Σήμερα (14/6) το πρωί, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, ανακοίνωσε πως καταστράφηκε και η τελευταία γέφυρα που συνέδεε την παλιά, βιομηχανική πόλη του Σεβεροντόνετσκ με το υπόλοιπο Λουχάνσκ.
Ως αποτέλεσμα, η εκκένωση αμάχων και η παράδοση προμηθειών στην πόλη έχει καταστεί αδύνατη. Όπως συνέβη και με την Μαριούπολη, η οποία τελούσε υπό ρωσική πολιορκία για 2 μήνες πριν «πέσει» οριστικά, στο Σεβεροντόνετσκ υπάρχουν αλλοεθνείς μαχητές που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας και κινδυνεύουν να συλληφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σε ορισμένους από τους ξένους μαχητές της Μαριούπολης έχουν πλέον επιδοθεί θανατικές ποινές, από τη φιλορωσική διοίκηση που ελέγχει πλέον την περιοχή.
Απευθυνόμενος στο ουκρανικό έθνος χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε για το Σεβεροντόνετσκ: «Το τίμημα αυτής της μάχης για εμάς είναι πολύ υψηλό. Είναι απλά τρομακτικό». Εν συνεχεία, ο πρόεδρος ζήτησε από τη Δύση να στείλει πιο σύγχρονο πυροβολικό στο μέτωπο, με την ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση στον αγώνα για το Σεβεροντόνετσκ, «πριν να είναι πολύ αργά».
Δίπλα στο Σεβεροντόνετσκ, η πόλη του Λισιτσάνσκ δέχεται επίσης σφοδρές επιθέσεις. Η πόλη, που κάποτε φιλοξενούσε 100.000 κατοίκους, έχει πλέον κηρυχθεί «νεκρή» από τον Ζελένσκι.
Οι αλλεπάλληλοι ρωσικοί βομβαρδισμοί αφήνουν πίσω τους άμαχους νεκρούς και έχουν ήδη καταστρέψει μεγάλο τμήμα της παλιάς, ιστορικής πόλης. Το άλλοτε επιβλητικό Παλάτι του Πολιτισμού στο Λισιτσάνσκ είναι πλέον ένα απανθρακωμένο κέλυφος, με τις κολώνες του μαυρισμένες και σπασμένες.
«Στο Λισιτσάνσκ, αν είσαι ζωντανός, είναι μια καλή μέρα», δήλωσε στο BBC ο αρχηγός της αστυνομίας, που επιβλέπει την περιοχή του Λουχάνσκ, η οποία πλέον έχει πέσει σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια των Ρώσων.
«Όποιος λέει ότι δεν φοβάται λέει ψέματα», προσθέτει ο αξιωματούχος. «Κανείς δεν θέλει να πεθάνει. Αλλά οι γενναίοι Ουκρανοί αστυνομικοί μας συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους». Ο ίδιος δηλώνει πως αισθάνεται μια «γλυκόπικρη υπερηφάνεια» για το γεγονός ότι η αστυνομία βοήθησε στην απομάκρυνση 37.000 ανθρώπων από την περιοχή.
Ηνωμένο Βασίλειο: Η Ρωσία προχωρά στο Χάρκοβο για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες
Ο ρωσικός στρατός πιθανότατα έχει πραγματοποιήσει μικρές προόδους στην περιοχή του Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία για πρώτη φορά, εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά η κύρια επιχείρησή του παραμένει η επίθεση κατά του Σεβεροντόνετσκ στην περιοχή του Ντονμπάς, αναφέρει σε ενημέρωσή του το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προσθέτει ότι η χρηματοδότηση από τη ρωσική κυβέρνηση επιτρέπει στην αμυντική βιομηχανική βάση της χώρας να «κινητοποιηθεί αργά, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που της τέθηκαν» από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Στρατιωτική Βιομηχανική Επιτροπή της Ρωσίας προέβλεψε την Παρασκευή ότι οι κρατικές αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 600-700 δισεκατομμύρια ρούβλια ( περίπου 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ), γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση 20% στον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο, ο κλάδος θα μπορούσε να δυσκολευτεί να καλύψει πολλές από αυτές τις απαιτήσεις, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων των κυρώσεων και της έλλειψης τεχνογνωσίας, επισημαίνει το υπουργείο.
Η παραγωγή οπτικών υψηλής ποιότητας και προηγμένων ηλεκτρονικών της Ρωσίας πιθανότατα παραμένει προβληματική και θα μπορούσε να «υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό που χάθηκε στην Ουκρανία», εκτιμούν οι Βρετανοί.
Θρίλερ με τους αλλοεθνείς μαχητές που καταδικάστηκαν σε θάνατο
Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση δύο Βρετανών, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από ρωσικό δικαστήριο πληρεξουσίου στην Ουκρανία.
Ο Shaun Pinner και ο Aiden Aslin συνελήφθησαν ενώ υπηρετούσαν στον ουκρανικό στρατό. Έπειτα, δικάστηκαν ως μισθοφόροι σε μια παράνομη δίκη στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, την περασμένη εβδομάδα.
Η Τρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί απευθείας με τη φιλορωσική Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Κάνω ό,τι μπορώ, με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ – με τον τρόπο που κρίνω ότι είναι πιο αποτελεσματικός – για να απελευθερώσω αυτούς τους ανθρώπους».
Η Τρας επέμεινε ότι «η καλύτερη οδός» για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους ήταν μέσω των Ουκρανών, επαναλαμβάνοντας ότι οι δύο άνδρες ήταν αιχμάλωτοι πολέμου και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τη σύμβαση της Γενεύης.
«Εργαζόμαστε σταθερά σε αυτό», είπε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τους υπουργούς του να κάνουν «ό,τι περνάει από το χέρι τους» για να εξασφαλίσουν την ελευθερία των μαχητών.
Ειδήσεις σήμερα
Πυρκαγιά στην Πάρο: Υπό μερικό έλεγχο το μέτωπο – Εν αναμονή των Canadair για την κατάσβεση
Ελληνοτουρκικά: Κωδικός… ψυχραιμία για Τουρκία – Ποιο το μήνυμα του Μαξίμου
Φονικό στον Μυλοπόταμο: Σε αστυνομικό κλοιό το χωριό υπό τον φόβο βεντέτας