Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 86% των ερωτηθέντων, όπως και το 79% των υποστηρικτών του συνασπισμού, θεωρεί πως η αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπολύθηκε από τη Γάζα συνιστά μία αποτυχία για την ηγεσία της χώρας. Επιπλέον, το 94% των ερωτηθέντων κρίνει πως η ισραηλινή κυβέρνηση ευθύνεται για την έλλειψη ετοιμότητας που οδήγησε στην επίθεση στο νότιο τμήμα της χώρας, με πάνω από το 75% να πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης.
Για το τι οδήγησε στη νέα ανάφλεξη στο Μεσανατολικό, για τον ρόλο της Χαμάς, της Τουρκίας και των άλλων αραβικών χωρών αλλά και το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα μίλησε στο ΕleftherosTypos.gr o αντιστράτηγος ε.α και πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ Ιωάννης Μπαλτζώης.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι Πύλες της κολάσεως μόλις άνοιξαν
Αποκλειστική συνέντευξη του Εleftherostypos.gr στον Αντιστράτηγο ε.α. και πρόεδρο του ΕΛΙΣΜΕ, Ιωάννη Μπαλτζώη:
1. Στα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου (7/10) παρατηρήσαμε δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τον αιφνιδιασμό του Ισραήλ και τις ιδιαιτέρως ειδεχθείς αγριότητες των μαχητών της ΧΑΜΑΣ. Σχολιάστε μας παρακαλώ και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά.
Από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ δέχθηκε μία πρωτόγνωρη επίθεση-εισβολή μαχητών της παλαιστινιακής ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, με εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες, δεκάδες Ισραηλινούς αιχμαλώτους, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και στρατιωτικών και μάλιστα μέσα σε μία μόλις ημέρα!
Η επίθεση, από ξηράς, θάλασσας και αέρα, θύμισε εν πολλοίς τον προ 50 ακριβώς ετών πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, γνωστό και ως Δ’ Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο, όπου στην επέτειο αυτού, η Χαμάς εξαπέλυσε την μεγάλης κλίμακας, αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ, όπως τότε, στις 6 Οκτωβρίου 1973, που το Ισραήλ δέχθηκε την σφοδρή επίθεση Αιγύπτου και Συρίας.
Όπως και τότε έτσι και τώρα το Ισραήλ -και αυτό είναι το παράξενο, αιφνιδιάστηκε ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα ένα πραγματικό λουτρό αίματος να συντελείται ήδη στη Μέση Ανατολή, ένα νέος κύκλος βίας με απρόβλεπτες διαστάσεις που δύσκολα θα κλείσει, καθώς μόλις τώρα άρχισε. Η απίστευτη από πλευράς οργάνωση και εκτέλεση του σχεδίου της Χαμάς, αιφνιδίασε το Ισραήλ, αφού οι περίφημες υπηρεσίες ασφαλείας του, δεν αντελήφθησαν τίποτα.
2.Οργάνωση ΧΑΜΑΣ: Τι είναι, πως και από ποιους δημιουργήθηκε, πως χρηματοδοτείται και ποιοι είναι οι στόχοι της;
Για να καταλάβουμε ποια είναι η Χαμάς και πως δημιουργήθηκε ή ποιοι οι ηγέτες της θα πρέπει να αντιληφθούμε γιατί χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Μεξικό: Δώσε το Καλάσνικοφ σου και πάρε 1.200 δολάρια - Οι τιμές για τον αφοπλισμό των πολιτών
Χαμάς στα αραβικά σημαίνει ζήλος ή θάρρος και είναι το ακρωνύμιο για το Harakat Al Muqawima Al Islamiyya, δηλαδή Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης. Η Χαμάς ιδρύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1987, στη Γάζα, αμέσως μετά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα (1987-1992).
Η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα άρχισε τον Σεπτέμβριο 2000 και ουσιαστικά τελείωσε το 2005. Έκτοτε έχουμε πολλούς πολέμους με το Ισραήλ, σχεδόν κάθε δύο χρόνια, με εκατοντάδες νεκρούς.
Έαν πρέπει να μιλήσουμε για την ιδεολογία που έχει η Χαμάς θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ιδρύθηκε ως ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Φονταμενταλιστικού Κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων (Ikhwan al-Muslimin), το οποίο είχε ιδρυθεί στη Γάζα το 1946. Οι ιδρυτές της Χαμάς ήσαν οι εξής: Ο σεΐχης Ahmad Yassin ιστορικός πνευματικός της ηγέτης, ο οποίος σκοτώθηκε το 2004 από Ισραηλινή αεροπορική επιχείρηση στη Γάζα, ο Abd al-Fattah Dukhan, Muhammed Shama, ο Ibrahim al-Yazuri, ο Issa al-Najjar, ο Salah Shehadeh και ο Abd al-Aziz Rantisi.
