1 «Κλειδί» η εαρινή επίθεση της Ρωσίας: Οσοι επιδιώκουν να εισβάλουν σε μια άλλη χώρα οπουδήποτε στις μεγάλες ευρασιατικές στέπες καταδικάζονται τελικά να ξεχειμωνιάσουν σε αυτήν. Ο Πούτιν είναι υποχρεωμένος να περιμένει την άνοιξη για μια νέα ρωσική επίθεση. Οι Ουκρανοί, καλύτερα εξοπλισμένοι πλέον, θα διατηρήσουν την πίεση, τουλάχιστον στο Ντονμπάς. Γύρω από την Kreminna και το Svatove είναι πολύ κοντά σε μια μεγάλη σημαντική επικράτηση που θα φέρει τις ρωσικές δυνάμεις 40 μίλια πίσω, στην επόμενη φυσική αμυντική γραμμή, κοντά στο σημείο όπου ουσιαστικά ξεκίνησε η εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο Πούτιν έχει παραδεχτεί ότι περίπου 50.000 από τα πρόσφατα επιστρατευμένα στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο μέτωπο, ενώ άλλοι 250.000 από αυτούς που επιστρατεύτηκαν εκπαιδεύονται για το επόμενο έτος. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τίποτα άλλο παρά για… περισσότερο πόλεμο. Μια σύντομη και ασταθής κατάπαυση του πυρός είναι η μόνη άλλη προοπτική. Ο Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σταματήσει. Και η Ουκρανία έχει ξεκαθαρίσει ότι εξακολουθεί να παλεύει για τη ζωή της.
2 Η Ουκρανία θα αποκαταστήσει πλήρως την εδαφική της ακεραιότητα έως τις αρχές φθινοπώρου του 2023 το αργότερο: Δύο παράγοντες διαμορφώνουν αυτό το συμπέρασμα. Ο πρώτος είναι το κίνητρο, η αποφασιστικότητα και το θάρρος του ουκρανικού στρατού και του ουκρανικού έθνους στο σύνολό του. Ο άλλος είναι το γεγονός ότι, ύστερα από χρόνια κατευνασμού ενός Ρώσου δικτάτορα, η Δύση επιτέλους αντελήφθη και συνειδητοποίησε το μέγεθος της ιστορικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει.
Ο ακριβής χρόνος της αναπόφευκτης ουκρανικής νίκης θα καθοριστεί από την ταχύτητα με την οποία το ΝΑΤΟ θα παραδώσει νέο πακέτο όπλων που θα αλλάξουν το… παιχνίδι. Εκτιμώ ότι η Μελιτόπολη θα γίνει το βασικό σημείο μάχης τους επόμενους μήνες. Εχοντας καταλάβει τη Μελιτόπολη, οι Ουκρανοί θα κινηθούν εύκολα προς την Αζοφική Θάλασσα, διακόπτοντας ουσιαστικά τις γραμμές ανεφοδιασμού και επικοινωνίας προς την Κριμαία. Η ρωσική συνθηκολόγηση λογικά θα συμφωνηθεί επίσημα σε τεχνικές συνομιλίες μετά τις καταστροφικές προόδους της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Οι νικήτριες δυνάμεις -Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ- θα διαμορφώσουν μια νέα αρχιτεκτονική διεθνούς ασφάλειας.
3 Μόνο ήττα των Ρώσων: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι Ουκρανοί θα κερδίσουν τον πόλεμο, πιθανότατα στα μέσα ή προς τα τέλη του 2023. Τα πράγματα θα κινηθούν πιο αργά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν καλύτερα από τις δυνάμεις της Ρωσίας, λόγω και του χειμερινού εξοπλισμού που προέρχεται από Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά και Γερμανία. Μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι η Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει την τελική φάση της εκστρατείας που θα είναι η απελευθέρωση της Κριμαίας. Βλέποντας την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού και των στρατιωτών καθώς και τη ραγδαία βελτίωση της υλικοτεχνικής κατάστασης στην Ουκρανία, δεν βλέπω άλλο αποτέλεσμα παρά μόνο ρωσική ήττα.
