Η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία επέβαλαν νέους περιορισμούς ενώ η Φινλανδία αποφάσισε να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα αν και έχει μειώσει τον αριθμό των ραντεβού στα προξενεία για Ρώσους ταξιδιώτες που θέλουν να βγάλουν βίζα.
Η κίνηση ήταν η τελευταία μιας σειράς κυρώσεων και άλλων μέτρων που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα κράτη-μέλη της από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η ΕΕ έχει απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Ρωσία, αφήνοντας διαθέσιμες μόνο τις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις ενώ αυτό τον μήνα συμφώνησε να περιορίσει την έκδοση βίζας για ελεύθερη μετακίνηση στην ζώνη Σένγκεν.
Η σημερινή απαγόρευση εισόδου στοχεύει σε τουρίστες και εξαιρεί Ρώσους αντιφρονούντες που ζητούν προστασία στην ΕΕ μαζί με οδηγούς φορτηγών, πρόσφυγες και μόνιμους κατοίκους χώρων της ΕΕ καθώς και εκείνους που επισκέπτονται μέλη των οικογενειών τους.
Μια κρύα Κυριακή στη Νάρβα, μια πόλη στα σύνορα της Εσθονίας, όπου οι ρωσόφωνοι αντιστοιχούν σε πάνω από το 90% του πληθυσμού, οι Ρώσοι πολίτες έσπευδαν να περάσουν τα σύνορα πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες.
Ο Βάντιμ Κοραλιόφ, ένας 64χρονος συνταξιούχος από την Αγία Πετρούπολη, είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα στη Νάρβα, ούτως ώστε η κόρη και τα εγγόνια του από το Παρίσι να μπορούν να τον επισκέπτονται. «Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Ο συνοριοφύλακας μου είπε ότι δεν μου επιτρέπεται πλέον να έρχομαι εδώ», δήλωσε στο Reuters.
Λιγότερο από ένα δέκατο από τους περίπου 4.000 Ρώσους που εισέρχονται κάθε μέρα στην Εσθονία χάνουν το δικαίωμα βάσει των νέων κανόνων, δήλωσαν αξιωματούχοι.
«Πολίτες της Ρωσίας, μην προσπαθήσετε να διασχίσετε τα σύνορα, δεν είστε καλοδεχούμενοι εδώ – πρέπει να σταματήσετε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να φύγετε από αυτή την όμορφη χώρα!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρ Ρινκεβιτς.
Μοιρασμένο το μπλοκ
Ντόναλντ Τραμπ: Ανατροπή - Αυτό είναι το σχέδιο 90 ημερών για το TikTok
Το θέμα των μετακινήσεων στην ΕΕ έχει διχάσει το ευρωπαϊκό μπλοκ, με πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο και η Πράγα να υποστηρίζουν ότι θα είναι αντιπαραγωγικό να απαγορευθεί η πρόσβαση σε απλούς Ρώσους.
Η Φινλανδία, της οποίας η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν έχει πει ότι Ρώσοι τουρίστες δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε ότι μια τέτοια απαγόρευση μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για τη ζώνη Σένγκεν βάσει της οποίας όλες οι χώρες σέβονται τη βίζα που εκδόθηκε από άλλη χώρα της ζώνης αυτής.
«Μία χώρα χορηγεί βίζα, μια άλλη δεν την κάνει αποδεκτή. Αυτό σίγουρα δεν είναι ιδιαιτέρως επιθυμητό για το σύστημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα.
Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις διαφορές εντός της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι πολλοί Ρώσοι ταξιδιώτες τώρα θα στραφούν στα φινλανδικά σύνορα.
«Υπάρχει ένα παραθυράκι και το παραθυράκι είναι η Φινλανδία», δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας στο Reuters το Σάββατο. «Άρα δεν είναι εντελώς αποτελεσματικό… αλλά και πάλι είναι καλύτερο από το τίποτα», πρόσθεσε η ίδια.
Για τον Μιχαΐλ Ιβάνοφ, έναν 35χρονο Ρώσο που ταξίδεψε χθες με λεωφορείο από την Αγία Πετρούπολη στο Ταλίν, το να επισκεφθεί φίλους στην Εσθονία ίσως αποδειχθεί κάπως δυσκολότερο. «Και πάλι θα μπορώ να πάω στην Εσθονία μέσω άλλων χωρών», δήλωσε στο Reuters, λίγο αφού μπήκε στη Νάρβα.
Ειδήσεις σήμερα
Βασίλισσα Ελισάβετ: Λεπτό προς λεπτό η κηδεία της – Σε παγκόσμια μετάδοση όλη η τελετή
Αποκλειστικό-Συντάξεις: Αυξήσεις από 6 έως 8,2% [πίνακες με τα νέα ποσά]
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στον ΟΗΕ για επενδύσεις και τουρκική προκλητικότητα