Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε στο νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνο. Ο αρχηγός της Forza Italia και ιδρυτής της Mediaset ήταν 86 ετών. Ο Μπερλουσκόνι επέστρεψε στο San Raffaele την περασμένη Παρασκευή (9/6), μετά από μακρά νοσηλεία -45 ημερών- που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, λόγω πνευμονίας και μιας μορφής λευχαιμίας, από την οποία έπασχε. Σήμερα το (12/6) πρωί, ο αδερφός του Πάολο και τα παιδιά του έσπευσαν στο νοσοκομείο, όπου βρισκόταν ήδη η τελευταία του σύντροφος, η βουλευτής Μάρτα Φασίνα. Λίγο μετά, περίπου στις 09:30 (τοπική ώρα) το πρωί της Δευτέρας, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Κατά πάσα πιθανότητα, η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους στον καθεδρικό ναό (Duomo) του Μιλάνου, της πόλης απ’ όπου αντλούσε την καταγωγή του ο πρώην πρωθυπουργός. Η τελετή θα γίνει την Τετάρτη 14 Ιουνίου.
Ποιος ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν Ιταλός μεγιστάνας, επιχειρηματίας και πολιτικός, που υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας, τις περιόδους 1994–1995, 2001–2005 και 2008–2011. Ήταν ακόμη Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 όπου και παραιτήθηκε προκειμένου να είναι μέλος Γερουσίας της Ιταλίας θέση στην οποία είχε υπηρετήσει ξανά, το 2013.
Υπηρέτησε ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, από το 1994 έως το 2013, και ως μέλος της Γερουσίας της Ιταλίας, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2013.
Ήταν κύριος μέτοχος και ιδρυτής της Ιταλικής εταιρείας ΜΜΕ Mediaset, και διατέλεσε από το 1986 έως το 2017 ιδιοκτήτης της Ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΚ Μίλαν. Το 2018, το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 190ο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με καθαρή περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Από μεγιστάνας, πρωθυπουργός
Τον Ιανουάριο του 1994, ο βαθύπλουτος Σίλβιο κάνει μία μεγάλη «στροφή» στην καριέρα του, ιδρύοντας το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια» (Forza Italia). Ο Μπερλουσκόνι αιτιολογεί την απόφασή του, δηλώνοντας πως «υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάκτησης της εξουσίας από μέρους της αριστεράς και των κομμουνιστών». Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, βέβαια, σημαντικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε η ευρύτερη ιταλική πραγματικότητα του τότε. Την εποχή εκείνη, βρισκόταν σε εξέλιξη η δικαστική Έρευνα «Καθαρά Χέρια» η οποία, τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε ως κύριο αντικείμενο τις σχέσεις του επιχειρηματικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, με την αποκάλυψη ενός ευρύτατου πλέγματος διαφθοράς.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστός και ως «Καβαλιέρε» (από τον τιμητικό τίτλο του ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας) ορκίσθηκε πρωθυπουργός τέσσερις φορές, αφού υπερίσχυσε, με την κεντροδεξιά συμμαχία, στις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (έπειτα από τέσσερα χρόνια παραιτήθηκε και του δόθηκε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008. Κατά την διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο κυριότερος αντίπαλός του, ήταν ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.
Ο «μίστερ τιβί» Μπερλουσκόνι και τα αμαρτωλά πάρτι «μπούνγκα – μπούνγκα»
Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός καταδικάσθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία «σβήστηκαν», χάρη σε αμνηστία) λόγω φορολογικής απάτης στα πλαίσια της αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το κοινοβούλιο της Ρώμης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Ο «μίστερ τιβί» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.
Τεράστιο ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο, προκάλεσαν οι δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα». Δεν προέκυψε, όμως, κάποια οριστική καταδίκη, ενώ ο Μπερλουσκόνι αθωώθηκε από την κατηγορία χρηματισμού νεαρών γυναικών, ώστε αυτές να ψευδομαρτυρήσουν ως προς το περιεχόμενο των… δείπνων που οργανώνονταν στην κατοικία του. Ο Μπερλουσκόνι κατηγορούταν πως, τα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα» που διοργάνωνε στη βίλα του συμμετείχαν ιερόδουλες, αρκετές εκ των οποίων ανήλικες.
Έναν χρόνο μετά, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022 ο «Καβαλιέρε» ήταν επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και εξελέγη εκ νέου γερουσιαστής. Επρόκειτο για μία εξέλιξη την οποία ο ίδιος θεώρησε «μια προσωπική, ιστορική αποζημίωση».
Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Οι γυναίκες της ζωής του
Κάρλα Ελβίρα Λουτσία νταλ Όλιο
Γεννημένη το 1940, η Κάρλα Ελβίρα Λουτσία νταλ Όλιο υπήρξε η πρώτη σύζυγος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η νταλ Όλιο ήταν 24 ετώνμ όταν γνώρισε τον «Καβαλιέρε» σε μια στάση του τραμ κοντά στον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου. Μετά από έναν σύντομο αρραβώνα, παντρεύτηκαν το 1965. Ένα χρόνο αργότερα, γεννήθηκε η μεγάλη τους κόρη, Μαρίνα, ενώ το 1969 γεννήθηκε ο γιος του, Πιερ Σίλβιο. Το 1985, η νταλ Όλιo και ο επιχειρηματίας χώρισαν. Σύμφωνα με τις φήμες, ο λόγος χωρισμού τους άκουγε στο όνομα «Βερόνικα Λάριο» και επρόκειτο για μια ηθοποιό που ο Μπερλουσκόνι είχε γνωρίσει λίγο καιρό πριν στο θέατρο.
Βερόνικα Λάριο
Γεννημένη το 1956, η Ιταλίδα πρώην ηθοποιός έμελλε να γίνει η δεύτερη σύζυγος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Από τον έρωτά τους γεννήθηκαν τρία παιδιά, η Μπάρμπαρα, η Ελεονώρα και ο Λουίτζι. Το ζευγάρι χώρισε το 2009, με την Λάριο να κατηγορεί ως «πέτρα του σκανδάλου» και αιτία του διαζυγίου του την Νοέμι Λετίτσια, την οποία ο «Καβαλιέρε» γνώρισε σε ένα κλαμπ.
Νοέμι Λετίτσια
Η Νοέμι Λετίτσια, γεννημένη το 1991, γιόρτασε τα 18α γενέθλιά της τον Απρίλιο του 2009 σε ένα κλαμπ όπου ο Μπερλουσκόνι εμφανίστηκε ως… έκπληξη, φέρνοντάς της ως δώρο ένα χρυσό κολιέ και διαμάντια. . Το «σκάνδαλο Νοέμι» κάνει τον γύρο όλων των εφημερίδων.
Φραντσέσκα Πασκάλε
Η Φραντσέσκα Πασκάλε, γεννημένη το 1985, ήταν η προτελευταία επίσημη αγαπημένη του Καβαλιέρε. Η πρώτη συνάντησή της με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι χρονολογείται στο 2006. Στη συνέχεια, η Πασκάλε ίδρυσε την επιτροπή «Σίλβιο μας λείπεις» και το 2009 εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Επαρχίας της Νάπολης με το κόμμα «Λαός της Ελευθερίας». Τον Μάρτιο του 2020 ανακοινώθηκε το τέλος της σχέσης με τον Μπερλουσκόνι.
Μάρτα Φασίνα
Η τελευταία σύντροφος του Μπερλουσκόνι ήταν η Μάρτα Αντόνια Φασίνα, γεννημένη το 1990, μέλος της Forza Italia. Η Φασίνα εργάστηκε στο γραφείο τύπου και δημοσίων σχέσεων της Μίλαν. Στις γενικές εκλογές του 2018, εξελέγη με το κόμμα του Μπερλουσκόνι ως μέλος της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων.
Οι σχέσεις του Μπερλουσκόνι με τον Πούτιν
«Ο Πούτιν μου έστειλε 20 μπουκάλια βότκα, έχουμε άριστες σχέσεις», δήλωνε ο Μπερλουσκόνι στις 19/10/22, περίπου οκτώ μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι καλές σχέσεις που είχαν και που επιχειρούσαν να διατηρήσουν οι δύο ηγέτες ήταν κοινο μυστικό, με τον Μπερλουσκόνι να αγνοεί συστηματικά τις ευρωπαϊκές επιταγές για απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή. Τους δύο άνδρες συνέδεε ανέκαθεν μία στενή φιλία, ενώ το 2015 είχαν παραθερίσει μαζί σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Ρωσία, ιδιοκτησίας του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom.
Λίγο πριν τις ιταλικές εκλογές του 2022, σάλος είχε ξεσπάσει στη γειτονική μας χώρα εξαιτίας ανεπίσημων καταγγελιών ότι συγκεκριμένα κόμματα χρηματοδοτούνταν από τη Ρωσία. Ο Κερτ Βόλκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επί Μπους και ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία επί Τραμπ είχε ρίξει «αιχμές» κατά της ιταλικής Κεντροδεξιάς.
«Είναι ενδιαφέρον πως ο Μπερλουσκόνι δεν ήταν τόσο φιλορώσος όταν ήταν πρωθυπουργός την πρώτη και δεύτερη φορά, αλλά την τρίτη φορά άλλαξε εντελώς. Πλέον έχει αναπτύξει μια στενή προσωπική σχέση με τον Πούτιν και ισχυρές επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ειδήσεις σήμερα
Greek Mafia-Κορυδαλλός: Οι δολοφόνοι αποφασισμένοι να σκοτώσουν τον «Ράμπο»