Από μεριάς του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας εκτίμησε ότι μέσα στο δαιδαλώδες συγκρότημα εμβαδού 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει εργοστάσια, τεράστια κτίρια, υπόγεια καταφύγια και σήραγγες, παραμένουν περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες και μέλη του Τάγματος Αζόφ. Ο Πούτιν είπε ότι όλοι τους πρέπει να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν και η Ρωσία θα τους φερθεί με σεβασμό. Το ίδιο επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, απαντώντας στην πρόταση-έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ανταλλαγούν οι στρατιώτες και άμαχοι που είναι εγκλωβισμένοι στο Azovstal με Ρώσους αιχμαλώτους.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεστσουκ, μέσα στις εγκαταστάσεις υπάρχουν 1.000 στρατιώτες και 500 άμαχοι που πρέπει να εκκενωθούν αμέσως, κατηγορώντας τη ρωσική πλευρά ότι δεν τήρησε τις συμφωνίες για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Την άμεση δημιουργία ασφαλούς ανθρωπιστικού διαδρόμου για την εκκένωση της βιομηχανικής «πόλης μέσα στην πόλη» της Μαριούπολης ζήτησε μετ’ επιτάσεως και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Εκατοντάδες άμαχοι, παιδιά και τραυματίες Ουκρανοί μαχητές είναι εγκλωβισμένοι στα καταφύγια της χαλυβουργίας. Εχουν ξεμείνει από τρόφιμα, νερό και φάρμακα», τόνισε το ουκρανικό ΥΠΕΞ, την ώρα που ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, κατήγγειλε ότι κανένας από τους 200 αμάχους που είχαν συγκεντρωθεί χθες για να φύγουν με λεωφορεία δεν κατόρθωσε να εγκαταλείψει την πόλη, λόγω των συνεχών ρωσικών βομβαρδισμών.
Κατά τον Μποϊτσένκο, στη Μαριούπολη έχουν παραμείνει 100.000 άνθρωποι, ενώ ο Ζελένσκι ανέβασε τον αριθμό τους σε 120.000, υποστηρίζοντας ακόμη στον γαλλικό σταθμό BMF ότι το 95%-98% των κτιρίων της πόλης έχει καταστραφεί. «Οι Ρώσοι κατέστρεψαν τα πάντα. Σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, κατοικίες και ό,τι άλλο υπάρχει. Αυτή τη στιγμή μόνο το 3%-4% των κτισμάτων στέκει στα πόδια του», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, ομολογώντας την αδυναμία των ουκρανικών αρμάτων και του Πεζικού να σπάσουν την πολιορκία της Μαριούπολης. «Αυτό που κάνουν οι Ρώσοι θυμίζει περισσότερο τρομοκρατική επιχείρηση παρά πόλεμο, αφού μαζί με τους υπερασπιστές της πόλης έχουν εγκλωβιστεί παιδιά και ηλικιωμένοι».
Ιταλοί στρατιωτικοί αναλυτές είναι της άποψης ότι ο Πούτιν δεν διέκοψε την επίθεση στο Azovstal για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για να αποφύγει νέες, μεγάλες απώλειες του ρωσικού στρατού.
Στο μεταξύ, χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες για νέα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, τόσο στη Μαριούπολη όσο και στην περιοχή του Κιέβου. Ο δήμαρχος Μποϊτσένκο δήλωσε σε τοπικό πρακτορείο ότι στην κοντινή πόλη Μανγκούς Ρώσοι στρατιώτες έσκαψαν έναν ομαδικό τάφο 30 μέτρων κι έριξαν εκεί εκατοντάδες πτώματα μέσα σε πλαστικές σακούλες, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε θύματα των μαχών της Μαριούπολης. Ο ίδιος υπολογίζει τους νεκρούς αμάχους σε 20.000, που αντιστοιχούν στο 5% του πληθυσμού της πόλης. Ταυτόχρονα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ολγα Στεφανίσινα , αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την ευρύτερη περιοχή του Κιέβου στα νεκροτομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής 1.020 πτώματα αμάχων.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Στα άλλα μέτωπα των μαχών, συνεχίστηκαν με ένταση οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, ενώ οι ουκρανικές αρχές παραδέχθηκαν ότι οι εισβολείς ελέγχουν πλέον το 80% της επαρχίας του Λουγκάνγκ. Στην κατεχόμενη Χερσώνα, εξάλλου, καταγγέλλεται ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να στρατολογήσουν τον ντόπιο πληθυσμό για να πολεμήσει κατά της Ουκρανίας!
Ειδήσεις σήμερα
Πάσχα στο χωριό με μάσκες, πιστοποιητικά self tests και ατομική ευθύνη
Περιστέρι: Ποια τα πρώτα λόγια της 15χρονης στους αστυνομικούς – Τι ερευνούν οι αρχές
Ο καιρός σήμερα Μεγάλη Παρασκευή
Μεγάλη Παρασκευή: Πώς δουλεύουν σήμερα τα καταστήματα – Αναλυτικά το ωράριο