Το σύνθημα της Χαμάς είναι ότι «ο Θεός είναι ο στόχος της, ο Προφήτης είναι το πρότυπό της, το Κοράνι είναι το Σύνταγμά της, η Τζιχάντ (Ιερός Πόλεμος) είναι η οδός της και ο θάνατος εις το όνομα του Θεού είναι η υψηλότερη επιθυμία της».
3.Ποιες οι σχέσεις της ΧΑΜΑΣ με άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις της περιοχής
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι άλλη είναι η Φατάχ και άλλη η Χαμάς. Μάλιστα στο εμφύλιο του 2007 η Χαμάς εκτέλεσε όλους της Φατάχ και από τότε ενεργεί ως ακραία τρομοκρατική οργάνωση
Η Χαμάς είναι μια μαχητική οργάνωση αλλά συγχρόνως και ένα μαζικό κοινωνικό, πολιτικό και θρησκευτικό κίνημα δομημένο σε τρεις πτέρυγες.
Ο αρχηγός και ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς είναι ο Ισμαήλ Χανίγια, μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που προκαλεί τεράστια ανησυχία στην Διεθνή Κοινότητα. Στο μερικώς αναγνωρισμένο κράτος της Παλαιστίνης, ο Χανίγια είναι το αντίπαλο δέος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της Παλαιστινιακής Αρχής.
⦁ Η πρώτη πτέρυγα είναι το πολιτικό σκέλος με επικεφαλής μέχρι το 2005 τον εκτελεσθέντα σεΐχη Αχμάντ Γιασίν, που ασχολείται με την πολιτική γραμμή του κινήματος, την παραγωγή ενημερωτικών φυλλαδίων, την ανεύρεση οικονομικών πόρων (μεγάλος χρηματοδότης η Σαουδική Αραβία και τώρα το Ιράν), την οργάνωση και λειτουργία φιλανθρωπικών οργανώσεων, το κτίσιμο σχολείων, τζαμιών, νοσοκομείων και γενικά με φιλανθρωπίες και κοινωνικά προγράμματα.
⦁ Η δεύτερη πτέρυγα είναι η υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή ως Al – Majd (Δόξα) , η οποία εκτός από καθήκοντα εσωτερικής αστυνόμευσης στην Γάζα προέβαινε (και προβαίνει) σε εξουδετερώσεις (εκτελέσεις) Παλαιστινίων ¨συνεργατών¨ με το Ισραήλ, καθώς και μια άλλη υπηρεσία “ηθικής” ασφάλειας, που καταδιώκει όσους παραβιάζουν τον ισλαμικό νόμο.
⦁ Η τρίτη πτέρυγα είναι η επιχειρησιακή τοιαύτη, με τις γνωστές Ταξιαρχίες Ιζ Αλ Ντιμ Αλ Κασάμ (Izz al-Dim al-Qassam brigades), στη μνήμη του εν λόγω σεΐχη, του πατέρα της σύγχρονης αραβικής αντίστασης που σκοτώθηκε από τους Βρετανούς το 1935.
Επίσης, οι Ταξιαρχίες είναι υπεύθυνες για πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας με τους Shahid της (μάρτυρες) εντός του Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και για πολλές άλλες ενέργειες, που άλλοι ονομάζουν τρομοκρατικές και άλλοι πράξεις αντίστασης, εξαρτάται από ποια γωνία βλέπει κανείς τα γεγονότα, καθώς και ποιοι είναι οι στόχοι.
Π.χ. αν ο στόχος είναι άμαχοι πολίτες, αθώα γυναικόπαιδα κλπ τότε θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατική ενέργεια, ενώ αν είναι στρατιωτικά ένοπλα τμήματα τότε είναι πράξη αντίστασης.
Χρονολογικά, μέχρι το 2004 η δύναμη της Χαμάς περιοριζόταν σχεδόν μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου είχε τον απόλυτο έλεγχο σε θέματα τάξης και ασφάλειας.
Τον Μάιο 2005 η Χαμάς κέρδισε πάνω από το 1/3 των δημοτικώ:ν συμβούλων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη παίρνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο από τη Φατάχ, στέλνοντας το μήνυμα για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Εξελίξεις που άλλαξαν το σκηνικό στην περιοχή, όταν όπως προαναφέραμε τον Ιανουάριο 2006 κέρδισαν τις εκλογές και ανέλαβαν την διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής…
4.Τι είναι η Παλαιστινιακή Αρχή ( PLO – Fatah ) ; Και ποια είναι η σχέση μεταξύ της ΧΑΜΑΣ και της Παλαιστινιακής Αρχής;
Στην αρχή θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια σε αυτές τις περιοχές γίνονται πόλεμοι για να λειτουργεί η οικονομία.