Η ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα με οδήγησε -εν μέρει- σε αυτό το συμπέρασμα. Πιστεύω ότι στα τέλη του 2023 η Κριμαία θα περάσει στον ουκρανικό έλεγχο. Θα γίνουν προσπάθειες ανασυγκρότησης στην ουκρανική υποδομή κατά μήκος της ακτής της Αζοφικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών λιμανιών της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ. Η επαναλειτουργία του καναλιού της Βόρειας Κριμαίας που θα εκτρέπει το νερό από τον Ντνίπρο στην Κριμαία θα είναι ένα άλλο σημαντικό έργο που θα τύχει προσοχής.
4 Οι επόμενες κινήσεις και το ερώτημα «πώς θα τελειώσει ο πόλεμος;»: Από την πλευρά της Ρωσίας θα συνεχιστεί ο πόλεμος φθοράς κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στον αντίποδα σημαντικές ουκρανικές δυνάμεις απελευθερώθηκαν μετά τη ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι, πόσες νέες εφεδρικές ταξιαρχίες και σώματα θα είναι έτοιμα σε έναν, δύο ή τρεις μήνες από τώρα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα μας φέρει λίγο πιο κοντά στο «πώς θα τελειώσει» ο πόλεμος.
ΟΙ 8 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΟ ΚΙΕΒΟ
ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια 2,5 δισεκ. δολαρίων για το Κίεβο
Οι Ουκρανοί έχουν βιώσει μια απίστευτα δραματική και τραυματική χρονιά με την εισβολή του Πούτιν στη χώρα τους τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά η χώρα εισέρχεται στο 2023 με συγκρατημένη αισιοδοξία. Μια σειρά από ενδογενείς αλλά και διεθνείς τάσεις εμφανίστηκαν κατά τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής, οι οποίες οδηγούν προς την πιθανότητα μιας μελλοντικής νίκης των Ουκρανών. Οι παρακάτω οκτώ παράγοντες συνέδραμαν στον καθορισμό της πορείας του πολέμου το 2022 και θα είναι κρίσιμοι για τη διαμόρφωση της τελικής έκβασης μέσα στο 2023 ή και παραπέρα.
1 Στρατιωτικές δυνατότητες: Το ερώτημα στα χείλη όλων στις αρχές του 2022 ήταν «πόσο καιρό μπορούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να αντιστέκονται στον πολυδιαφημισμένο ρωσικό στρατό;». Οι πρώτοι δέκα μήνες από τη ρωσική εισβολή απέδειξαν ότι ο στρατός της Ουκρανίας με πολλούς τρόπους έχει επιτύχει ή και ενσωματώσει τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν αποδειχτεί πολύ ικανοί και με πρωτοβουλίες μάχης. Επίσης, παρακινούνται εξαιρετικά από την ανάγκη να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Οπως αναφέρει ο Βρετανός φιλόσοφος Γκίλμπερτ Τσέστερτον «ο αληθινός στρατιώτης μάχεται όχι επειδή μισεί αυτό που βρίσκεται μπροστά του, αλλά επειδή αγαπά αυτό που βρίσκεται πίσω του».
2 Ουκρανική ανθεκτικότητα: Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει μείνει κατάπληκτη από το απαράμιλλο θάρρος που επέδειξε το ουκρανικό έθνος. Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει αιφνιδιαστεί εντελώς. Το Κρεμλίνο βασίστηκε σε αναφορές που προέβλεπαν τη συνθηκολόγηση του Κιέβου εντός τριών ημερών! Από τις 24 Φεβρουαρίου, ο ουκρανικός λαός παρέμεινε ισχυρός παρά την κατοχή, τις πολιορκίες, τα ενεργειακά μπλακ άουτ και τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου.
3 Ισχυρότατη αμερικανοβρετανική συμμαχία: Η «ειδική σχέση» ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου αποδείχθηκε -για άλλη μια φορά- ευλογία για τον ελεύθερο κόσμο. Για την Ουκρανία, η ανταλλαγή πληροφοριών, εκπαίδευσης, οικονομικής βοήθειας και όπλων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνέδραμε στην καταστροφή μεγάλου μέρους του ρωσικού στρατού εισβολής.
4 Η αλληλεγγύη της Βαρσοβίας: Πολωνία και Ουκρανία έχουν βιώσει άφθονες απώλειες κατά τη διάρκεια των αιώνων, αλλά η τρέχουσα μεταξύ τους σχέση είναι η ισχυρότερη από ποτέ. Ανοίγοντας τις πόρτες της σε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, η Πολωνία έχει εφαρμόσει τον… χρυσό κανόνα του «να αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου». Η στρατιωτική βοήθεια, η εκπαίδευση και η διπλωματική υποστήριξη της Πολωνίας ήταν επίσης εξαιρετική.
