Μια νέα ομάδα 11 ομήρων που απελευθερώθηκε χθες από τη Χαμάς επέστρεψε στο Ισραήλ το βράδυ — όλοι ήταν γυναίκες και παιδιά.
Η διήμερη παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ όταν η Χαμάς θα άφηνε ελεύθερους το τέταρτο γκρουπ ομήρων, σύμφωνα με τον Μαρκ Ρέγκεφ, ανώτερο σύμβουλο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, όπως και έγινε.
Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα και το βίντεο από την απελευθέρωση του 4ου γκρουπ ομήρων, οι οποίοι έφθασαν χθες το βράδυ στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ Σουράσκι όπου και θα επανενωθούν με τις οικογένειες τους για πρώτη φορά μετά από περίπου 52 ημέρες.
Νέα λίστα με τους 10 όμηρους που θα απελευθερωθούν σήμερα
Όπως αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει παραλάβει την λίστα των ονομάτων των 10 ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα από τη Χαμάς και έχει ενημερώσει τις οικογένειές τους. Επίσης το Ισραήλ ενέκρινε τη λίστα με τις 50 Παλαιστίνιες κρατούμενες που θα απελευθερωθούν σε μελλοντική ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επαίνεσε την παύση των μαχών και είπε σε μια δήλωση: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούν οι τρομοκράτες της Χαμάς».
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Την παράταση της ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας χαιρέτισε και η πρόεδρος της ΕΕ. «Καλωσορίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράταση δυο ημερών της παύσης των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της στις Βρυξέλλες.
«Καλώ για ακόμη μια φορά τους τρομοκράτες της Χαμάς να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους που πήραν κατά τη διάρκεια της φρικιαστικής επίθεσής τους την 7η Οκτωβρίου», συνεχίζει το κείμενο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επαίνεσε την παύση των μαχών και είπε σε μια δήλωση: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούν οι τρομοκράτες της Χαμάς».
«Καλώ για ακόμη μια φορά τους τρομοκράτες της Χαμάς να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους που πήραν κατά τη διάρκεια της φρικιαστικής επίθεσής τους την 7η Οκτωβρίου», συνεχίζει το κείμενο.
Η Γερμανία χαιρετίζει την απελευθέρωση 11 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων δυο εφήβων που έχουν (και) τη γερμανική υπηκοότητα.
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε χθες Δευτέρα την απελευθέρωση ένδεκα ομήρων, συμπεριλαμβανομένων «δυο εφήβων με τη γερμανική υπηκοότητα», στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακωχής του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.
«Έπειτα από 52 ημέρες δεινών και απελπισίας, η μητέρα τους μπορεί να πάρει τα παιδιά στην αγκαλιά της ξανά. Σκέφτομαι τις οικογένειες που συνεχίζουν να περιμένουν και ανησυχούν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσετε κι εσείς να πάρετε τους δικούς σας στην αγκαλιά σας ξανά», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών μέσω X (του πρώην Twitter).
Η απελευθέρωση αυτών των δυο ομήρων χθες Δευτέρα αυξάνει σε δέκα τον αριθμό των κατόχων γερμανικών διαβατηρίων που άφησε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς (τέσσερις απελευθερώθηκαν την Παρασκευή, ισάριθμοι το Σάββατο).
Η κυρία Μπέρμποκ εξήρε εξάλλου την παράταση της ανακωχής που αποφάσισαν τα μέρη. Έκρινε πως προσφέρει «πολύτιμο χρόνο» για να «βοηθήσουμε τους υπηκόους μας στη Γάζα», ότι «αποτελεί αχτίδα ελπίδας» και συμβάλλει «να μη χάσουμε από τα μάτια μας αυτό που θα μπορούσε να γίνει: στέρεα βήματα προς ένα μέλλον με ασφάλεια για όλους στην περιοχή».
Ο ηγέτης της Χαμάς φέρεται να επισκέφθηκε ομήρους στη Γάζα
Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ, φέρεται να επισκέφθηκε κάποιους από τους ομήρους που πήρε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατά την έφοδό του σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, μετέδωσε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο μία όμηρο η οποία αφέθηκε ελεύθερη χθες Δευτέρα.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία της απελευθερωθείσας, η ταυτότητα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, η επίσκεψη έγινε σε υπόγεια σήραγγα τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους κάπου 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άλλοι περίπου 240, κατά τους αριθμούς των ισραηλινών Αρχών.
Ο επισκέπτης συστήθηκε στους ομήρους ως Γιαχία Σινουάρ και τους μίλησε στα εβραϊκά, κατά την ίδια. «Είστε απόλυτα ασφαλείς εδώ, δεν θα πάθετε τίποτα», φέρεται να τους είπε, σύμφωνα με την όμηρο.
Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Ο Γιαχία Σινουάρ είχε καταδικαστεί από ισραηλινό δικαστήριο το 1988 για επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν δυο Ισραηλινοί στρατιώτες και τέσσερις Παλαιστίνιοι φερόμενοι ως πληροφοριοδότες των ισραηλινών υπηρεσιών κατασκοπείας.
Πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες κρατούμενος σε ισραηλινές φυλακές, όπου έμαθε εβραϊκά. Το 2011 ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ανάμεσα στους 1.000 και πλέον Παλαιστίνιους φυλακισμένους που απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.
Το 2017 έγινε ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, την πιο πολύνεκρη από καταβολής εβραϊκού κράτους το 1948, ο Γιαχία Σινουάρ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα που καταρτίζουν οι ισραηλινές Αρχές.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: «Ασπίδα» στον Κασσελάκη οι… τσιπροφύλακες
Χιλιάδες κατάδικοι και υπόδικοι «ελεύθεροι» στους δρόμους
Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών: Μείωση 50% για το τέλος επιτηδεύματος