επιχείρησης.
Νωρίτερα το Σάββατο (28.10.23) ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εισήλθε στη διάρκεια της νύχτας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και ότι επέκτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, με τη χρήση πεζικού και τεθωρακισμένων στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα, καθώς εντείνει την επίθεσή του στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σημείωσε ότι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται «στο πεδίο», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. «Οι δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στο πεδίο και συνεχίζουν τον πόλεμο», δήλωσε ο υποναύαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί.
Ο Χαγκάρι επισήμανε επίσης ότι «διευρύνουν την ανθρωπιστική προσπάθεια» σήμερα και ότι θα επιτρέψουν σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα να εισέλθουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βομβαρδισμοί ενδέχεται να σταματήσουν, τουλάχιστον στην περιοχή των συνόρων με την Αίγυπτο, όπου φτάνουν μικρές ποσότητες βοήθειας.
Νέα Υόρκη: Ένας νεκρός και δεκάδες άρρωστοι από μολυσμένα βιολογικά καρότα
Λωρίδα της Γάζας: Πάνω από 7.000 άνθρωποι, εκ των οποίων πάνω από 3.500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.
Άνευ προηγουμένου επίθεση: Το Ισραήλ χτύπησε 150 ορμητήρια της Χαμάς
Σε διεύρυνση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής 27/10 το Ισραήλ, εξαπολύοντας μία άνευ προηγουμένου επίθεση από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν το πρωί του Σαββάτου 28/10 στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο η έντασή τους είχε μειωθεί, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στον παλαιστινιακό θύλακα και γύρω από αυτόν.
Δεν έχει δοθεί επίσημα κανένας απολογισμός θυμάτων από το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής, ωστόσο ιατρικές πηγές στην περιοχή είπαν σε δημοσιογράφο του AFP πως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος, μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ χθες βράδυ.
Σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν το πρωί καθώς συνεχίζονταν τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα. Η ένταση των πληγμάτων έχει πάντως μειωθεί σε σύγκριση με τη νύχτα, σημείωσε ανταποκριτής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.
Η βραδινή επιδρομή στη βόρεια και κεντρική Γάζα που πραγματοποίησαν οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, υποστηρίχτηκε από μαχητικά και drones, με στόχο στρατιωτικές υποδομές και μαχητές της Χαμάς.
Ισραήλ: Χτυπήσαμε 150 στόχους – ορμητήρια της Χαμάς
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι “έπληξε 150 υπόγειους στόχους” στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο.
“Στη διάρκεια της νύχτας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Τσαχάλ (ισραηλινός στρατός) έπληξαν 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, υπόγειες εγκαταστάσεις μάχης και άλλες υπόγειες υποδομές. Αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η παλαιστινιακή οργάνωση, που απάντησε με ομοβροντία ρουκετών σε πόλεις του Ισραήλ, γνωστοποίησε ότι σκληρές μάχες διεξήχθησαν στην Μπέιτ Χανούν στα βόρεια και στην Αλ Μπουρέιτζ στα κεντρικά, ενώ ο ισραηλινός στρατός μίλησε για εντατικοποίηση των πληγμάτων και επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεών του, προτού αποσυρθεί εκ νέου τα ξημερώματα από την περιοχή.
Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο κόπηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν πως αυτή διακοπή εγείρει κίνδυνο συγκάλυψης μαζικών ωμοτήτων. Οι κάτοικοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό, με τους 27 ηγέτες της ΕΕ να ζητούν παύση πυρός προκειμένου να καταστεί δυνατό να περάσουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζα.
Η Χαμάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει τώρα για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, αναφέροντας πως τα θύματα ξεπερνούν τα 7.300, εκ των οποίων τα 3.000 είναι παιδιά.
Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, κατήγγειλε χθες Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).
Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον στρατό του Ισραήλ, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την ανακούφιση των προσφύγων στη Γάζα, Αντάν Αμπού Χασάν, μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μούτσιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «η ζωή τελειώνει, και τις επόμενες ώρες η Γάζα θα βρεθεί στο σημείο «μηδέν».
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε με συντριπτική πλειοψηφία να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία, σημειώνοντας πως φοβάται χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών στη Γάζα, ωστόσο η απόφαση δεν είναι δεσμευτική.
Mε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, αναφέρει: « Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. 120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε. Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη, κι εμείς “νίψαμε τας χείρας μας”. Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του».
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος να διατάξει περαιτέρω δράση, μετά τις επιθέσεις οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η Ουάσιγκτον περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι δεν βάζει κόκκινες γραμμές στο Ισραήλ.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν “υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των αμάχων” κατά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Με τα όσα εξελίσσονται ερωτηματικά προκύπτουν για την τύχη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.
Με πολιτική λύση που θα προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών θα λυθεί το παλαιστινιακό και θα ζήσουν οι δύο λαοί ειρηνικά, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη χθεσινή (27/10) σύνοδο κορυφής της ΕΕ, και επισήμανε ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωσή της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στη δημιουργία «ανθρωπιστικού συνασπισμού» για τη Γάζα και σε σχετικές επαφές που έχει με την Ελλάδα και την Κύπρο.