5 Τουρκική υποστήριξη: Μερικοί αναλυτές συνεχίζουν να συζητούν για το ποια είναι η θέση της Τουρκίας στον πόλεμο, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η τουρκική βοήθεια τον περασμένο χρόνο ήταν ένα… δώρο στην Ουκρανία. Χωρίς τη μεσολάβηση της Αγκυρας στη συμφωνία για μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών, οι αγρότες της Ουκρανίας θα αντιμετώπιζαν ακόμη πιο απελπιστική κατάσταση και ο ευρύτερος κόσμος θα υπέφερε από λιμό (ειδικά στο νότιο ημισφαίριο). Τουρκικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar έκαναν μια κρίσιμη διαφορά στις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, βοηθώντας να σωθούν το Κίεβο και το Χάρκοβο από τη ρωσική κατοχή. Ασφαλώς οι επαφές της Αγκυρας με τη Μόσχα προβληματίζουν, αλλά ας μην αγνοούμε τα παραπάνω…
6 Ευρωπαϊκή υποστήριξη: Το Κίεβο επωφελήθηκε το 2022 από έναν εντυπωσιακά υψηλό βαθμό ευρωπαϊκής ενότητας σε υποστήριξη της Ουκρανίας. Αυτή η ενότητα φάνηκε να απειλείται στα τέλη του 2021 καθώς η Γερμανία πίεσε να ολοκληρωθεί ο αγωγός «Nord Stream II» μαζί με τη Ρωσία. Σήμερα, ο αγωγός είναι «νεκρός» ενώ η ρωσική επιθετικότητα έπεισαν Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο από ποτέ και η Ε.Ε. βρίσκει ξανά τη χαμένη της ενότητα παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να διχάσει την Ευρώπη μέσω εξαγωγών ενέργειας και ανατρεπτικών δραστηριοτήτων (παραπληροφόρηση, προπαγάνδα).
7 Ρωσική αλαζονεία: Η απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει την πραγματικότητα πίσω από την ύπουλη στάση της Μόσχας. Η κακοσχεδιασμένη εισβολή στην Ουκρανία κατέστρεψε τον μύθο της Ρωσίας ως στρατιωτικής υπερδύναμης και άφησε τη χώρα πιο απομονωμένη από ποτέ στη διεθνή σκηνή. Η σημερινή Ρωσία μπορεί να υπολογίζει μόνο σε μια χούφτα «συναδελφικά κράτη-παρίες» (Λευκορωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα). Η Κίνα εκμεταλλεύεται την αποδυναμωμένη θέση της Ρωσίας ενώ κρατάει αποστάσεις από την εισβολή του Πούτιν. Τα κενά υποχρέωσαν τον Πούτιν να παίξει το… χαρτί της πυρηνικής απειλής.
8 Ηγεσία Ζελένσκι: Η μεγαλύτερη έκπληξη του 2022 ήταν η πραγματικά εμπνευσμένη ηγεσία του Ουκρανού προέδρου. Κατά τα πρώτα δυόμισι χρόνια της προεδρίας του, ο πρώην ηθοποιός δεν κατάφερε να κερδίσει τους αμφισβητίες του. Ωστόσο, τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής, πέτυχε πρωτοφανή επίπεδα παγκόσμιας αναγνώρισης ως ηγέτης εν καιρώ πολέμου. Σε όλη την ιστορία της Ουκρανίας, πολλοί ηγέτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σε στιγμές κρίσης. Ο Ζελένσκι έκανε το αντίθετο. Η εμβληματική του φράση «Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι βόλτες» και το αξιομνημόνευτο «ο πρόεδρος είναι εδώ» συνέδραμαν τα μέγιστα στην ενίσχυση της εθνικής αντίστασης της Ουκρανίας. Η απόφασή του να παραμείνει στην πρωτεύουσα της χώρας ήταν ένα από τα σημεία καμπής ολόκληρου του πολέμου.
Ειδήσεις σήμερα
«Κλειδωμένες» 40.498 προσλήψεις στο Δημόσιο