Ο Κατσίνσκι, ο οποίος έπασχε από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο, βρέθηκε χωρίς αισθήσεις στο κελί του, γύρω στις 12.30 το πρωί του Σαββάτου. Οι διασώστες έκτακτης ανάγκης έκαναν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και τον επανέφεραν για λίγο, πριν ο Κατσίνσκι μεταφερθεί σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του αργότερα το πρωί του Σαββάτου.
#Unabomber#uncleted https://t.co/5FmGS5JsLq
— Weird History Facts (@WeirdHistory4) June 12, 2023
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Ο Κατσίνσκι κρατούνταν σε ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας, στη Φλωρεντία του Κολοράντο, από τον Μάιο του 1998, όταν καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη συν 30 χρόνια. Παραδέχτηκε ότι διέπραξε 16 βομβιστικές επιθέσεις από το 1978 ως το 1995, προκαλώντας τον θάνατο 3 ατόμων και των ακρωτηριασμό πολλών περισσότερων.
Ποιος ήταν ο Unabomber που σκορπούσε τον τρόμο για 17 χρόνια
Ο Κατσίνσκι, πρώην μαθηματικός με σπουδές στο Χάρβαρντ, είχε απομονωθεί σε μία καλύβα στα βουνά της Μοντάνα. Ζώντας ως ερημίτης, προετοίμαζε και έστελνε τις βόμβες του σε Πανεπιστήμια και αεροδρόμια, επιθέσεις για τις οποίες πήρε το παρατσούκλι «Unabomber» (University and Airport Bomber, δηλαδή ο βομβιστής των πανεπιστημίων και των αεροδρομίων). Ο Κατσίνσκι δεν περιορίστηκε όμως σε αυτούς τους στόχους: Ανά τα χρόνια, έστειλε βόμβες σε ένα κατάστημα ενοικίασης υπολογιστών, σε ένα στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας και έναν λομπίστα της βιομηχανίας ξυλείας. Το 1993, ένας γενετιστής από την Καλιφόρνια και ένας ειδικός στους υπολογιστές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ ακρωτηριάστηκαν από βόμβες που τους έστειλε ο Unabomber, σε διάστημα δύο ημερών.
“Unabomber” lakaplı bombalı saldırgan hücresinde ölü bulundu#dünyahaberleri #Unabomberhttps://t.co/u2SO65fQS1 pic.twitter.com/1WuK6BFTJY
— Kanal V (@AntalyaKanalV) June 12, 2023
Δύο χρόνια αργότερα, ο Κατσίνσκι έστειλε σε δύο μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, τους New York Times και τη Washington Post, να δημοσιεύσουν ένα «μανιφέστο» 35.000 λέξεων που είχε γράψει ο ίδιος, αναλύοντας τη «φιλοσοφία» του και τους λόγους για τους οποίους έκανε τις επιθέσεις. Εν ολίγοις, ο Κατσίνσκι βαλλόταν κατά του σύγχρονου τρόπου ζωής, της τεχνολογίας και της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Η δημοσίευση αυτή του μανιφέστου έμελλε να «προδώσει» τον Κατσίνσκι, οδηγώντας στην σύλληψή του. Μία εφημερίδα έπεσε στα χέρια της Λίντα Πάτρικ, συζύγου του αδελφού του Κατσίνσκι, Ντέιβιντ. Η Λίντα αναγνώρισε τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του Τεντ Κατσίνσκι, ενημερώνοντας το FBI για τις υποψίες της. Τον Απρίλιο του 1996, οι Αρχές τον εντόπισαν σε μία μικρή καλύβα από κόντρα πλακέ και μουσαμά, έξω από το Λίνκολν της Μοντάνα. Η καλύβα ήταν γεμάτη περιοδικά, ενώ βρέθηκε ένα κωδικοποιημένο ημερολόγιο, εκρηκτικά υλικά και δύο ολοκληρωμένες βόμβες.
Ted Kaczynski standing next to his hand built cabin in Montana. Check out our episode on the Unabomber to learn more about this intelligent lunatic… Available right now!#unabomber #murder #tedkaczynski #cooldownbeers @betterhelp#applepodcasts #castboxfm#stitcher #spotify pic.twitter.com/A4nOAQNxB5
— Necronomipod (@necronomipod) August 25, 2020
Εν αναμονή της δίκης του, το 1998, ο Κατσίνσκι είχε προσπαθήσει και πάλι να αυτοκτονήσει, χρησιμοποιώντας τα εσώρουχά του. Αν και ένας ψυχολόγος τον είχε διαγνώσει ως παρανοϊκό σχιζοφρενή, ο ίδιος επέμενε ότι ήταν ψυχικά υγιής, αποτρέποντας, τελικά, τους δικηγόρους του από το να «παίξουν» το χαρτί της ψυχικής ασθένειας στην υπεράσπισή τους.
Ειδήσεις σήμερα
Greek Mafia-Κορυδαλλός: Οι δολοφόνοι αποφασισμένοι να σκοτώσουν τον «Ράμπο»