Η απόρριψη του σχεδίου έγινε από πολλές δυτικές χώρες και γνωστούς παράγοντες, όπως από τον πρόεδρο Μπάιντεν, τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, του Καναδά, των σκανδιναβικών κρατών κ.ά., ενώ και η Γαλλία δεν το υιοθετεί, αφήνοντας όμως να «μελετήσει» ορισμένα επιμέρους θέματα κατά την επίσκεψη που θα κάνει τον Απρίλιο ο πρόεδρος Μακρόν στο Πεκίνο.
Το αρκετά «ύπουλο» σχέδιο των Κινέζων δεν αναφέρεται καν στη βάναυση εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 (δηλαδή την εμφανέστατη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ), κάνει μνεία περί σεβασμού των ρωσικών θέσεων και εγγυήσεων ασφάλειας για τη Μόσχα(!), και ζητά την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία(!).
Στο επίκεντρο πάντως του ενδιαφέροντος το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι οι συνεχείς αναφορές και πληροφορίες που προέρχονται από υψηλόβαθμες πηγές (μεταξύ των οποίων είναι κύκλοι του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν), βάσει των οποίων οι Κινέζοι πρόκειται να δώσουν στους Ρώσους πυρομαχικά, drοnes-καμικάζι και άλλα οπλικά συστήματα για να τα χρησιμοποιήσουν στο μέτωπο της Ουκρανίας, ενέργεια που θα διευρύνει το πεδίο των στρατιωτικών και μη αντιπαραθέσεων σε παγκόσμια βάση.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της CIA και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Μπιλ Μπερνς, εμφανίστηκε να έχει υπολογίσιμα στοιχεία που δείχνουν την τελική προετοιμασία αποστολής κινεζικών όπλων στη Ρωσία. Προειδοποιητικά, Αμερικανοί επίσημοι έχουν τονίσει ότι, αν αποδειχθούν όλα τα παραπάνω, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν στην Κίνα πολύ σκληρές οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις. Προφανώς, επισημαίνουν γνωστοί και κορυφαίοι αναλυτές ότι «αν ο κινεζικός δράκος δώσει όπλα στη ρωσική αρκούδα, τότε θα εισέλθει σε εντελώς νέα βάση ο παγκόσμιος γεωπολιτικός ανταγωνισμός».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η προχθεσινή αναφορά του Πούτιν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη τις λίαν υπολογίσιμες πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, ενώ υποστήριξε ότι η Δύση στοχεύει να διαλύσει τη Ρωσία, όπως έγινε προ δεκαετιών με τη τότε Σοβιετική Ενωση(!). Ο εκ των σκληροπυρηνικών του πουτινικού καθεστώτος και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για πολλοστή φορά κατηγόρησε τη Δύση για τον συνεχή εξοπλισμό της Ουκρανίας, απειλώντας ότι μπορεί να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο.
Επιπρόσθετα, ο Μεντβέντεφ και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, πυροδοτώντας περαιτέρω την ένταση, χωρίς αποδείξεις υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία έχει στόχο να εισέλθει στο εσωτερικό της γειτονικής Μολδαβίας, για να αποτρέψει ρωσική κίνηση στην υπό απόσχιση ρωσόφωνη περιοχή της Υπερδνειστερίας (όπου σημειωτέον βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες στρατιωτικού υλικού από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στην Κομπάσνα, όχι μακριά από τα ουκρανομολδαβικά σύνορα).
Πάντως χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία, η οποία έχει το δικαίωμα ανακατάληψης από τους Ρώσους που παράνομα την προσάρτησαν το 2014. Επιπλέον, η πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο, Μπρίτζετ Μπρινκ, σε συνεντεύξεις της το τελευταίο τριήμερο, έκανε ειδική αναφορά στην Κριμαία, ενώ ανώτατοι αξιωματικοί των ουκρανικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάζουν αναλύσεις και σχέδια για την Κριμαία.
Ειδήσεις σήμερα
Εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Υπό πίεση ο Τσίπρας για Πολάκη
Σήμερα η τελευταία ημέρα πληρωμής για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος
Qatargate: Στο Εφετείο τα αιτήματα Καϊλή και Ταραμπέλα για αποφυλάκιση υπό όρους