«Ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια έννοια του παρελθόντος. Είναι πραγματικός και ξεκίνησε πριν από δύο και πλέον χρόνια. Το πιο ανησυχητικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι ότι κυριολεκτικά κάθε σενάριο είναι πιθανό. Δεν έχουμε δει μια τέτοια κατάσταση από το 1945», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (29/3).
Europe in ‘pre-war era,’ warns Poland’s Prime Minister Tusk, citing Russia’s threat | CNN https://t.co/s5NyI3oEFi
— RamZar (@RamZar1) March 30, 2024
«Ξέρω ότι ακούγεται καταστροφικό, ιδίως για τη νέα γενιά, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε το γεγονός ότι έχει αρχίσει μια νέα εποχή: η προπολεμική εποχή. Δεν υπερβάλλω, αυτό γίνεται καθημερινά όλο και πιο ξεκάθαρο».
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Πόλεμος στην Ουκρανία: Καλεί σε ενίσχυση της άμυνας
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι η Ρωσία σκοπεύει να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ.
Ο πόλεμος της Ρωσίας ανέτρεψε τη μεταψυχροπολεμική γεωπολιτική τάξη, αναγκάζοντας την Ευρώπη να λάβει σοβαρά υπόψη της την άμυνά της, μετά από δεκαετίες συρρικνωμένων στρατιωτικών προϋπολογισμών και ωθώντας τις χώρες στα σύνορά της να λάβουν πιο δραστικά μέτρα.
Η Σουηδία και η Φινλανδία προσχώρησαν πρόσφατα στο ΝΑΤΟ – κάτι που μέχρι πριν από δύο χρόνια θα ήταν αδιανόητο για τις δύο φημισμένα ουδέτερες σκανδιναβικές χώρες, αναφέρει στο CNN. Στις χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λιθουανία έχουν ενισχύσει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους πολύ πάνω από την ελάχιστη δέσμευση του ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ. Και η Μολδαβία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και ήταν επί μακρόν ευάλωτη στη ρωσική ανάμειξη, βρίσκεται σε πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας – Πιθανό κάθε σενάριο πολέμου στην Ευρώπη, λέει ο Τουσκ
(AP Photo/Markus Schreiber)
Εν τω μεταξύ, η τριανδρία της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας – το λεγόμενο “Τρίγωνο της Βαϊμάρης” – πρωτοστατεί στις προσπάθειες της Ευρώπης να επανεξοπλιστεί και να προφυλαχθεί από περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Πολωνία δήλωσε ότι ένας ρωσικός πύραυλος κρουζ με στόχο την Ουκρανία είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της -ένα επαναλαμβανόμενο περιστατικό κατά τη διάρκεια δύο και πλέον ετών πολέμου- και απαίτησε εξηγήσεις από τη Μόσχα.
Παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης να ενισχύσει την άμυνά της, ο Τουσκ δήλωσε ότι η ήπειρος «έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει». Είπε ότι πρέπει να είναι «ανεξάρτητη και αυτάρκης στην άμυνα», διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή συμμαχία στις ΗΠΑ.
«Δουλειά μας είναι να καλλιεργούμε τις διατλαντικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Τι είπε για τον Πούτιν
Ο Τουσκ προειδοποίησε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση στο δημαρχείο στη Μόσχα ως πρόσχημα για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
«Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί τέτοιες τραγωδίες για τους δικούς του σκοπούς», είπε, υπενθυμίζοντας τα γεγονότα το 2002, όταν Τσετσένοι ένοπλοι πήραν 800 ομήρους στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας και το 2004, όταν Τσετσένοι αντάρτες πήραν 1.200 παιδιά και ενήλικες ως ομήρους σε ένα σχολείο στο Μπεσλάν, στη νότια Ρωσία.
«Ο Πούτιν έχει ήδη αρχίσει να κατηγορεί την Ουκρανία για την προετοιμασία αυτής της επίθεσης, αν και δεν έχει φέρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Προφανώς, αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις ολοένα και πιο βίαιες επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς χώρους στην Ουκρανία», τόνισε ο Τουσκ.
Ειδήσεις σήμερα
Kλιματική αλλαγή: Τα κύματα καύσωνα μετακινούνται ολοένα πιο αργά
Δασικές πυρκαγιές στην Βενεζουέλα – 12 συλλήψεις
Μακελειό στη Μόσχα: Αναζητούνται οι συνέπειες της τρομοκρατικής επίθεσης