Η Χαμάς λαμβάνει δωρεές από πολλά αραβικά κράτη και ιδιαίτερα από τα κράτη του κόλπου, από ιδιώτες χορηγούς και από μουσουλμανικά φιλανθρωπικά ιδρύματα της Σαουδικής Αραβίας, από Παλαιστινίους εξόριστους, ακόμη και από Αμερικανούς δωρητές. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για το φιλανθρωπικό και όχι μόνο έργο της, δηλαδή εκτός από τις διάφορες ανάγκες της και την εκτέλεση φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της και για αγορά όπλων, εκρηκτικών και πυρομαχικών.
Η Συρία ήταν το κέντρο-κλειδί των επιχειρήσεων της Χαμάς και το καθεστώς Άσαντ συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη και προστασία σε διάφορα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, αλλά μετά τον πόλεμο στην Συρία, οι ηγέτες της βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία και ιδιαίτερα στο Κατάρ, που είναι και ο μεγάλος χρηματοδότης της. Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του Αραφάτ και της Φατάχ με το συριακό καθεστώς ήταν σχέσεις μίσους, ο δε Αραφάτ δεν πήγαινε στη Δαμασκό, ούτε επί Χαφέζ Άσαντ, ούτε επί του υιού του, Μπασάρ, προέδρου της Συρίας.
Η Χαμάς είχε διαφοροποιηθεί σε πολλά πράγματα σε σχέση με την PLO και μετέπειτα Φατάχ, του Γιάσερ Αραφάτ. Στόχος της οργάνωσης είναι «να σηκώσει το λάβαρο του Θεού σε κάθε γωνιά της Παλαιστίνης και να εξαφανίσει το σιωνιστικό μόρφωμα (δηλαδή το Ισραήλ) και κάθε άλλο λαϊκό παλαιστινιακό κράτος που μπορεί να ιδρυθεί και να το αντικαταστήσει με μια Ισλαμική Δημοκρατία», όπως ξεκάθαρα αναγράφεται στη Διακήρυξη του 1988.
Η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ έγινε το 1993 στο Τελ Αβίβ, ως έμπρακτη ενέργεια αντίθεσης με την συνθήκη του Όσλο. Με την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, της επονομαζόμενης και Ιντιφάντα του Αλ Ακτσά, η Χαμάς, στην πράξη οι Ταξιαρχίες της, συμμετείχε ενεργά μόνη της, αλλά και συνεργαζόμενη με τις Ταξιαρχίες του Αλ Ακτσά της Φατάχ, σε πλείστες βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Το Ισραήλ καταδίκασε τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς σε θάνατο και άρχισε έναν αγώνα επιλεκτικών εκτελέσεων των ηγετικών στελεχών των Παλαιστινιακών οργανώσεων.
Μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξελέγη αρχές του 2005 ο Μαχμούτ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Φατάχ και της PLO. Τότε όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις και της Χαμάς συμπεριλαμβανομένης, συμμετείχαν τον Μάρτιο του 2005 στην Διάσκεψη του Καΐρου, όπου αποφασίστηκε η ¨Ταχαντίγιε¨, δηλαδή η αναστολή των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, καθόσον διέβλεπαν το αδιέξοδο του αγώνα.
Το 2006, η Χαμάς αποφασίζει να συμμετάσχει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της Παλαιστινιακής Αρχής και πετώντας στο καλάθι των αχρήστων όλες τις δημοσκοπήσεις, κέρδισε τις εκλογές. Έτσι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς ανέθεσε τον σχηματισμό της κυβέρνησης στην Χαμάς, η οποία ορκίστηκε περί τα τέλη Μαρτίου 2006, με πρωθυπουργό τον Ισμαήλ Χανίγιε.
Η συνεργασία των δύο ανδρών, του προέδρου Αμπάς και του πρωθυπουργού Χανίγιε ξεκίνησε με καλές προοπτικές, πλην όμως την πορεία εμφανίστηκαν οι μεγάλες διαφορές απόψεων για τα εθνικά θέματα και τη ακολουθούμενη πολιτική.
Οι διαφορές ξεκίνησαν αππό τον πυρήνα της Χαμάς, η οποία είναι μία ακραία ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση, δικαίως κατατάσσεται στην κατηγορία των τρομοκρατικών οργανώσεων και δεν έχει καμιά θέση στον πολιτισμένο κόσμο. Και όπως συνέβη με το Ισλαμικό Κράτος θα συμβεί και σε αυτούς. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα και θα κάνει πράξη, αυτό που διακήρυξε ο πρωθυπουργός του.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε διάγγελμά του, υπόσχεται να νικήσει τη Χαμάς, αλλά λέει στους πολίτες του Ισραήλ ότι ο πόλεμος θα πάρει χρόνο: « Η Χαμάς έχει σκοτώσει γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους» συνέχισε, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να την εγκαταλείψουν.
