Πτώση
Στα μέσα Ιουλίου, ανεξάρτητοι κοινωνιολόγοι από το ερευνητικό πρόγραμμα «Chronicles» σημείωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου περίπου έξι εβδομάδων ο αριθμός των Ρώσων που δήλωσαν υποστήριξη για τη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» μειώθηκε κατά 9%, από 64% σε 55%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο υποστήριξης από την αρχή του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο και, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί. Είναι ενδιαφέρον ότι πριν από περίπου έναν μήνα το «Telegram», που διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ του Κρεμλίνου, εντούτοις αναγνώρισε ότι ακόμη και με το υψηλό επίπεδο πατριωτικού αισθήματος και τη λαϊκή ετοιμότητα «να αντιμετωπίσει ολόκληρη τη Δύση», η ρωσική κοινωνία εκφράζει ξεκάθαρη επιθυμία να τερματίσει την ειδική επιχείρηση το συντομότερο δυνατό.
Οι αμφιβολίες των Ρώσων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων είναι νέες, όπως και οι εκκλήσεις τους για πρόωρο τερματισμό της ενεργού φάσης του πολέμου. Τα επιχειρήματά τους είναι «ντυμένα» με αποδεκτή καθεστωτική προπαγάνδα (ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος είναι επωφελής για τη Δύση και τους «εθνικιστές του Κιέβου»), αλλά το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ρωσία δεν πρέπει να επιτρέψει να συμβεί αυτό. Ο επικεφαλής του Κέντρου για τη Μελέτη Δημόσιων Εφαρμοσμένων Προβλημάτων Εθνικής Ασφάλειας και πρώην συνταγματάρχης της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών/GRU, Aλεξάντερ Zίλιν, σκληροπυρηνικός και τακτικός σχολιαστής στα κανάλια κρατικής προπαγάνδας, υποστήριξε πρόσφατα με αμυδρά αποκαλυπτικούς όρους ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος θα οδηγούσε σε καταστροφή της οικονομίας, σε αφαίμαξη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και σε πρόκληση μεγάλων απωλειών στο δυναμικό των δύο αντιμαχόμενων χωρών και ότι διακυβεύεται ο υποβιβασμός της Ρωσίας «στο περιθώριο» της παγκόσμιας πολιτικής.
Συνέκρινε τις εκκλήσεις για αύξηση της έντασης των εχθροπραξιών με τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, αναγνώρισε το γεγονός ότι έχασαν τη ζωή τους αθώοι και άοπλοι, ενώ κάλεσε για μια μη στρατιωτική λύση, ώστε η Ρωσία να μπορεί να ζήσει δίπλα στην Ουκρανία «και να έχει στο μέλλον προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων». Στα τέλη Ιουλίου, αρκετά άρθρα με παρόμοιο θέμα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο «Military Review», που βρίσκεται κοντά στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Σε ένα από αυτά, ο συγγραφέας Aλεξάντερ Oντίντσοφ επεσήμανε ότι «η ρωσική στρατηγική περιορισμένων και εξ αποστάσεως χτυπημάτων κατά των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει φτάσει στα όριά της, ενώ ο ουκρανικός στρατός έχει επιδείξει απροσδόκητη ανθεκτικότητα και είναι έτοιμος να πεθάνει για τις ιδέες του».
Αντίστοιχα, αν ο ρωσικός στρατός σκοπεύει να αποκόψει τους ουκρανικούς σχηματισμούς από τα μετόπισθεν προκειμένου να τους στερήσει πλήρως τις προμήθειες, χρειάζεται τουλάχιστον να διπλασιάσει άμεσα τις δυνάμεις του.
Αν το Κρεμλίνο σχεδιάζει ακόμα μια ευρύτερη επίθεση προς την κατεύθυνση του Μικολάεφ και της Οδησσού «με στόχο να περικυκλώσει πλήρως τους Ουκρανούς και να ανοίξει τον δρόμο προς την Υπερδνειστερία», οι δυνάμεις του θα πρέπει να τριπλασιαστούν τουλάχιστον. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, για να ξεκινήσει μια αποφασιστική επίθεση, όπως περιγράφεται από τους προπαγανδιστές, η Ρωσία θα πρέπει «να αυξήσει τον αριθμό των (ανεπτυγμένων στρατευμάτων) κατά τουλάχιστον 1,5 φορά και να αποκαταστήσει την ισοδυναμία στον τομέα των UAV.
«Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας αντιμετωπίζει πραγματικούς κινδύνους», είπε ο Oντίντσοφ. Η παράτασή της μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί εναντίον της Ρωσίας, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αυξάνει τις δυνατότητές της χάρη στα δυτικά όπλα ως και με μια πολύ ευρύτερη πρόσκληση ανθρώπινου δυναμικού να καταταγεί ή εκπαιδευτεί.
Οπως σημειώθηκε από γνωστό καναδικό Ινστιτούτο, το Κρεμλίνο πιθανότατα διέταξε τις ρωσικές επαρχίες να σχηματίσουν εθελοντικά τάγματα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντί να κηρύξουν μερική ή πλήρη κινητοποίηση. Σύμφωνα με ερευνητές, τέτοια τάγματα θα μπορούσαν να ενισχύσουν με περίπου 34.000 νέους στρατιώτες μέχρι το τέλος Αυγούστου, αν κάθε ομοσπονδιακή περιοχή παράγει τουλάχιστον μία στρατιωτική μονάδα των 400 ανδρών.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Στρατολόγηση από τις… φυλακές
Μία άλλη μη παραδοσιακή μέθοδος προσέλκυσης νέων στρατιωτών είναι η στρατολόγηση καταδικασμένων εγκληματιών, που διεξάγεται, κυρίως, μέσω της ομάδας μισθοφόρων Wagner. Σύμφωνα με ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τουλάχιστον τρεις κρατούμενοι που στρατολογήθηκαν με αυτόν τον τρόπο έχασαν τη ζωή τους στο Ντονμπάς. Για έξι μήνες υπηρεσίας, σε αυτούς τους «εθελοντές» υπόσχονται 200.000 ρούβλια (περίπου 3.200 δολάρια) συν μια αμνηστία για όσους επιστρέφουν ζωντανοί. Σύμφωνα με συγγενείς των κρατουμένων, αυτές οι υποσχέσεις δεν καταγράφονται επίσημα με κανέναν τρόπο και ο στρατός θα πάρει όποιον επιθυμεί να πάει, ανεξάρτητα από την προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία.
Η εξέχουσα Ρωσίδα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ολγα Ρομάνοβα, επιβεβαίωσε, επίσης, τη στρατολόγηση αιχμαλώτων για τον πόλεμο. Σύμφωνα με αυτήν, οι προσλήψεις διεξάγονται σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας και πολλές εκατοντάδες άτομα μπορούν να προσληφθούν από κάθε περιοχή. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει νομική βάση για την αποστολή αυτών των ανθρώπων στη ζώνη μάχης. Αυτά τα σχέδια στρατολόγησης επιβεβαιώθηκαν από τον Αμερικανό Πολ Γουέλαν, που είναι φυλακισμένος σε μια ρωσική φυλακή με την κατηγορία της κατασκοπείας. Σε δελτίο Τύπου που έστειλε ο αδελφός του, Ντέιβιντ, ειπώθηκε ότι περίπου 10 κρατούμενοι από το ΙΚ-17, όπου είναι φυλακισμένοι, έχουν πάει στην πρώτη γραμμή. Τέτοια μέτρα μπορεί να υποδηλώνουν την έλλειψη πόρων του Κρεμλίνου για να πληρώσει χωρίς μια γενική κινητοποίηση που φαίνεται απεγνωσμένα ότι προσπαθεί να την αποφύγει.
Ειδήσεις σήμερα
Αναδρομικά-Συντάξεις: Τα 4 σενάρια για την καταβολή τους [πίνακες για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα]
Καιρός: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες
Σολωμός Σολωμού: «Με το τσιγάρο έφυγες στα χείλη» – 26 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του