Οι κυρώσεις παρατείνονται ως την 28η Φεβρουαρίου 2024, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Νωρίτερα χθες Δευτέρα οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να επιβληθεί ποινή 19 ετών κάθειρξης σε βάρος της επικεφαλής της εξόριστης λευκορωσικής αντιπολίτευσης. Η Σβετλάνα Τσιχανούφσκαγια δικάζεται ερήμην στην πάλαι ποτέ σοβιετική δημοκρατία από τον Ιανουάριο.
Από τον Αύγουστο του 2020, η ΕΕ επέβαλε αρκετές δέσμες κυρώσεων σε αξιωματούχους που χαρακτήρισε υπεύθυνους για την καταστολή της αντιπολίτευσης και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία.
Ο ίδιος ο λευκορώσος πρόεδρος και 194 προσωπικότητες προσκείμενες στο καθεστώς υφίστανται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα όποιων πόρων διέθεταν στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Κυρώσεις υφίστανται επίσης 34 νομικά πρόσωπα και έχει απαγορευθεί κάθε ευρωπαϊκή χρηματοδότησή τους.
Η Λευκορωσία υφίσταται ακόμη ευρωπαϊκές στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις, ιδίως περιορισμούς στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο εμπόριο, στα λεγόμενα προϊόντα διπλής χρήσης, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια και στις μεταφορές.
Ειδήσεις σήμερα
Εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Υπό πίεση ο Τσίπρας για Πολάκη
Σήμερα η τελευταία ημέρα πληρωμής για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος
Qatargate: Στο Εφετείο τα αιτήματα Καϊλή και Ταραμπέλα για αποφυλάκιση υπό όρους