Η επιχείρηση των Ισραηλινών “Σιδερένια Σπαθιά” τώρα ξεκινά. Και θα δούμε πολλά και τρομερά. Ελπίζουμε ότι οι “πύλες της Κολάσεως” που άνοιξαν δεν θα καταβροχθίσουν και τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής…
Από την Διακήρυξη Μπάλφουρ στον “Κατακλυσμό του Αλ Άκσα”
Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς κύρηξε τον “Κατακλυσμό του Αλ Άκσα” κατά του Ισραήλ, αναφερόμενη στο ιερό τέμενος των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης εθνικιστών Εβραίων και Παλαιστινίων.
Να σημειωθεί πως το τέμενος υπήρξε το επίκεντρο της δεύτερης Ιντιφάντα (εξέγερσης) των Παλαιστινίων που έμεινε στην ιστορία ως η “Ιντιφάντα του Αλ Άκσα”. Σήμερα μαχητές της Χαμάς και, όπως φαίνεται και του Ισλαμικού Τζιχάντ, έχουν πραγματοποιήσει εισβολή από ξηρά, αέρα και θάλασσα στην νότια επικράτεια του Ισραήλ, σχεδόν ταυτόχρονα με τις χιλιάδες ρουκέτες που εκτόξευσε από το πρωί του Σαββάτου η οργάνωση, οι οποίες προκάλεσαν καταστροφές, μεταξύ άλλων, σε Τελ Αβίβ και Χάϊφα.
Αν και το ισραηλινό σύστημα Iron Dome κατάρριψε την πλειονότητα των παλαιστινιακών ρουκετών, αναμφισβήτητα οι υπηρεσίες του Ισραήλ “πιάστηκαν στον ύπνο”, όταν άγνωστος αριθμός ενόπλων κατάφερε να εισβάλει στην χώρα, καταφέρνοντας να σκοτώσει Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες και να καταλάβει ακόμα και οικισμούς.
Σύμφωνα με το κανάλι 13 του Ισραήλ, 7 κοινότητες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Αυτές περιλαμβάνουν τις πόλεις Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza, Magen, Sufa Beheri και τη γενική διοίκηση της Γάζας. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας σε στόχους της Χαμάς στην Γάζα.
Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι δεν μοιάζει τυχαίο που η Χαμάς επέλεξε να εξαπολύσει την επίθεση της το Σάββατο, την ιερή για τους Εβραίους μέρα, που αφιερώνεται στην ανάπαυση, με τις εβραϊκές οικογένειες κατά παράδοση να συγκεντρώνεται στο εορταστικό τραπέζι, ταυτόχρονα που πολλοί Ισραηλινοί ετοιμάζονταν για τις συναγωγές και για την γιορτή του Σιμχάτ Τορά, την επομένη μάλιστα της εορτής του Γιομ Κιπούρ.
5.Θα επηρεάσουν οι εξελίξεις στην περιοχή της Παλαιστίνης την Πατρίδα μας; Ποιά στάση οφείλει να τηρήσει η Ελληνική κυβέρνηση;
Φυσικά και θα επηρεάσουν σε όλους τους τομείς. Θα επηρεαστούν οι φιλίες και οι συμμαχίες. Κατ’ εμέ πηγαίναμε για να βρούμε μία ειρηνική λύση στα ελληνοτουρκικά και τώρα με την στάση της Τουρκίας που είναι ενάντια της Δύσης, θα έρθουν δύσκολες μέρες.
Τώρα, στην ερώτηση με θέμα την στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Η απάντηση είναι μία, να είμαστε με τους συμμάχους μας που είναι η Δύση και κατ’επέκταση το Ισραήλ. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι στα παρελθόν η Παλαιστίνη δεν ήταν …φιλελληνική.
Οι Χριστιανοί υφίσταντο διώξεις μέσα στην Παλαιστίνη, άπειρα κρούσματα βίας και φθορές σε εκκλησίες.
Η Παλαιστίνη είναι υπέρ της Τουρκίας ακόμα και όταν η Τουρκία έκανε Τζαμί την Αγία Σοφιά, πανηγύριζαν οι Παλαιστίνιοι όταν μπήκε ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία και δίπλα του στέκονταν ο Μαχμούντ Αμπάς. Θα κλείσω με κάτι που είχε πει ο Λόρδος Palmerston: “Τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα.”
Άλλωστε οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες στην πολύπαθη Μέση Ανατολή…
Ειδήσεις σήμερα
Έρευνα ΕΤ: «Κόβουμε» την ταβέρνα, το ρίχνουμε στο ντελίβερι